Melounové slupky v láku jsou delikatesa
Sladkokyselé okurky nakládačky zná každý. Ale zkuste si pochutnat na slupkách z melounu naložených v pikantním nálevu, radí magazín 5+2. Jde o skutečnou delikatesu. Nevěříte?
Když sníte velký vodní meloun a vychutnáte si jeho šťavnatou dužinu, vždycky zbude hromada zelených tvrdých slupek. Většinou přinejlepším končí na kompostu nebo v odpadkovém koši.
Přitom právě slupky se dají skvěle nakládat. Dávný jižanský recept je velmi elegantním řešením, jak z odpadku vytvořit chutný pamlsek. Slupky se hodí k pomazánce, do salátů, ale i jako předkrm s rozpečenou bagetou. Tvrdé slupky se musí přes noc namočit do vody se solí, aby změkly. Pokrm vydrží v lednici klidně půl roku.
Suroviny: 1 střední meloun, čtvrt šálku soli, 1 citron, 4 a půl šálku cukru krystal, 2 šálky destilovaného bílého octa, voda dle potřeby, 11 svitků celé skořice, 2 lžičky celého hřebíčku a 1 lžička mletého nového koření.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
A jak na to? Ze středního melounu odřízněte slupku a ponechte na ní malé množství růžové dužiny. Škrabkou na zeleninu nebo nožem oloupejte vnější zelenou slupku a zbytek nakrájejte na centimetrové kostky. Slupky vložte do plastové nádoby, přidejte dostatek studené vody, aby byly zcela ponořené.
Vodu ke slupkám přilévejte například z půllitrové sklenice, abyste věděli, kolik vody bylo potřeba. Na každý litr použité vody přidejte 1/4 šálku soli. V misce vše promíchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Přikryjte a nechte přes noc louhovat při pokojové teplotě.
Druhý den slupky sceďte a přendejte je do hrnce. Přidejte čistou studenou vodu, aby byly opět ponořené, a přiveďte k mírnému varu na středně vysokém ohni. Vařte 12 až 14 minut, dokud slupky trošku nezměknou. Vodu sceďte a slupky vraťte do hrnce.
Citron nakrájejte na tenké plátky a odstraňte všechna semínka. Citron dejte do malého hrnce a přidejte vodu, aby byl celý pod vodou. Vařte jej 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Pozorně sledujte, aby se citron nepřipálil.
Pak k melounovým slupkám přidejte citron, všechen cukr, ocet, 2 hrnky vody, skořici, hřebíček a nové koření. Vše vařte 25 až 30 minut, dokud slupky nezačnou být průsvitné. Hotovou směsí pak naplňte uzavíratelné sklenice. Papírovým ubrouskem otřete hrdlo a zbytek sklenice a dobře zavřete.
Sklenice zavařujte ve vodní lázni po dobu 10 minut. Pak sklenice vyjměte a nechte je vychladnout. Na chladném, suchém a tmavém místě vydrží zavařená kůra až jeden rok.