Pátek 8. prosince 2023, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 8. prosince 2023 Květoslava

Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce

Hrozba salmonely mnohé z nás před přípravou bramborového salátu nažene k regálům s hotovou majonézou, ačkoliv jsou některé z nich podle posledních testů s kvalitou na štíru. Jenže tradiční štědrovečerní salát chce své.

Když vajíčka dobře vyberete a správně s nimi zacházíte, není důvod se salmonely bát. | foto: Profimedia.cz

Pokud nechcete nahrazovat majonézu zakysanou smetanou nebo jogurtem, syrové vajíčko do majonézy prostě patří. Pod minulým článkem o majonézách (o testech majonéz a přípravě té domácí ze syrových vajec čtěte ZDE) se v diskuzích množily rady, jak vejce pro jistotu pasterovat v domácích podmínkách. 

Rada mluvčího státní veterinární správy Josefa Dubna je však naprosto triviální: "Jistotu, že je vejce tzv. bezpečné, máte, když si koupíte v obchodě vejce z oficiálních chovů a schválených třídíren. Tyto chovy i třídírny jsou pod stoprocentní veterinární kontrolou a je zbytečné s nimi podstupovat jakékoliv další kroky."

Čerstvých vajec z oficiálních zdrojů není třeba se obávat

Domácí prevence nákazy

Po nákupu vejce uchovávejte v teplotě do 18 stupňů a dodržujte minimální dobu trvanlivosti. "Zmíněná teplota musí být hlavně stálá, protože právě změny teploty napomáhají průniku salmonely, ale i jiných bakterií z kontaminované skořápky," radí mluvčí Státní veterinární správy.

Pro uklidnění těch, kteří se syrových vajec v domácí majonéze přesto obávají: všechny velkochovy nosnic, které dodávají vejce do oběhu, jsou v průběhu odchovu povinně vakcinovány proti Salmonella enteritidis.

"Dále se v průběhu celého života nosnice pravidelně vyšetřují na přítomnost salmonel v prostředí. Znamená to, že se ověřuje, zda vylučují salmonelu trusem," dodal Duben. Vejce pocházející z hejn s pozitivním výsledkem se do oběhu nepustí, ale likvidují se, nebo jdou na tepelné zpracování.

U vajec od drobného chovatele by určité riziko teoreticky existovat mohlo, protože chovatelé, kteří prodávají jen konečnému spotřebiteli, nemusejí nosnice vakcinovat. "Všechny tyto chovy nad 50 kusů nosnic jsou ale vyšetřeny na salmonelu na počátku snášky," uklidňuje Duben i v tomto případě.  

Jak čerstvá vejce v kuchyni bezpečně zpracovávat

Při zpracování vajec je třeba minimalizovat kontakt obsahu se skořápkou a vejce ani prázdné skořápky neodkládat přímo na linku nebo na místa, která mohou přijít do styku se syrovými potravinami.

K odložení skořápek použijte třeba jednorázové papírové utěrky, které pak vyhodíte i se skořápkami. Po práci s celými vejci je dobré si umýt ruce, případně očistit znečištěné předměty. "I když je riziko nákazy minimální, jde o to dodržovat návyky, které by měly být v kuchyni samozřejmostí," vysvětluje Duben.

Onemocnění salmonelou hrozí především dětem pod čtyři roky, starým lidem, nebo oslabeným osobám (tedy v případě jiného onemocnění, snížené imunity a podobně).

Jak doma na majonézu podle odbornice na bezpečnost potravin

"Salmonela se drží většinou na skořápce, ale u déle skladovaných vajec nebo u vajec od infikovaných nosnic bývá i ve vaječném obsahu, a to v bílku i žloutku," vysvětluje docentka Kamila Míková z pražské Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT. V takovém případě není omytí skořápky ani náhodou zárukou, že vejce bude bezpečné.

Pokud jde o majonézy, u průmyslově vyrobených podle Míkové riziko nehrozí, protože se vyrábějí z pasterovaných vajec. "U doma vyráběné majonézy vybírejte vejce čerstvá nebo skladovaná co nejkratší dobu v chladu a s čistou a nepoškozenou skořápkou. Při manipulaci s vejcem ve skořápce je navíc vždycky třeba si mýt ruce, aby se salmonely případně nepřenesly na ostatní potraviny," potvrzuje rady zástupce veterinární správy i odbornice v oboru chemie a analýzy potravin. 

Majonézu můžete připravit i z vařených žloutků, které jsou naprosto bezpečné, ale co naplat, syrový je syrový. Takže jako další pojistku můžete připravovanou majonézu okyselit octem (citronovou šťávu docentka Míková nedoporučuje): "Čím je majonéza kyselejší, tím je bezpečnější, neboť salmonely nesnášejí kyselé prostředí, ve kterém hynou." 

Pokud jde o tiramisu nebo krémy, kam se ocet nepřidává, jsou rizikovější. Ale opět platí, že vejce na ně použitá by měla být čerstvá nebo skladovaná co nejkratší dobu v chladu, s čistou a nepoškozenou skořápkou. "Na trhu se brzy objeví malospotřebitelské balení pasterovaných vajec, které jsou pro nekyselé potraviny jedinou bezpečnou alternativou," slibuje Míková.

Není pasterace jako pasterace

Pasterace znamená zničení případných choroboplodných zárodků takovým záhřevem, aby obsah zůstal tekutý. "Salmonelu lze spolehlivě zničit až záhřevem na 70 ºC po dobu 10 minut, ale to už by obsah nezůstal tekutý," prozrazuje úskalí snah o domácí pasteraci vajec Míková.

Návod na zahraničním webu bakingbites.com na jednoduchou domácí pasteraci (odkaz na něj nám poslal čtenář jako reakci na zmíněný minulý článek), podle kterého stačí zahřívat vajíčka v hrnci s vodou a digitálním teploměrem zhruba při 60 °C (140 °F) po dobu tří minut a pak je lze normálně dále skladovat jako čerstvá vejce, není podle skutečné odbornice vhodný k následování.

"Záhřev při 63 ºC po dobu 3 minut se používá pro pasteraci vaječného žloutku po vytlučení, u skořápkového vejce je tato kombinace nedostatečná. V uvedeném návodu měří teplotu vody, ale musela by se sledovat teplota žloutku, která bude nižší než teplota vody. Navíc rozhodně nelze doporučit omývání vajec před skladováním," rozmetala Míková internetový návod na domácí pasteraci.

Podle Dubna lze také v zahraničí předpokládat odlišný veterinární dozor a odlišné podmínky pro uvolňování do oběhu, takže se spotřebitelé zřejmě snaží po domácku zařídit něco, co u nás zajišťuje veterinární dohled. A dodává: "Kdo přemýšlí, riziku salmonely se u nás celkem snadno vyhne."

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Život máme ve svých rukou. Pro mě je sklenice vždy poloplná, říká Maršálek

5. prosince 2023

Josef Maršálek je mistrem svého řemesla a o svůj cukrářský um se podělil už v pěti knihách. Právě...

Se zimou do domu přichází kondenzace vlhkosti. Jak poznat, že přijdou problémy

1. prosince 2023

Jakmile dorazí chladné měsíce, do řady domů a bytů se vrací každoroční nepříjemnosti v podobě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To se ještě může hodit! Proč jsou Češi sběratelé krámů a neumějí se jich zbavit

30. listopadu 2023

Premium Je vaše domácnost minimalistická a není v ní nic víc než to, co skutečně používáte? Anebo máte...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

1. prosince 2023

Premium Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mají vypnout a nespalovat energii. Místo hibernace končí zmatení třeba na wc

2. prosince 2023

Zima přišla nárazově, proto někteří netopýři hledají úkryt, kde se dá. Ať už to jsou vafky v...

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Klobásy a temná ezoterika. Jak jsem si zajel s KSČM do Polska za nákupy

Premium Ještě že jsem dorazil s předstihem. Autobus z temného náměstí v Lysé nad Labem vyráží o dvě minuty dříve, než bylo...

Nová princezna. Herečka Sára Korbelová o vánoční pohádce i intimních scénách

Premium Je jí jednadvacet, ale už má za sebou slušnou řádku rolí. A zajímavých, od těhotné studentky po slečnu trpící úzkostmi....

Lidé chtěli mít kousek Svaté země doma

8. prosince 2023  8:15

Betlém v jakékoliv podobě nechybí v adventním a vánočním čase snad v žádné domácnosti. Základy této...

Peče celá země odstartuje v lednu opět s Maršálkem, známe 12 soutěžících

8. prosince 2023  8:12

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku odstartuje jíž 6. ledna, kdy divákům České televize...

Pejsci, pozor, sýr. Fotografka povýšila psí portréty na atraktivní umění

8. prosince 2023

Fotografka Cat Race z britského Prestonu se našla ve fotografování psů. Právě nafotila sérii nových...

Úvěrů je nespočet. Jak se v nich zorientovat?

7. prosince 2023  8:30

Banky poskytují spotřebitelské úvěry neúčelové, u nichž se neptají, na co peníze použijete. Úvěrem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vyhráli čtvrt miliardy ve sportce, roky se schovávají. Radost nikdy nepřišla, říkají

Premium Na těle má vytetovaných šest čísel. 3, 5, 7, 8, 25 a 29. Jsou to čísla, která jemu a jeho manželce přinesla 250 milionů...

Zemřela slovenská zpěvačka Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara

Ve věku 43 let zemřela na Floridě slovenská zpěvačka Barbara Haščáková z pěveckého dua MC Erik & Barbara, které se v...

České croblihy končí. Špatné rozhodnutí srazilo pekárně vaz

Pekárna Oh Deer Bakery, kterou v roce 2017 otevřel Lukáš Vašek, v polovině prosince zavírá své provozy v Praze. Důvodem...

StarDance opustil cukrář Josef Maršálek. V děkovné řeči padla peprná slova

Osmé kolo StarDance bylo posledním pro cukráře Josefa Maršálka a Adrianu Maškovou. V rozstřelu byli s kajakářem...

Nádor ho připravil o část úst, teď Kvasnička míří do Událostí. Výzvu přijímám, říká

Moderátor Josef Kvasnička (51) v minulosti kvůli zhoubnému nádoru v čelisti přišel o čtvrtinu úst a zubů a musel se...