Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

  15:14
Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.

S každým syrovým kuřecím zacházejte jako s potencionálním zdrojem nákazy. Testy ukázaly, že se to vyplatí. | foto: Profimedia.cz

Kuřecí u nás dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy masa, navíc od prosince 2011 platí v Evropské unii limity pro vybrané invazivní druhy salmonel v čerstvém drůbežím mase uváděném na trh. Proto občanské sdružení dTest během ledna nakoupilo a otestovalo celkem 17 syrových kuřecích výrobků, každý po pěti vzorcích. Většina byla v pořádku, ale v několika kuřatech se salmonela našla.

Milujeme kuřata

Za loňský rok každý Čech v průměru zkonzumoval necelých 80 kg masa, z toho 22,7 kg drůbeže. Po vepřovém (41,6 kg za rok) je to druhé nejoblíbenější maso u nás.

Česko přitom přestalo být po vstupu do EU soběstačné v produkci drůbeže, takže každé třetí kuře na českém trhu je z dovozu. Hlavně z Polska, Slovenska a Německa.

Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se našla Salmonella enteritidis, a kuře tak nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Ve všech kuřatech byl navíc nalezen Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo Listeria monocytogenes. "To jsou ale u kuřat určených k tepelnému opracování nálezy celkem obvyklé," vysvětluje a uklidňuje Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který výsledky testů přináší v aktuálním únorovém čísle.

Hodně nepříjemné je, že dokonce u 15 ze 17 testovaných kuřecích výrobků mikrobiologické rozbory objevily přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních střevních onemocnění z potravin. Příznaky jsou obdobné jako u salmonelózy: průjmy, horečky a nevolnost.

Závěr je jednoznačný, ostražitost je na místě!

Řiďte se jednoduchými zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem už při  nákupu, ale i během jeho skladování a zpracování a můžete kuřecí a drůbeží maso vůbec dál konzumovat bez obav.

Už když kuře v supermarketu vybíráte, zkontrolujte, zda balíček nemá porušený obal, a doporučené datum zpracování. A než kuře vložíte do košíku k ostatním nakupovaným potravinám, pro jistotu ho ještě zabalte do neporušeného mikrotenového sáčku. Kdyby původní obal nebyl těsný, zabráníte tak potřísnění ostatních potravin tekutinou, která se může z kuřete uvolnit.

Doma chlazené kuře co nejdříve uložte do chladničky, abyste dodrželi doporučenou teplotu skladování, mražené výrobky uložte do mrazničky. Nechte kuře zabalené i v uvedeném mikrotenovém sáčku, abyste zamezili případnému skapávání volné tekutiny z kuřecího masa. Mohla by kontaminovat jak plochy v chladničce či mrazničce, tak ostatní uložené potraviny. Nezapomeňte hlídat dobu použitelnosti masa.

Pro čištění a porcování syrového kuřete používejte prkénko, na kterém už nezpracovávejte jiné potraviny. Veškeré nástroje a pracovní desku stolu pokaždé  důkladně omyjte, průběžně si při manipulaci s masem pořádně myjte ruce.

Salmonela se totiž už při pokojové teplotě rychle množí. Platí to i pro mražená kuřecí masa, protože mráz salmonelu nezahubí, pouze se dočasně přestává množit.

Následná tepelná úprava tedy musí být taková, aby se maso důkladně propeklo nebo provařilo. A to v celém rozsahu, tedy i maso u kosti a v hloubce svaloviny. "Uvádí se, že k likvidaci nákazy stačí působení teploty nad 70 °C po dobu minimálně 10 minut," radí Rozová.

Pokud tedy budete například připravovat kuřecí vývar podle našeho receptu, jste v pohodě. Navíc vás krásně zahřeje. Viz předchozí článek Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.  

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vlkodlačí či australská. Zvláštní kočky, které budou milovat celou rodinu

Dnes vám představíme kočky, které jsou sice samostatné a svébytné, jak u těchto malých šelem bývá zvykem, nicméně je pro ně lidská společnost nezbytná.

12. září 2024

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Pruďas Kašpárek už čtyři vyhodil

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  11.9 22:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada od Lefflera má vše. A dává vyniknout domu od Pleskota i výhledům

„Porozumět myšlenkám architekta a zároveň přáním majitelů bylo pro mne v tomto případě vysokou školou diplomacie,“ konstatuje zahradní designer Ferdinand Leffler nad místem, kterých mnoho není. Kde...

13. září 2024

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Modré, růžové i bílé rozrazily dělají v trvalkovém záhonu radost celé léto

Školní biologie vás nejspíš poučila o blankytně modré kytce podobné pomněnce, o rozrazilu rezekvítku. Vaši zahradu ovšem vyzdobí hlavně rozrazily klasnaté, podle latinského názvu označované také jako...

15. září 2024

U Japonců se učíte tři roky, než vám svěří přípravu sushi, líčí český šéfkuchař

Premium

Jaroslav Karásek, majitel a šéfkuchař sushi restaurace Kaizen v Brně, tento rok reprezentoval Českou republiku na soutěži Sushi World Cup 2024 v japonském Tokiu. Probojoval se do finále mezi...

17. září 2024

Odčerpat, vysušit, dezinfikovat. Deset kroků k obnově vytopeného domova

Povodně mohou způsobit značné škody na domech a obnova může být náročný a dlouhodobý proces. Existuje však ověřený postup, jak se chovat, když velká voda opadne.

17. září 2024

Vybírejte nejroztomilejší mazlíčky, hrají o kvalitní granule, deky i hračky

Čtenářská anketa o nejroztomilejší mazlíky měsíce září je tu a vaše hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z výhry od značky Purina PRO PLAN. Pokud se chcete také zapojit a hrát o hodnotné ceny,...

3. září 2024,  aktualizováno  16.9 9:34

Vyčistí hrnec, odpad, umyvadlo i skvrny na tričku. Zázračný kypřicí prášek

Většinou ho znáte jen jako prášek do pečiva. Ovšem tato magická bílá směs v pytlíku zvládne mnohem víc kouzel. V čem všem vám poslouží?

16. září 2024

Čas pro sebe v centru ToWell: Soutěžíme o 5 poukazů v hodnotě 5 499 Kč
Čas pro sebe v centru ToWell: Soutěžíme o 5 poukazů v hodnotě 5 499 Kč

Toužíte po dokonalé pleti a chvíli relaxace? Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte luxusní kosmetické ošetření v estetickém centru ToWell. Pět...

Líbí se mu moje pipinka. Je pořád nadržený, stěžovala si vyměněná manželka

V novém díle Výměny manželek se pohodlná Lucie snažila přizpůsobit domácnosti, kde se stále něco děje. Ilona jako by...

Zatnu zuby a nevěra není. V tolyamorii žije v Česku stále více párů

Podvádíš mě, spíš s jinými a já to vím. Doma děláme, že se to neděje, a i když mi to vlastně vadí, rozhodně o tom...

Radil jsem bratrovi, aby se neupil a neufetoval, říká Jakub Prachař

Premium Mluví jakoby žertem, ale za svými slovy si stojí. Moderátorovi Liboru Boučkovi to Jakub Prachař občas natře před...

Do výstřihu nekoukat! Fotbalové Ústí vzbudilo ve světě rozruch českou Pamelou

Ústecký fotbal zase dobyl svět, byť opět ne na hřišti. Po „kazmovině“ s tlouštíkem propírají média po celé planetě...

Jste blázni, říkali všichni. Parádní dům si postavili na nejhorším pozemku

Manželé bydleli ve zděném domě, který postupně upravovali. Nakonec se ale rozhodli pro změnu. Od města odkoupili jeden...