Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Naši předkové považovali za postní jídlo i vydru. Měli ji za rybu

aktualizováno 
Postní jídlo se v průběhu věků mění. Není to tak dávno, co se na talířích našich předků objevovala i vydra. Vysvětlení je jednoduché, tehdy ji běžně považovali za rybu či obojživelníka. Chráněný živočich dnes na talíř už pochopitelně nepatří, popisuje týdeník 5plus2.
Vydra říční, ilustrační snímek

Vydra říční, ilustrační snímek | foto: Getty Images

V našem století je vydra zákonem chráněná. Bývala však doba, kdy tento „nejlepší rybář českých vod“ končil na talíři. Jako dnes kapr, tisíce kusů vydry říční, latinsky (Lutra lutra), se během středověku a ještě i v 19. století stávaly vítaným štědrovečerním pokrmem.

Pravidla půstu

Velikonoční půst začíná Popeleční středou a čtyřicetidenním půstem. Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou plovoucím svátkem, mění se i datum Popeleční středy. Letos vychází na 26. února. 

V praxi to bylo poněkud namáhavé. Nejedlo se maso, ryby, vejce a mléčné produkty a bylo zvykem jíst jednou denně. Současná postní praxe katolické církve zavazuje katolíky od 16 do 60 let. 

Na Popeleční středu a Velký pátek jako dny přísného postu je dovoleno sníst pouze jedno velké jídlo denně. Krom toho existuje ještě půst od masa, předepsaný pro tyto dva dny a všechny pátky roku. Naši předkové měli za to, že maso od vody patří mezi „schválená“ postní jídla, takže se na talíři občas ocitla i vydra.

Vydru jedli hlavně lidé ve městech a tam, kde byly řeky nebo rybníky. Naši předkové ji totiž nepovažovali za savce, ale za rybu. 

Nebo, jak napsal Jan Ámos Komenský v roce 1657, za obojživelníka. Tehdy razili jednoduché pravidlo: „Co žije ve vodě nebo u vody, je postní jídlo. Ať ryba nebo vydra.“

Postní ryba se jedla pouze kolem řek a rybníků. Často ji nahradila zmíněná „postní“ vydra, kterou si oblíbila i vrchnost. Připravovala se pečená, přelitá speciální omáčkou.

Chuť vydřího masa popisuje web severoamerických lovců cannundrum, kde se s ním jeden ze střelců setkává poprvé. „Je velmi tmavé, vypadá skoro jako játra. Osmahl jsem ho na pánvi jen s pepřem a solí. Chuť je velmi silná, vzdáleně podobná játrům a chuti zvěřiny, ale přece jen ji neumím k ničemu přirovnat. Snad jen k chuti masa tuleně, které jsem dostal v Kanadě. Asi je to tím, že se obě zvířata živí rybami.“

Výstava Smrt vydrám

Tuzemští středověcí lovci, kuchaři, řezníci i obchodníci měli vydru spojenou s výdělkem. Nejen kvůli masu, ale i kvalitní kožešině.

Zvířata v českých zemích nakonec doplatila na rozvoj rybníkářství. Například v roce 1603 bylo vydáno státní nařízení všem královským fišmistrům: „Bobry a vydry, kteří v haltýřích a rybnících na rybách škodu velkou činí a jako vlci nad zvěří nad rybami škůdci jsou, má fišmistr lapati, aneb jakkoli hubiti dáti.“

Jednotlivá panství za zabitou vydru dokonce platila. Vydra se dostala na úroveň nenáviděného vlka.

Když se v 18. století začaly rybníky rušit, toky narovnávat a mokřady vysušovat, vyder znovu ubylo. Vždyť od roku 1800 do roku 1960 se jen tok Labe mezi Jaroměří a Mělníkem zkrátil ze 404 na 178 kilometrů. 

S rozvojem zbraní, střeliva i průmyslu se lasicovité šelmě pěkně „zatopilo“. Důkazem byla Zemská jubilejní výstava v Praze v roce 1891, kde návštěvníky zaujal obří nápis na stěně „Smrt vydrám“ poskládaný z vydřích lebek a kostí asi padesáti exemplářů těchto živočichů. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Expozici zaměřenou na hubení vyder a propagující nové pasti včetně želez měl na starosti rybářský spolek z Loun. Vydry hubil i vznikající těžký průmysl i válečné období hladu. 

Teprve za 1. republiky vláda podnikla vládní kroky k jejich záchraně, zvířata tehdy z Moravy zmizela úplně, v Čechách už zbyla jen na několika málo ostrůvcích. Stát definitivně posvětil ochranu vyder zákonem v roce 1947.

Vydra v černé omáčce

Dochovaly se i autentické recepty staré přes sto let. Například Gabriela Triwaldová pracovala coby kuchařka v Německu, Francii i v Itálii. Když se provdala za listonoše v Karlíně, proslavily ji kulinářské knihy. A v Nové pražské kuchařce z roku 1877 radí, jak přichystat chutnou vydru. Vy to nezkoušejte, vydra je ohrožený druh. 

Předek vydry připraví se právě tak, jako se upravuje potápka, jenom s tím rozdílem, že se vezme málo octa, 2 díly vody a 2 díly červeného vína, ostatní příprava jest stejná; na tom však obzvláště záleží, aby omáčka byla černoskvělá. 

Zadek močí se den v postním moku, tento se skládá z hrachové vody, octa a koření, zeleniny, hojné cibule, česneku, citronové kůry, másla a ze soli. Pak se to peče v moku, polévá se to často, posléze se může k tomu přidati po procezení šťávy kyselá hustá smetana. 

Při upravení poleje se pečeně omáčkou a posypá se citronovou kůrou. K zadělávanému přidává se vždycky máselné těsto.

Takto experimentovali lovci

Takto experimentovali lovci

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská...

Premium

Vlastní čerstvou mikrozeleninu do salátů snadno vypěstujete za oknem

Tyto delikátní malé výhonky jsou velmi chutné a zdravé. Poradíme vám, jak si je snadno vypěstovat na okenní římse a...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...