Houbová smaženice v palačince
Ingredience na 4 ks palačinek: 200 g hladké mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, sůl a tuk na smažení.
Na smaženici 800 g směsi lesních hub nebo žampionů, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky kmínu, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 1 červená paprika a čerstvé bylinky na ozdobení.
Z hladké mouky, mléka, 2 žloutků a špetky soli vyšlehejte jemné palačinkové těsto, do kterého vmíchejte pevný sníh z bílků. Cibuli a česnek oloupejte, houby očistěte, podle potřeby omyjte a nakrájejte je na menší kousky.
Pánev předem zahřejte, vymastěte peroutkou a pak na ni sběračkou dávkujte těsto, které otáčivým pohybem pánve rozlijte po celém jejím povrchu. Palačinky pečte po obou stranách dozlatova.
Jako náplň si připravte houbovou smaženici: V pánvi přikryté pokličkou na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Vložte očištěné a na plátky nakrájené houby, posypte kmínem, osolte a duste asi 10 minut na mírném ohni. Když změknou, přidejte nakrájenou jarní cibulku a osolená rozšlehaná vejce. Za stálého míchání je nechte ve smaženici srazit.
Na palačinky rozdělte houbovou smaženici, zaviňte, ozdobte kostičkami papriky a zelenými bylinkami a můžete podávat.
Houbový bramborák
Ingredience: 600 g brambor, 300 g čerstvých hub, 3 stroužky česneku, asi 5 lžic hladké mouky, 2 vejce, 3 snítky tymiánu, sůl, pepř a olej na smažení.
Brambory oloupejte, opláchněte a na jemném struhadle nastrouhejte do mísy. Osolte je a 15 minut nechte stát. Poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Houby očistěte a nakrájejte nebo nasekejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte.
Do mísy s bramborami přidejte houby, česnek, hladkou mouku, vejce a lístečky tymiánu. Vše osolte, opepřete a dobře propracujte. Pokud je hmota příliš řídká, zahustěte ji další moukou.
Na pánvi rozehřejte olej a z bramborového těsta na něm zvolna smažte malé bramboráčky z obou stran pěkně do zlatohněda.
Houbové pirohy
Ingredience: 500 g čerstvých nebo mražených hub, 2 vejce, 1 rohlík, 2 lžíce mléka, 50 g slaniny, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 2 lžičky sekané pažitky, 1 lžička sušené bazalky, 2 balíčky listového těsta, hladká mouka na vál, 10 lžiček sezamových semínek, sůl a salát a rajčata na ozdobu.
Houby očistěte (pokud máte zmrazené, nechte je jen částečně rozmrazit), pod tekoucí studenou vodou je propláchněte, nechte okapat a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vložte na olej do kastrolu a vyškvařte. Přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět, pak do ní vmíchejte houby, asi 10 minut směs poduste a nechte zchladnout.
V míse rozšlehejte jedno vejce s mlékem, přidejte dvě lžičky sekané pažitky, lžičku sušené bazalky, na malé kostičky nakrájený rohlík a zchladlé houby. Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte.
Na pomoučněném vále rozválejte listové těsto asi na 3 mm vysoký plát a rozkrájejte jej na šestnáct stejně velkých obdélníků. Houbovou náplň také rozdělte na stejný počet dílů.
Potom lžící na každý obdélník těsta položte jeden díl houbové náplně, těsto překlopte a okraje k sobě přitiskněte. Na vrchní části do těsta nůžkami prostřihněte tři otvory. Zbylé vejce rozšlehejte, potřete jím pirohy, posypte je sezamem, přendejte na plech a pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.
Podávejte teplé nebo studené s čerstvým salátem a rajčaty.
Toasty s houbovou směsí gyros
Ingredience: 1 veka nebo bageta, 700 g hub (lišky, hřiby, kozáky), 80 g másla, 1 malá cibule, 2 jarní cibulky, 60 g hladké mouky, 250 ml smetany, šťáva z 1 citronu, 2 lžičky kořenící směsi na gyros, špetka mletého pepře a muškátového květu a sůl.
Nakrájené očištěné huby poduste společně s nasekanou cibulí doměkka, poté je zalijte smetanou s rozmíchanou moukou a míchejte do zhoustnutí. Přidejte koření, citronovou šťávu, sůl a nechte ještě 15 minut zvolna provařit. Před koncem přidejte nakrájenou jarní cibulku.
Veku nakrájejte na plátky a opečte nasucho na teflonové pánvi dozlatova. Houbovou směs na opečené plátky veky rozdělte, popřípadě můžete přizdobit plátkem citronu a posekanou pažitkou.
Houbový koláč
Ingredience: 50 ml mléka, 10 g droždí, 2 lžičky cukru, 250 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce a tuk na vymazání pekáče.
Na náplň: 3 lžíce oleje, 1 cibule, 250 g žampionů, drcený kmín, mletý bílý pepř, sůl, 100 g pórku, 50 g strouhanky a 2 vejce.
Ve vlažném mléce rozpusťte droždí, přidejte cukr, 2 lžíce mouky, promíchejte a nechte na teplém místě kynout. Do mísy nasypte zbylou mouku, přidejte sůl, přilijte 80 ml vody s rozšlehaným vejcem, kvásek a vymíchejte hladké těsto, které nechte vykynout.
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte na větší kousky nakrájené žampiony, koření a směs poduste. Nakonec přidejte nakrájený pórek, osolte, krátce ještě poduste a nechte vychladnout. Strouhanku osmahněte na rozehřátém oleji.
Vykynuté těsto rozválejte a rozložte na plech vymazaný olejem. Žampiony smíchejte s vejci a směs rozdělte na těsto. Koláč zapékejte při 170 °C asi 10 minut. Pak ho posypte strouhankou a pečte ještě asi 20 minut.
Houbový závin
Ingredience: 600 g tvrdších hub, 100 g špenátových listů, 2 rohlíky bez kůrky, 1 vejce, 150 ml smetany, 1 stroužek česneku, rostlinný olej, špetka tymiánu, sůl, pepř a 200 g listového těsta.
Houby očistěte, nakrájejte na menší kousky a poduste na oleji doměkka společně s drceným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a nechte vychladnout.
Mezitím nakrájejte rohlíky na plátky a zalijte je smetanou.
V míse smíchejte houby, vejce, vymačkané rohlíky (smetanu uschovejte), špenát pokrájený na proužky a nechte chvilku odležet. Těsto vyválejte na tenký obdélníkový plát.
Troubu rozpalte na 160 °C. Do středu těsta rozložte náplň, okraje přes sebe přehněte, konce zatočte a hotový závin přendejte na plech spojem dolů. Potřete zbylou smetanou a pečte dozlatova.