Zeleninový vývar vždy po ruce
Kdykoliv se chystáte krájet zeleninu, vždy ji předtím dobře omyjte. A všechny slupky, odřezky (kromě těch nahnilých samozřejmě) nakrájejte, uložte do sáčku a skladujte v mrazničce. Je dobré mít v tomto mixu slupky z cibule, mrkve, celeru a petržele, protože právě ty dodají vývaru skvělou chuť.
Když už máte sáček zcela plný, nasypte odřezky do hrnce, zalijte je studenou vodou a vařte na mírném ohni alespoň hodinu. Hodí se přidat pepř, sůl, bylinky jako rozmarýn nebo bobkový list. Získáte chutný vývar, z kterého si dál můžete připravit domácí bujón. Nalijte jej do formy na led, do každé kostky pak přidejte sůl, bylinky, dále přidejte pár kapek olivového oleje a nechte zamrazit.