Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky sýkorám odhalili sterilitu ptačích vajec. Ale stejně pozor na salmonelu

  18:00
Biologové dávno neřeší, zda bylo dřív vejce nebo slepice, vedou bouřlivé debaty na daleko serióznější témata. Například, zda mohou rodiče různých živočišných druhů včetně lidí předávat svým potomkům „užitečné“ bakterie už během embryonálního vývoje. U ptáků na to částečně odpověděly výsledky výzkumu na sýkorách, který probíhal v Praze.
Sýkora koňadra (Parus major) je jedním z nejčastěji studovaných ptačích druhů...

Sýkora koňadra (Parus major) je jedním z nejčastěji studovaných ptačích druhů v evolučně-ekologickém výzkumu. Samice (na snímku) má, na rozdíl od samce, tenký černý proužek na hrudi. | foto: Ondřej Prosický, NaturePhoto.cz

Rozlousknout tuto otázku totiž vůbec není jednoduché – bakterie žijí téměř všude kolem nás, snadno tedy mohou kontaminovat i nástroje či chemikálie používané ve výzkumu a výrazně tak zkreslit výsledky vědeckých studií. Nové studii českých vědců publikovaná v mezinárodním časopise FEMS Microbiology Ecology se ovšem na příkladu volně žijící sýkory koňadry (Parus major) podařilo dokázat, že nakladená ptačí vejce i vyvíjející se embrya jsou téměř sterilní, a že k osídlení střevní mikrobiotou u ptáků dochází až po vylíhnutí z vajíčka.

Toto odhalení může přinést posun v řadě oblastí lidského konání, ve vědě i v praktickém životě. „Například z toho vyplývá, že bezmikrobní modely lze u ptáků na rozdíl od savců (ve výzkumu používaných myší) vytvářet výrazně snadněji a z velkého množství druhů. Což může být důležité nejen při výzkumu infekčních chorob přenášených ptáky, ale také při výzkumu probiotického potenciálu různých bakterií,“ vysvětluje Michal Vinkler z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. S tím, že prakticky to pak může pomoci v ochraně lidského zdraví, veterinárním lékařství či zemědělství.

Právě pod vedením Michala Vinklera a Martina Těšického, který nyní působí na Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Veterinární fakultě Ludwig-Maxmiliánovy univerzity v Mnichově, práce vznikala. Na výzkumu se podílel také mezioborový tým vědců z Českého hydrometeorologického ústavu a Univerzity v Granadě.

Terénní výzkum probíhal v pražských lesích

Výsledky studie ukazují, že se bakterie u ptáků typicky přenáší z matky na potomky obdobně jako u savců, tedy až po vylíhnutí. „To je významný příspěvek nejen k základnímu pochopení evolučních vztahů mezi mikroby a jejich hostiteli, přináší to i již zmíněné praktické poznatky uplatnitelné v zoohygieně a veterinární lékařství,“ uvádějí vědci.

KVÍZ: S ptactvem za okny či nad hlavou. Vyznáte se v opeřencích?

Jejich výzkum také naznačuje, co by mohlo být významnější příčinou při přenosu některých infekčních chorob: kontaminace prostředí, zejména z trusu, spíše než bakterie v těle matky. „Samozřejmě je potřeba naše výsledky zasadit do rámce dalších existujících prací a stále mít na paměti, že jsme zkoumali sýkory a ne třeba slepice. Ale málokdo si třeba uvědomuje, že volně žijící pěvci, jako třeba právě sýkory, jsou častým rezervoárem některých pro člověka patogenních bakterií včetně salmonely,“ vysvětluje Vinkler.

Jak je to se salmonelou a slepičími vajíčky?

Uvedená studie sice ukázala, že jsou vejce ptáků ve většině případů bezmikrobní – respektive z výsledků vyplývá, že bakterie užitečné pro náš střevní trakt ve vejci prakticky nejsou. Vědci ovšem upřesňují a varují: neznamená to, že tam některé velmi specifické bakterie, například patogeny, nedokážou za určitých okolností i tak proniknout.

Nejčastěji půjde o nákazu přes skořápku již sneseného vejce, například z trusu. „Ve skořápce jsou totiž póry, kterými se z vejce dostávají ven plyny a voda, a ty jsou přetaženy jen tenkou blankou, tzv. kutikulou. A právě přes ni mohou bakterie do vejce pronikat,“ vysvětluje Martin Tišický.

Ptáci podle něj normálně udržují své hnízdo v čistotě. „Jen pro zajímavost – někteří pěvci si dokonce do hnízda nosí i bylinky či nedopalky cigaret, o kterých se uvažuje, že by mohly bránit růstu bakterií. A když sedí na vejcích a zahřívají jej, tak už jen tímto regulují složení bakterií na skořápce; mohou tak potlačovat růst nežádoucích patogenních bakterií, které by pak mohly dovnitř proniknout,“ doplňuje vědec k volně žijícím druhům.

U slepičích vajec z chovů tak bude nákaza z trusu nebo kontaminované podestýlky přes skořápku nejčastějším zdrojem infekce, zejména pokud je vejce dlouho v kontaktu s trusem na špinavé podestýlce. „Přítomnost salmonely se ale v komerčních chovech pravidelně monitoruje a vejce z infikovaného chovu by neměla být vůbec uvedena do oběhu,“ uklidňuje odborník. Pravděpodobně úplně nejčastějším zdrojem nákazy je podle něj nákaza salmonelou při špatné manipulaci – tedy nikoliv z obsahu, ale z povrchu skořápky vejce, na němž často ulpívají zbytky trusu a bakterií.

Vědci pobíhali po pražských parcích se žebříky

Výzkum probíhal na dlouhodobě sledované populaci volně žijící sýkory koňadry – rodičích i mláďatech, která hnízdí v budkách v Ďáblickém a Čimickém háji v Praze.

Podívejte se, jak se mládě sýkorky klube z vajíčka.

15. června 2015

„Terénní sběr dat v Praze je samozřejmě trochu atypický – běžná představa o zoologii je, že se vědci pohybují v nezkažené divočině, daleko od lidí. Ale tak tomu je vlastně stále méně a méně – mnoho otázek řešíme v prostředí, kde dochází k nějakému konfliktu mezi přírodou a lidmi, což se děje právě třeba ve městech. Navíc se některé druhy se dobře přizpůsobily – například právě sýkory, které hnízdí prakticky v každém lese, parku i zahradě, pokud tam najdou dutinu nebo budku – proto je lze studovat v přirozených podmínkách přímo za humny,“ vysvětluje Michal Vinkler, že právě to se při výzkumu hodilo. Vědci totiž mohli vzorky z přírody během půlhodiny převézt do profesionálně vybavené čisté laboratoře.

KVÍZ: Poznáte, kdo k vám přilétá na krmítko?

Jinak výzkum v pražských parcích probíhal jako v jakémkoliv jiném terénu – například instalace a opravy budek tedy vyžadovaly vjezd vozidel a intenzivní pohyb výzkumníků se žebříky po parku. V tomto bodě patří jejich poděkování tolerantní pražské veřejnosti, od běžců po maminky s kočárky.

Sběr vzorků znamenal každodenní „pobíhání“ skupiny zhruba pěti studentů a výzkumníků po lese s teleskopickým žebříkem na rameni – prováděli kontroly budek a záznamy do karet, odchyty ptáků do sítí a kroužkování. Pak následoval zmíněný rychlý transport odebraných vzorků na pražskou Přírodovědeckou fakultu.

V Ďáblickém i Čimickém háji se dohromady nacházejí stovky hnízdních budek,...
Takto vypadaly z povzdálí výjezdy výzkumníků do terénu za sýkorkami v pražském...

Z asepticky odebraných vzorků stanovili vědci složení mikrobiomu vajec krátce po jejich snesení. Výsledky pak srovnali se složením mikrobioty trávícího traktu embryí těsně před vylíhnutím. Koho zajímají podrobnosti – využili při tom postupy molekulárně genetického mikrobiálního metabarcodingu založeného na sekvenování genu pro bakteriální 16S rRNA, složení mikrobioty vajec pak porovnali s komunitami bakterií získaných ze vzorků trusu samic odchycených na stejných hnízdech.

Podrobněji k výzkumu a střevnímu mikrobiomu

Střevní mikrobiom se zásadně podílí na vývoji trávícího a imunitního systému a může přispívat anebo naopak zabraňovat vzniku celé řady fyziologických poruch a onemocnění. Uvažuje se, že by tento vliv mohl být klíčový především na počátku vývoje organismu, tedy v raném věku dětí a mláďat. Nebo dokonce ještě dřív?

Jsme to, co máme ve střevech: mikrobiom ovlivňuje zdraví i naši náladu

První výsledky získané s nástupem nových molekulárně genetických technologií před 20 lety naznačily, že právě mikrobiální prostředí těla matky dává základ pro utváření mikrobioty, kterou si nový organismus nese už od okamžiku formování embrya.

Nejnovější studie provedené u lidí však nyní ukazují, že vyvíjející se embryo je u savců za fyziologických podmínek sterilní, jelikož bakterie přes placentu nepronikají. První bakterie trávící trakt savčích mláďat kolonizují pravděpodobně až během porodu a to především z vagíny a kůže. Jak je tomu ovšem u ptáků, kde placenta neexistuje, k porodu nedochází a zárodek je po dlouhou dobu vývoje odkázán jen sám na sebe a vejce, které jej chrání?

Jak pasterovat bílky a žloutky na domácí tiramisu?

„U ptáků se na rozdíl od savců embryo vyvíjí ve vejci, které obsahuje nutričně bohatý bílek a žloutek. Na jedné straně je sice chráněno skořápkou a dalšími vaječnými obaly, z nichž zejména bílek je nabitým koktejlem látek ničících bakterie (tzv. antimikrobiálními proteiny), ale na druhé straně je vejce v hnízdě mnohem více vystaveno na pospas mikrobům z okolního prostředí,“ popisuje Michal Vinkler.

Snůšku sýkory koňadry v hnízdě obvykle tvoří 8 až 12 skvrnitých vajec.

Během kroužkování se mláďata krátce přenášela v látkových pytlících.

Právě proto se mezioborový tým pod vedením vědců z Katedry zoologie Univerzity Karlovy v Praze snažil odpovědět na otázku – zda jsou vejce a posléze i vyvíjející se zárodky u ptáků sterilní, podobně jako u savců. A to výzkumem volně žijících ptáků, u kterých je riziko přenosu bakterií do vajec největší. Cílem bylo zjistit, kdy a jakými mechanismy bakterie ptačí vejce kolonizují.

Ukládání vzorku do tekutého dusíku přímo v terénu.

Zatímco vejce odebrané bezprostředně po snesení prakticky žádnou bakteriální DNA neobsahovala, ve střevě vyvíjejícího se embrya byly u části vajec nalezeny velmi málo početné bakterie několika rodů, které se však příliš nepodobaly složení mikrobiomu z trusu samic. To by mohlo naznačovat, že některé bakterie mohou kolonizovat vejce přes póry ve skořápce během inkubace na hnízdě (tzv. trans-shell kolonizace). I to se však patrně děje jen velmi vzácně.

„Naše výsledky tak ukazují, že ptačí vejce je krátce po snesení téměř sterilní a že k masivní kolonizaci trávícího traktu bakteriemi dochází u ptáků až po vylíhnutí,“ říká Martin Těšický, první autor studie.

„Ačkoliv se v několika předešlých experimentálních studiích u slepic zjistilo, že některé patogeny, jako např. salmonela či campylobacter se s nízkou frekvencí mohou přenést z infikovaných matek do vajec a posléze i mláďat, naše studie naznačuje, že jsou to spíše výjimky. A že se takovýto přenos netýká většiny symbiotických ani potenciálně patogenních bakterií,“ vysvětluje Tišický.

Navíc výzkum přispěl k eliminaci možných chyb při zpracování vzorků. „Hlavní předností našeho přístupu spočívá tom, že jsme použili dva různé sekvenační protokoly a vyvinuli jsme nový přístup, jak eliminovat chyby v detekci bakterií, takže naše výsledky jsou poměrně dobře podložené,“ doplnil Jakub Kreisinger, rovněž z Univerzity Karlovy.

Ptačí budíček: nejdříve začíná zpívat rehek, nejpozději vstává špaček

Autoři:
  • Nejčtenější

Zima, kdy umrzaly uši a v centru Prahy leželo deset týdnů na 30 cm sněhu

V posledních desetiletích zažíváme mírná zimní období – teploty přes den kolem nuly, v noci slabý mráz, sněhu minimum, přesto to často vnímáme jako diskomfort. Naši předkové museli vydržet tuhé...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Křen vyhání nemoc z těla. Český ženšen, který najdete v každé kuchyni

Křen, typický svou ostrou chutí a nezaměnitelnou vůní, patří k uzenému, k vuřtům i do omáčky. Je také cenným pomocníkem v přírodní medicíně. Tento kořen má totiž opravdu jedinečné účinky.

Jedna zálivka bakterií promění i vaši květinu v čističku vzduchu

Las Vegas (Od zpravodaje Technet.cz) Biotechnologický startup Neoplants předváděl na veletrhu CES výsledek šestiletého výzkumu. Bakteriální zálivku Power Drops, která má dokázat znásobit schopnost rostlin čistit vzduch od škodlivých...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

17. ledna 2025

Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku

Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...

17. ledna 2025

Vyrobte si domácí levandulové voňavé mýdlo. Možností je celá řada

Udělejte radost vlastnoručně vyrobeným voňavým mýdlem sobě nebo někomu druhému. Není to zase tak složité, v zimě je na takové tvoření víc času a je to vlastně takový aktivní relax, navíc k tomu...

16. ledna 2025

Osm tipů, jak udržet koberec stále jako nový

Koberce různých tvarů a velikostí najdete v každé druhé domácnosti. Zútulní prostor, ale dá se s nimi dělat i víc, jen musí být dokonale čisté.

16. ledna 2025

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...

Sebevraždu jsem měl naplánovanou do detailů, líčí lékař Tomáš Šebek

Premium Kdyby nešel na medicínu, možná by letěl chirurg Tomáš Šebek na Mars. Tvrdí, že si umí zorganizovat čas, baví ho...