Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Párky a klobásy s menším rizikem rakoviny? Možná pomůže plevel

Jak udělat červené maso zdravějším? Vědci věří, že na to přišli. Přidávají do něj antioxidant z křídlatky japonské, kterou jinak známe jako úporný plevel. Její výtažek podle nich pomáhá snížit riziko, že se v těle začnou tvořit karcinogenní látky.
Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. | foto: Profimedia.cz

„Obavy ohledně vysoce zpracovaného červeného masa často souvisí s přidanými dusitany. Ty totiž bývají spojovány s rozvojem rakoviny,“ říká Gunter Kuhnle z univerzity v Readingu, který se podílí na mezinárodním vědeckém projektu PHYTOME. 

Jeho první výsledky vyšly v srpnu v časopise Molecular Nutrition and Food Research.

Červené víno, nebo radši křídlatka?

Projekt PHYTOME sleduje, co se stane, když dusitany v masných výrobcích částečně nahradí nebo se k nim přidají rostlinné alternativy.

„Když jsme do průmyslově zpracovaného červeného masa přidali přírodní přísady, snížila se v lidském těle tvorba sloučenin, které můžou souviset s rakovinou,“ popisuje Kuhnle.

Křídlatka japonská

Fallopia japonica, Reynoutria japonica

Křídlatka sice bohatě kvete, rozmnožuje se ale v první řadě oddenky.
  • Pochází z Japonska, odkud se v 19. století začala vozit do Anglie jako okrasná rostlina
  • Dnes se v Evropě i USA řadí mezi hlavní invazní plevele
  • Na rozdíl od Asie tu nemá přirozené nepřátele
  • Vyroste až o 8 centimetrů za den, je nesmírně odolná, agresivní, vytlačuje a dusí ostatní rostliny
  • Má ovšem i přínosy: uvažuje se o ní jako o obnovitelném zdroji energie, v tradiční medicíně se využívá při hojení ran a prevenci rakoviny, obsahuje totiž silný antioxidant resveratrol

V rámci studie testovali směs výtažků z ovoce, rozmarýnu nebo třeba zeleného čaje. Důležitou roli hrál resveratrol – látka rostlinného původu, která má údajně antioxidační účinky.

Přirozeně se nachází v červeném víně, ovoci nebo oříšcích, ale výzkumníci se rozhodli pro extrakt z křídlatky japonské, kterou v Evropě známe hlavně jako neústupný a rychle se šířící plevel. Pro pokus se hodila proto, že nemění strukturu ani chuť masného výrobku a navíc nepatří mezi potenciální alergeny.

Vědci tak mohli výtažek přidat do mletého masa i solného nálevu, který použili při přípravě uzenin. V běžné výrobě se přitom slanina, šunka a další masné výrobky konzervují pouze s pomocí dusitanů, především dusitanu sodného. 

Ty jsou spojovány s produkcí karcinogenních sloučenin – nitrosaminů – přímo v těle, a tedy s vyšším rizikem rakoviny konečníku a tlustého střeva.

Zkouška přímo na strávnících

Během dvou týdnů jedlo 63 účastníků studie nejprve běžně zpracované červené maso, potom bílé maso a nakonec výrobky z červeného masa zpracované metodou PHYTOME, tedy s přidanými přírodními výtažky. 

Na konci každého „dietního období“ vědci zkoumali přítomnost dusitanů v jejich slinách, stolici a moči. U účastníků, kteří jedli vařené nebo uzené maso s rostlinným přídavkem, našli pokaždé výrazně méně dusitanů než u ostatních.

Ukázalo se, že přírodní aditiva můžou proti dusitanům dokonce do určité míry chránit. „Zajímavé bylo také to, že extrakt z křídlatky spolehlivě snižoval tvorbu nitrosaminů i v případě, že jsme účastníkům dávali pít vodu s maximální povolenou koncentrací dusičnanů,“ uvádí Gunter Kuhnle. 

„I kdyby se tedy při výrobě některých potravin nedalo dusitanům a dusičnanům vyhnout, rostlinné výtažky by mohly aspoň snížit jejich potenciálně škodlivé účinky.“

Problém s vysoce zpracovaným masem

Dietologové ovšem upozorňují, že z párku nebo slaniny se zdravé potraviny zázračně nestanou, ať už budou obsahovat méně dusitanů, více antioxidantů, nebo oboje. 

Podívejte se, jak dokáže křídlatka japonská zavařit přírodě i u nás:

„Může to pomoci vyřešit jeden ze zdravotních problémů, které z jejich konzumace plynou. Ale je třeba zvážit také příjem soli a tuku,“ řekl Daily Mailu dietolog Duane Mellor z birminghamské Aston University. 

Ocenil však, že se ve zpracování masa znovu objevují tradiční produkty, jako jsou bylinky, díky kterým například při konzervaci není potřeba tolik soli.

Podle britské Národní zdravotní služby je červené maso samo o sobě dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů a může být součástí vyváženého jídelníčku. Problém nastává, když ho jíme moc, především pokud je vysoce průmyslově zpracované a obsahuje množství aditiv.

Přehnaná konzumace takového masa (cca víc než 70 gramů denně) podle NHS skutečně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....