Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu

  • 1
Vybujela vám náhle na zahrádce spousta rajčat a vy nevíte co s nimi? Rajčatových receptů jsou kvanta, ale je možné, že už vám toto ovoce leze krkem. Zkuste proto jiné varianty.

Sušená varianta

Sušená rajčata patří k nejchutnějším pamlskům ze Sředomoří.

Sušená rajčátka jsou skvělá do salátů i pokrmů italské kuchyně. Nejlepší je sušit zcela zralé plody. Nakrájejte je na čtvrtky, zbavte jadérek a položte na pečicí papír řeznou plochou nahoru.

Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

Přidejte olivový olej, sůl, pepř a bylinky dle libosti a dejte na hodinku do trouby vyhřáté na 150 °C. Po vychladnutí uložte do sklenice a skladujte v chladu, domácí sušená rajčata vám vydrží zhruba dva týdny.

Loupání rajčat bývá otrava. Podívejte se, jak na to jde Emanuel Ridi:

Mražená dobrota

Rajčata můžete rozpůlit nebo nakrájet na silnější plátky.

Teď máte rajčat moc, ale za pár měsíců vám budou scházet. Tak co je třeba zamrazit? Na omáčky a polévky přijdou vhod.

Z každého rajčete vykrojte střed a zbylé části rozložte na papírové tácky. Takto je postupně zamrazte a přendejte do uzavíratelného pytlíku, kde je můžete skladovat.

Bez lednice

Rajčata neskladujte v lednici, ale na chladném místě v otevřené nádobě.

Chuť zralého právě utrženého rajčete rozhodně nevylepší pobyt v lednici. Tyhle plody by měly uchovávat na chladném místě v otevřené nádobě, třeba v košíku.

Jablečné zrání

Pokud jste si právě donesli rajčata, která potřebují ještě den až dva dozrávat, připravte si papírový pytlík. Vložte je dovnitř a přidejte jablko pro vylepšení chuti, sáček propíchejte vidličkou a vše nechte stát při pokojové teplotě někde v kuchyni.

A rozhodně byste něměli zapomenout na to, bez čeho vaše děti rozhodně nadají ani ránu. Na kečup. Proč ho celoročně kupovat, když máte na zahradě poklad, který vám ušetří stovky korun a navíc budete vědět, co skutečně jíte. Na postup výroby se podívejte například zde:

Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Skvělá šťáva na osvěžení

Zůstala vám z plodů přebytečná šťáva a vy si na ni zrovna nepotrpíte? Můžete ji použít jako osvěžovač lednice, která je cítit po zkaženém jídle.

Dejte do ní na noc rajčatovou šťávu s trochou octa, ráno už nebude po odéru ani stopy. Mimochodem, funguje i na odstranění pachu z plastových nádob.

Ta správná konzerva

Když je čerstvých rajčat málo, musí si člověk vystačit s těmi konzervovanými. Proč ne, ale pokud to jde, vezměte ta v celku. Nemají tak kovovou příchuť jako krájená a snadněji je zbavíte konzervační tekutiny.

Přidejte loupaná rajčata.
, , Můj svět