Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži mohou mít své dny i v zimě. S šéfkuchařem na pořádnou grilovačku

Grilování je celoroční zábava. Když se sejdete se sousedy, promění se ve společenské setkání. Probere se spousta zajímavých témat a ještě se dobře najíte.
Nejrychleji bude hotový hovězí pupek, pak vykostěná kuřecí stehna, nejdéle bude...

Nejrychleji bude hotový hovězí pupek, pak vykostěná kuřecí stehna, nejdéle bude trvat hodně vysoké kousky krkovičky. | foto: Marek Burza

„Když se chlapi sejdou, přinesou si grog nebo svařák, vezmou s sebou děti. Ty na zahradě mohou řádit a stavět sněhuláky, zabaví se a nebudou celý víkend trávit doma jen u televize nebo tabletu,“ vybízí k aktivnímu trávení času Radek David, šéfkuchař pražské restaurace La Veranda a Babiččina zahrada v Průhonicích.

Podle něj je to i výborná příležitost odlehčit manželkám, protože muži alespoň na chvíli ohlídají děti a ženy mají čas na jiné aktivity. A hlavně se prožije den jinak. Nejenže to maso chutná jinak než z pánve, ale společné úsilí o jinak strávený čas utužuje přátelství.

Grilování jsme si sice domlouvali v době třeskutých mrazů, počasí nás však „vypeklo“ a museli jsme se spokojit jen s teplotami mírně nad nulou. I tak je třeba počítat s teplým oblečením a zimní obuví. Přesto, že se maso vlastně dělá samo, je lepší si ho hlídat, takže hlavní kuchtík zimě neujde.

„Zásada číslo jedna: oblečte se tak, abyste měli bundu s rukávy z nehořlavé tkaniny. Bavlna je dobrá, nejhorší jsou moderní chemické materiály,“ připomíná Radek David.

Klasickou zásadu, že se má maso vytáhnout včas z ledničky, aby nedostalo po vložení na gril tokový teplotní šok, je potřeba v zimě trochu inovovat. Zatímco v létě si klidně talíř s naloženým masem vyndáte na stůl ke grilu, v zimě v mrazu ho nechejte v kuchyni. Bude se připravovat kratší dobu a tím pádem se tolik nebude vysušovat a bude křehčí.

Další věc: v zimě logicky déle trvá rozpálení grilu. Je dobré neuspěchat, než maso na mřížku hodíte. Není špatné použít gril opatřený teploměrem, abyste poznali, že v prostoru je potřebných 250–300 °C. Není problém si do víka grilu teploměr i sami vsadit. Článek, jak na to, najdete zde.

Tři oblíbené marinády Radka Davida

- olivový olej, rozpůlené stroužky česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, černý pepř čerstvě utlučený

- olivový olej, čerstvě roztlučená semínka celého koriandru, rozsekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce sojové omáčky Kikomann a černý pepř čerstvě utlučený

- olivový olej, dijonská hořčice, petrželka, pažitka, estragon, pár kapek chilli oleje

Nákup hotových marinád šéfkuchaři v podstatě zatracují, podle nich jsou nekvalitní a chuť masa spíš upozadí. Připravit si doma marinádu přitom není nic těžkého. Nejlepší je použít jen olivový olej, bylinky a čerstvý pepř. Oleje by v marinádě nemělo být moc, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel, maso jím jen lehce potřete.

Na marinování stačí jenom pár kapek oleje a bylinky.

Čím prostší marináda, tím více vyniká chuť masa. Solit by se maso mělo až po upečení na grilu. Sůl vytahuje z masa vodu, to pak pustí zbytečně moc šťávy a je suché. To je problém kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Jak zacházet s masem

Steak by měl být dva až tři centimetry vysoký. Na grilování se hodí prorostlé kousky minutkového masa, které pak při grilování nejsou suché, ale naopak krásně šťavnaté.

Důležité je vyndat maso z lednice dvě až tři hodiny před grilováním, aby na roštu nedostalo teplotní šok. Ryby je naopak dobré nechat v lednici až do posledního okamžiku.

Během otáčení je potřeba dávat pozor, aby se maso nepropíchlo. Hodně lidí maso otáčí tak, že ho napichuje na vidličku, dírkami pak ale z masa odtéká šťáva. Vhodné je použít kleště, pinzetu nebo lopatku.

Lidé také špatně odhadují dobu grilování. Často maso sundávají dřív, než je hotové nebo ho naopak přepékají. Důležité je dopředu vědět, jak budete maso propékat. Hovězí, telecí, jehněčí můžete klidně dělat polosyrové, vepřové musí být do růžova, ale nikdy ne polosyrové a drůbež vždy propékat, krom třeba kachních prsou.

„Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna v celku, až 35 minut, vepřové a hovězí maso obvykle potřebuje 5–10 minut, pstruzi 12 minut a ostatní ryby a kuřecí prsa o něco méně. Ve chvíli, kdy je maso upečené, je dobré ho nechat ještě pět minut odležet, aby šťáva zůstala uvnitř a nevytékala na talíř,“ vypočítává hlavní body šéfkuchař.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...