Neděle 23. února 2020, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. února 2020 Svatopluk

Sýrová pomazánka s červy pěkně křupala, tvrdí redaktor MF DNES

  7:42aktualizováno  7:42
V rámci kurzu vaření hmyzích specialit vyzkoušel redaktor MF DNES Ondřej Černý, jak chutnají. Kurzy vedl Petr Ocknecht, kuchař a cukrář z brněnského Palace Hotelu. Podle něho jsou někteří lidé za cvrčky a červy ochotní jet i stovky kilometrů.

Redaktor MF DNES ochutnává jídlo "obohacené" červy | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kurzy pořádala Mostecká hotelová škola Bukaschool. Připravované pokrmy byly "obohaceny" o cvrčky či červy. "Speciální kurz pro studenty mostecké hotelové školy Bukaschool jsem bral jako zajímavý pracovní zážitek," popisuje redaktor.

Zábava pro něj skončila ve chvíli, kdy uviděl, jak se na rozpálené pánvi svíjí parta "fešáckých" třícentimetrových moučných červů. "Myslel jsem, že to v tom jídle nebude vidět," snažil se ještě vycouvat. "Nebuď srab. Já do toho jdu," kontroval Roman Sejval, kuchař a učitel ze školy, kde se kurz pořádal, aby studenti poznali další kulinářské možnosti.

A přidal ještě talířek se sušenkami, čokoládovými oplatkami, medovými placičkami a malými toustíky. I z nich se usmívali červíci. A také cvrčci.

Někde je pojídání hmyzu zcela běžné

Pojídání hmyzu je v některých zemích zcela běžné. Na jih od africké Sahary nebo na východ od Uralu je to normální součást jídelníčku. Ve střední Evropě je to alespoň zvenčí podivínská výstřednost. Podle gerontologů, odborníků, kteří zkoumají stáří a stárnutí, bude však hmyz součástí potravin už velmi brzy - je totiž výživný, obsahuje minerály, správné tuky a další látky, o nichž tak skvěle mluví televizní dietologové.

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Dokonce se uvažuje o tom, že budou součástí potravinových doplňků pro seniory - právě kvůli jejich výživové hodnotě.

"Hmyz má jednu neuvěřitelnou vlastnost - dokáže nabrat chuť toho, s čím se podává. Proto ho doporučuji nejdřív vyzkoušet třeba jako součást celozrnného chleba, svítku do polévky nebo medové placičky se sezamem," líčí Marie Borkovcová, bioložka z brněnské Mendelovy univerzity, která se hmyzem jako součástí stravy zabývá již osm let.

"Firmy vyrábějící tyčinky nebo chipsy se hodně snaží, aby jejich výrobky dobře křupaly. Z výzkumů vyplývá, že lidé mají křupání jídla rádi. Dobře připravený hmyz křupe. Proč to tedy nevyzkoušet?" dodává.

Pro kurz spolu s kuchařem Petrem Ocknechtem připravili toustíky se sýrovou pomazánkou a moučnými červy. Chutnaly jako sýrové toustíky s křupnutím navíc. "V medových placičkách, sušenkách ani chlebu bych broučky nepoznal, kdybych o nich nevěděl," líčí redaktor.

Ovšem takoví mouční červi s chilli a k tomu růžičková kapusta nebo zeleninový salát s potemníky, to skutečně nebylo na pohled zrovna to nej. Naštěstí byly tyto dobroty připravené jen na ukázku a nedaly se ochutnat.

cvrčci na másle

Příprava: živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti - podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Před přípravou: cvrčky stepní pořídíte ve zverimexu, dva dny je doma krmíte - odeberete mrtvé kusy a výkaly, zbylé cvrčky tři dny necháte bez jídla, aby se jim pročistila střeva.

Na hmyzí speciality jezdí až z Německa a Rakouska

Petr Ocknecht, který právě servíroval cvrčky, šváby a moučné červy studentům mostecké hotelové školy Bukaschool, popisuje zásady přípravy hmyzu.

Co je největším problémem při přípravě jídel z hmyzu?
Pro kuchaře to je dvojí práce. Musí se nejprve o hmyz několik dní starat - krmit ho, pak ho naopak nechat bez jídla, očistit ho. Až potom s ním může pracovat v kuchyni.

Kde sháníte recepty?
Jednoduše - k běžným receptům přidávám další ingredienci, tedy hmyz. Důležité je ale vědět, že se nemá podávat hmyz s přílohou ale jídlo, jehož je hmyz součástí. Hmyz má velkou nutriční hodnotu a je zbytečné se přejídat jen kvůli tomu, aby člověk dostal na talíř dvacet deka cvrčků.

Jak reagují na hmyzí pokrmy hosté v restauraci? Nevadí jim, že nevypadají příliš jedle?
Na hmyzí menu přijíždějí lidé, kteří něco podobného chtějí ochutnat. Svým způsobem je to show.

A kde se dá hmyz pro kuchyni vlastně sehnat?
Není jednoduché ho doma odchovávat. Lepší je koupit si ho v obchodech se zvířaty a doma si ho jen přichystat.

  • Nejčtenější

Pohlreichova lest ve Svitavách vyšla. A začalo léčení kuchaře idealisty

Zdeněk Pohlreich zná majitele restaurace U Filipa už z předchozích natáčení Ano, šéfe! a ví, že Filip Albert to s...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Bílý řemeslný chléb, jako se peče ve Francii. Recept podle Aničky

Domácí chléb se škvarky zadělávaný pivem, sladký chléb z vlašských ořechů a smetany, olivový chléb inspirovaný Itálií,...

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

  • Další z rubriky

Odvrácená strana pokojových rostlin. Některé cestují i přes půl světa

Předpokládá se, že pěstování pokojovek přispívá ke zlepšování duševní pohody a pozitivní energie. Podle odborníků je...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Kuchařský zázrak na počkání? Ne, videa jen sbírají miliardy zhlédnutí

Mají člověku ulehčit práci, někdy však jen okrádají o čas a peníze za suroviny. Řeč je o zázračných kuchyňských videích...

Staré noviny nevyhazujte. Poradí si s pachy, pomohou ovoci dozrát

Staré noviny se vždycky hodily přinejmenším na zátop, ale ani v domácnosti bez krbu či kamen nejsou tak úplně k...

TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek
TIP: Osvědčené lubrikanty, které vám zpříjemní milostný zážitek

Asi každá z nás někdy zažila pocit svědění a svíravého pocitu v intimních oblastech. O příjemných hrátkách si v takových chvílích můžete nechat jen zdát. Co když se ale tyto problémy dají řešit pomocí lubrikačního gelu?

Prodáváte rasistické zákusky, tvrdí zákazníci. Tradiční, brání se výrobce

Čokoládová pusinka, zákusek populární hlavně během německých únorových karnevalů, narazila na odpor kvůli svému...

Všichni jste krásní, říká modelka. Předávání cen moderovala zcela nahá

Modelka Ibi Støvingová (45), která moderuje dánskou verzi americké show Naked Attraction, vyvolala pozdvižení...

Výrobce největšího mobilního propadáku definitivně zavírá krám

Po třech letech od uvedení prvního neúspěšného pokusu prorazit na smartphonový trh značka Essential od spoluzakladatele...

PRVNÍ DOJMY: Co až tvé nahé fotky uvidí mamka? I herečky V síti pláčou

Vít Klusák zažívá věk zralosti. Zatímco v debutu Český sen ubližovala mystifikace neškodným zástupům toužícím po...

Nenáviděla jsem se za svá prsa, říká Fialová. Poprsí si nechala zmenšit

Herečka Kateřina Marie Fialová (22), známá ze seriálu Ordinace v růžové zahradě či show Tvoje tvář má známý hlas, šla...