Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo řízku si dejte brouky, jsou zdravější, pobízejí odborníci

Vědci tvrdí, že by hmyz mohl v budoucnu nahradit třeba tatarák, řízek nebo ryby. Cvrčci či švábi se i u nás stávají delikatesou. A co víc, jsou zdraví.

Pozřít hmyz je pro mnohé nepředstavitelná představa | foto: Radek Miča, MAFRA

Odborníci uvádějí, že existuje asi 1 800 druhů jedlého hmyzu, většina se konzumuje ve stadiu larvy či kukly. K jídlu se využívá zhruba ve 120 zemích světa. Nejméně v Severní Americe a v Evropě.

Hmyz by mohl nahradit maso

"Nebýt předsudků, hmyz by se mohl klidně stát ideální potravinou. Jeho bílkovina se podobá bílkovině kuřecího masa, proto může být skvělým zdrojem aminokyselin. Kvalita tuku hmyzu je zase srovnatelná s tukem mořských ryb, navíc jsou v jeho těle také minerály a chitin, který je obdobou vlákniny," říká odborná asistentka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Marie Borkovcová

V Česku se zatím jako krmivo chovají malí a velcí mouční červi, cvrčci stepní, k dostání jsou i sarančata a švábi, ovšem jako potravina tu hmyz uznaný není. Přesto jím historicky nejsme až tak nedotčeni - dřív se u nás hlavně na venkově hmyz pojídal. Vytěsnil ho až nadbytek potravin, město a s ním představa, že kde je hmyz, tam je nečisté místo. Odtud pak pochází náš blok. Přesto se ještě za první republiky objevují hmyzí recepty, například na chroustovou polévku.

Chroustová polévka

Recept z roku 1920 pro 6 osob:

1/4 kg chroustů ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej kořínkovou zeleninu, kmín, trochu soli a 1/4 hod. vař. Pak udělej ze 6 dkg másla a 6 dkg mouky bledou zásmažku a nechej v ní zapěnit jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakloktej polévku 2 žloutky a 6 lžícemi husté smetany.

Jak vlastně chutnají

V plastových krabičkách na stole se to jen hemží: míhají se tu nožky a tykadla sarančat, švábi se melou, cvrčci cvrkají, červi jemně šustí. Asi třícentimetroví tlustí mouční červi, larvy brouka Zophobas morio, potemníka brazilského, vypadají tak, že mi začíná jít mráz po zádech. Tohle mám ochutnat? Vzít do pusy a sníst?

A tak jdeme ochutnat. Na stole pracovny doktorky Borkovcové se objevují sušení červi, vzápětí je kuchař Petr Ocknecht připraví i smažené. Křupnou, ale nic. "Když kousnete do masa, má to chuť, hmyz ji má však velmi jemnou nebo téměř žádnou. Člověk hledá svalovinu, ale tady není," vysvětluje Borkovcová. Dojem je zvláštní – kůže je jako slupka z popcornu, chuť je jemně chlebová.

To sušený trubčí plod je jiná dobrota: nasládlá, je cítit po medu a plástvi, něco mezi měkkým oříškem a hrozinkou.

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

U nás se zatím díváme na hmyz určený ke konzumaci s despektem

"Hmyz můžete kandovat, sušit, péct... Mění chuťové vlastnosti pokrmu jen jemně – je trochu jako cuketa," říká kuchař Ocknecht. V brněnské restauraci, kde donedávna působil, nabízeli i hmyzí menu. "Jezdili na něj lidé až ze Slovenska," tvrdí.

Na pánvi se mezitím smaží v másle červi, pak přicházejí na řadu cvrčci. V rámci kuchařských příprav člověk ztrácí zábrany, už vůbec necítím odpor, skoro se těším, jaké to bude.

"Pro mě byl nejhorší první šváb. S tím jsem měl problém, ale teď už jím všechno, naopak bych si nedal třeba býčí žlázy," tvrdí Ocknecht.

A už je tu první porcička: malí i velcí červi nám chutnají víc než sušení, okořenění jsou vážně fajn, proč je nekřupat třeba k vínu. Zophobas s česnekem je docela lahůdka. Cvrček je jemný, trochu připomíná houby. A vůbec to není špatné.

Jak usmažit larvy

Smažené larvy

Larvy bource morušového se dají smažit na másle či na oleji, mohou se jemně kořenit, samy o sobě mají mírně slanou chuť. Jejich tělo je vláčné, uvnitř moučnaté, navíc překvapivě syté, trochu připomínají kešu oříšky. První kousky chutnaly, pak už moučnatost začala vadit, nebo si tělo uvědomilo, že na exotické pokrmy by si měl organismus zvykat postupně. Kuchař larvy okořenil česnekem a bylinkami a přidal do salátu mizuno, dozdobil jedlými květy. Zajímavé. A rada sommeliéra navíc: vyzkoušejte s mladým vínem odrůdy Müller Thurgau.

Čtěte v dnešní MF DNES

Jak chutná šváb, saranče nebo další potraviny, které si někteří lidé oškliví? A proč máme s některými jídly problém? Čtěte v dnešní MF DNES v magazínu Víkend.

.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

OBRAZEM: Vyrobte si hmyzí hotel. Můžete ho mít i na balkoně nebo terase

29. dubna 2024

Na loukách i polích vídáme spoustu užitečného hmyzu. Aby brouci měli kde najít úkryt a bydlení,...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Hrajte o luxusní knihu Zelenina z ekozahrady

29. dubna 2024

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...