KVÍZ: Co víte o půstu před Velikonocemi? Naši předci maso uměli nahradit

aktualizováno  1. března 16:52
Půst je hodně skloňovaná veličina – dáváte si přerušovaný s časovými okny pro jídlo, či raději tradiční, bez sousta po celý den? A nebo právě zkoušíte ten předvelikonoční jako naši předci? Tedy jestli víte, jak na to. Koneckonců otestujte se.
Očistný půst před Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho?

Očistný půst před Velikonocemi trvá desítky dní. Držíte ho? | foto: Getty Images

Půst může mít nejrůznější podoby podle dané tradice a náboženství, ovšem nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka od kořene po nať z nakladatelství Smart Press, od šéfkuchaře Pavla Drdela ukazuje, že není nutné vzdát se dobré chuti jídla nebo radosti z vaření.

Otestujte se, co víte o předvelikonočním půstu

Kdo odpověděl do 1. března 2024 do 12:00 správně na všechny otázky, mohl vyhrát právě tuto Postní kuchařku. Vylosovány byly Hana Vacková, Eva Pravdová, Michaela Jaklová, Hanka Danihelová a Jitka Buchtová. Gratulujeme výherkyním, knihy jim zašleme na adresu, kterou uvedly při registraci do soutěže. Vy ostatní si alespoň můžete kvíz zopakovat.

O kvalitě autorské kuchařky šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl & Řepa s vegetariánskými recepty bez masa svědčí stříbro, které získala v mezinárodní soutěži Gourmand Cookbook Awards v kategorii Šéfkuchaři.

Ocení ji každý milovník zdravého životního stylu, udržitelnosti i vaření z lokálních a sezonních potravin. Je také skvělým průvodcem pro všechny, kteří v kuchyni rádi experimentují s různými způsoby přípravy jídla a poznávají nové chutě.

Podle Pavla Drdela uvaříte i bez masa skvělé vepřo zelo. Přesvědčil o tom adepty na MasterChefa, zkuste to také.

5. října 2022

Uznejte, že tento jihočeský kouzelník se zeleninou rozhodně stojí za pozornost. Koneckonců, zaregistrovat jste ho mohli i v Pohlreichově Souboji restaurací, kde jeho strakonický podnik Sůl & Řepa reprezentoval českou kuchyni.

22. března 2023

Přestože Pavel Drdel používá lokální a sezonní potraviny, jeho kuchařka je stejně jako menu jeho restaurace plná pestrých pokrmů ze zeleniny, luštěnin a občas i mléka nebo vajec. Úrodu letních a podzimních měsíců umí uchovat naloženou nebo usušenou a používá ji v zimních receptech. Není problém se tak naučit vařit také. Vyplatí se to nejen o půstu.

Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař

Držíte poctivě před Velikonocemi půst?

celkem hlasů: 263
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. března 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

Soutěž Nejkrásnější zahrada 2025 pro čtenáře iDNES připravila řadu novinek

Zahrady už nějaký čas přestávají být Popelkami a stávají se fenoménem a neoddělitelnou součástí našich domovů. Pokud tedy máme to štěstí a kousek pozemku máme k dispozici. Majitelé zahrad vesměs...

24. dubna 2025

Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let

Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...

24. dubna 2025

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.