V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

  11:55aktualizováno  11:55
Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Testy ukázaly, že poctivou čerstvou domácí majonézu tou kupovanou nenahradíte. | foto: Profimedia.cz

Prosinec je ideální čas podívat se, jak jsou na tom výrobci s poctivostí, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Sdružení dTest také ověřovalo, zda množství vaječných žloutků odpovídá označení na obalech. 

I receptury už jsou méně "poctivé" než za našich babiček

Potravinářská vyhláška diktuje výrobcům, že do majonéz patří alespoň dvě procenta vaječných žloutků, tedy minimálně jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz ale překvapivě obsahovaly žloutků ještě méně, než je touto vyhláškou stanovené minimum.

Jak zajišťuje dTest nezávislost a objektivitu testů

Výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace, finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

"Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků," řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je Agricol s.r.o. Polička. Mezi takto ošizenými výrobky byla dokonce i majonéza Poličanka, která na svém obalu hrdě nese označení národní značkou kvality potravin Klasa. 

Další čtyři výrobky sice vyhověly vyhlášce, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu. Zákon o potravinách přitom zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené. Navíc by si měli spotřebitelé důkladně pročíst složení konkrétního výrobku na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Není to zakázané, ale taková majonéza mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Už při porovnání závazných receptur z dob před padesáti lety s těmi současnými se nestačíte divit. "To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové tzv. Normy studené kuchyně z roku 1959," srovnává Beneš. Nárokům tehdejší normy by nevyhověl žádný ze současných testovaných výrobků.

Kdo chce dobrou majonézu, udělá si během chvilky domácí

Pro mnohé je překvapivé zjištění, že příprava domácí majonézy je tak jednoduchá, že vám zabere sotva dvě tři minuty. Stačí čerstvá vajíčka a kvalitní olej. Pro dochucení pak někdo přikápne bílý vinný ocet, jiný šťávu z citronu.

Podrobný návod, jak postupovat, aby se vám majonéza nesrazila a další vychytávky najdete v předchozím článku Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin. A podívejte se, jak vám krásně zhoustne: 

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz