KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

aktualizováno 
Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás „rozmnožila“ spousta restaurací a street foodů, které se snaží z její popularity těžit. Na druhou stranu jen málokdo z nás ví, do čeho návštěvou japonské restaurace jde.

Japonská kuchyně je u nás stále populárnější, ale v porovnání třeba s italskou se o ní toho tolik neví. | foto: Marek Burza

Vyzkoušejte svou znalost japonské kuchyně v našem kvízu. Připravili jsme ho společně s šéfkuchařem Markem Horou z restaurace Yamato, který patří k lídrům v oboru. 

Restauraci otevřeli společně se Zdeňkem Pohlreichem v roce 2014 (u otevření restaurace Yamato jsme byli), v celém projektu jim šlo o to, aby vznikl podnik, který by nenabízel jen napodobeniny japonské kuchyně, ale pokrmy, které se opravdu v Japonsku vaří. A to Marek Hora, který se v Japonsku doslova „vyučil“, splňuje. 

Otestujte se, jak znáte japonskou kuchyni

A dnes restaurace patří mezi zájemci o japonskou kuchyni o nejvyhledávanější. Jako jediná japonská restaurace v Česku byla oceněna v Michelinském průvodci Michelin Main Cities of Europe.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

Náhražka másla - margarín se vyrábí už 150 let. Jen receptura se od té doby...

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Najdete na iDNES.cz