Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masterchef Rajniš ukázal, jak ze staré bagety udělat tuarežskou zemlbábu

Zdeněk Rajniš je architekt, která se „na stará kolena“ přihlásil do projektu Masterchef jen proto, aby si splnil sen. Na svých cestách si ověřil, jak využívají staré pečivo v saharské oblasti Afriky příslušníci kmene Tuaregů. Recept ukázal v novém online pořadu Do posledního sousta, který můžete zhlédnout na stránkách Novy.

„Šest let jsem přednášel architekturu v Alžíru a naučíte se tam neuvěřitelné věci,“ říká Rajniš, kterému během natáčení Masterchefa někteří porotci říkali důvěrně Dědku. Tentokrát si vybral recept na zemlbábu takzvaně na slano, kterou se naučil od místních.

Bagety jsou úžasné, ale nejlepší jsou v okamžiku, když si je přinesete od pekaře. Jenže jen málokdy se podaří je všechny sníst hned. „Tvrdnou jim, takže neustále vymýšlejí, co s nimi dál, aby se zužitkovaly,“ vysvětluje původ svého receptu.

Rajniš při pobytu „okoukl“, jak si s nimi elegantně poradit a dát jim novou šanci. Na rozdíl od české klasiky to není na sladko, ale naopak na slano.

Nejdřív se namočí do smetany, aby se pěkně nasákly, pak nakrájíte cukety a nakonec uděláte bešamel. Princip je vlastně podobný, jako když si připravujete lasagne – jednotlivé vrstvy se budou střídat.

Rajniš na bešamel používá cibulovou jíšku. To znamená, že na omastku lehce opraží cibulku, pak zapráší moukou. Nechá minutku zasmažit a pak zalije smetanou zbylou od namáčení bagety. 

„Přidávám tam pár deka kozího sýra, ať to má grády, a když to moc zhoustne, doliju ještě troškou smetany,“ radí. Nakonec přistrouhá ještě trošku muškátového oříšku.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Pak už stačí vymazat zapékací misku máslem a začít vrstvit. Napřed vrstvu cukety, „pak nacintat tu máčku“, jak popisuje svým svérázným slovníkem.

A vrstvíte, vždy bageta a cuketa proložená bešamelem. Ten musí přijít i nahoru, protože po zapečení udělá pěknou kůrku a barvu. 

Jako ozdobu Reiniš používá asant, což je lejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny, která se jmenuje ločidlo smrduté a roste v Asii. Ne nadarmo se mu taky říká čertovo lejno.

Pak už stačí povrch postrouhat sýrem a upéct v troubě na 200 stupňů dvacet až třicet minut do růžova. 

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...