Když si prohlédnete jednotlivé kroky postupu, zjistíte, že modelovaný dort opravdu není žádná věda. Složitější je vykouzlit ovečce-dortu ten správně zvídavý a rozpustilý výraz, to už trochu zručnosti chce. Paní Miroslavě Györy z Slovenska se to povedlo a její Shaun působí jako živý vůdce stáda.
Upečte si piškot a můžete se pustit do modelování
Základem pro dort jsou dva piškotové pláty, každý z osmi vajec, které můžete upéct například podle receptu ZDE. Jeden může být s kakaem, druhý světlý, jako v našem případě. U světlého piškotu jednoduše vynechte kakao.
Potřebovat samozřejmě budete krém a džem na spojení piškotových dílů a marcipán, který koupíte v balíčku v supermarketu nebo v cukrářských potřebách. Pracujte s ním podle návodu. Na hlavu a nohy ovečky si ideální množství marcipánové hmoty jednouše obarvíte cukrářským barvivem na černo.
Upečené a zchladlé piškotové pláty položte na sebe a rozdělte podle první fotografie vlevo. Čtyři obdélníkové díly (v nářezu vlevo a uprostřed) pak spojte džemem a krémem a vzniklý hranol po celém obvodu stlačte k sobě. Po obvodu pak získaný piškotový hranol upravte nožem do podoby pravidelného oválu tak, aby měl naprosto všechny hrany zaoblené. Bude tvořit tělo ovečky.
Trojúhelníkový díl (na prvním snímku postupu vpravo uprostřed) tvoří základ pro hlavu. Přiložte si ho tedy k připravenému oválu (budoucímu tělu) a poměřte jím velikost hlavy a její pozici. Hlavu pak složíte ze 3 až 4 kousků, které proložíte a spojíte krémem. Pod horní díl pak ještě vložte v místě budoucího čumáku kolečko piškotu, kterým tvar čumáku zvýrazníte. Potom okraje hlavy po obvodu opět stlačte prsty a celý kousek detailně dotvarujte pomocí nůžek.
Přiložením hlavy k tělu zjistíte, jestli jste trefili ty správné proporce. Příliš velkou hlavu případně ještě "ostříhejte", malou naopak můžete nastavit pomocí krému a plátků zbylého piškotu. Pak na těle ovečky vykrojte v místě krku širší mělký zářez, do kterého vytvarovanou a černě potaženou hlavu usadíte. Pak tělo i hlavu potřete punčovinou a dejte zchladnout do lednice, připravíte je tak na potažení.
Co je punčovina? A jak přilepit malé marcipánové dílky?Je to směs nadrobených piškotových okrojků a krému, ke které lze přidat trochu rumu nebo džemu. Promícháte v hustou hmotu, která zaplní případné nerovnosti korpusu a nestéká. Na ni můžete přidat ještě vrstvičku máslového krému nebo džemu, dohladit ji a takto "ošetřený" korpus dát před potažením marcipánem ztuhnout do lednice. Na přilepení koleček slziček rouna na tělo a hlavu ovečky použijte čistou vodu nebo alkohol. Ten je lepší, protože se rychle odpaří a vše dříve drží pohromadě. |
Konečně přijde na řadu bílý marcipán, který rozválejte (ideálně na potravinářské fólii, dobře se s její pomocí přenáší) na 4 až 5 mm silný plát a tělo ovečky jím na vhodné podložce (např. zelená louka) potáhněte. Marcipánový potah uhlaďte, po obvodu dole obkrojte a přebytečný marcipán založte pod tělo ovečky.
Menším černým plátkem marcipánu (obarveným potravinářskou barvou) potáhněte i širokou hruškovitou hlavu a rovněž ji hladce dotvarujte, kromě styčné plochu v místě napojení k tělu. Nakadeřené rouno lze naznačit spoustou různě velkých koleček vypíchnutých ze silnějšího plátku bílé potahovací hmoty. Černou hlavu nasaďte na vykrojený "krk" a zbytek těla posázejte bílými kolečky.
Na čumáku vytlačte dva důlky jako nosní dírky, přiložte na ně drobná černá kolečka a kosticí s kuličkou na konci, případně jiným vhodným nástrojem, v nich vytlačte nozdry. Na hlavu přilepte velké složené oči, jejichž základ tvoří kuličky bílé hmoty s drobnými černými plátky s bílou tečkou. Kadeře na hlavě vytvoříte z různě velkých, kapkovitě tvarovaných kousků bílé modelovací hmoty.
Kapky skládejte na temeni špičkami k sobě a přilepte. Čupřinu ovečce udělejte co nejbohatší, přispěje k jejímu pěknému vzhledu. Mezi čelo a oči ovečce přilepte protáhlé, mírně se rozšiřující uši zpevněné kousky špejlí. Nakonec k ležícímu tělu připojte dlouhé černé nohy, na koncích výrazně rozšířené, s naznačenými kopýtky. Ta vytvoříte mělkými zářezy křížem a hrany uhladíte.
Další tipy a návody k modelovaným dortům najdete v každém čísle časopisu Dortománie, který vychází jako dvouměsíčník.