Při nachlazení a v sezoně respiračních infekcí skořice prospěje nejen jako „prohřívadlo“ organismu, po němž se dobře vypotíte. Současně má dezinfekční účinky, aktivně bojuje proti virům, bakteriím i plísním. Proto se jí také přezdívá přírodní antibiotikum. Působí i preventivně, protože celkově posiluje imunitu.
Voňavý vánoční džemPotřebujete: 2 kg jablek, cukr podle chuti (max 1 kg), 3 tyčinky skořice, 1 vanilkový lusk, 6 hřebíčků, 20 g ovocného pektinu (koupíte jako přírodní pektin z citrusů). Jablka omyjte, polovinu jich nakrájejte na kostky včetně slupek a jádřinců, podlijte trochou vody a asi 10 minut duste. Nechte vychladnout a propasírujte přes sítko. Druhou polovinu jablek oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte, rozmixujte dohladka a smíchejte s propasírovanou kaší. Přidejte skořici, hřebíčky, vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, cukr a ovocný pektin a vařte do zhoustnutí. Vyjměte koření a ještě horký džem plňte do sklenic. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. |
Nejen během vánočních a novoročních oslav určitě oceníte i příznivý vliv skořice na trávení. Působí proti plynatosti a nadýmání, usnadňuje trávicí procesy a díky tomu, že čistí střeva, pomáhá při obou nejčastějších zažívacích problémech, a to při zácpě i při průjmu.
Doporučuje se i jako součást redukčních diet, protože zrychluje metabolismus.
Jako skvělá prevence skořice přispívá i k ochraně před kardiovaskulárními chorobami. Pomáhá zabraňovat vzniku krevních sraženin a chránit před aterosklerózou, zlepšuje krevní oběh a hladinu cholesterolu.
Harmonizuje také glykemii (hladinu krevního cukru), takže je vhodná i k prevenci diabetu, a vzhledem ke svým antioxidačním účinkům hraje roli rovněž v ochraně proti nádorovým onemocněním.
Jako bonus má pozitivní vliv i na paměť a mentální funkce vůbec. A dokonce působí jako přírodní afrodiziakum.
Dokonce můžete vyzkoušet i tousty s jablky a se skořicí, francouzskou snídani podle Zdeňka Pohlreicha. Také vás prohřejí:
5. prosince 2016 |