Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se prostě bez kvalitního nářadí neobejde. Vhodné nářadí a doplňky nám práci nejen ulehčí, ale i urychlí, připomíná týdeník 5plus2.
Na gril jedině s rukavicemi

Na gril jedině s rukavicemi | foto: Profimedia.cz

Vidlice, obracečky či kleště jsou samozřejmostí, stále častější je i gastro teploměr a to vše můžeme rozšířit ještě o lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu anebo pečicí stojan na drůbež. Pozornost je však potřeba věnovat také tomu, jak a čím pod grilem topíme.

Čistý gril je základem úspěchu

Pro grilování je klíčová čistota grilu, což platí pro všechny jeho druhy. Čistý gril je dobře fungující gril. 

Grilovat bychom proto měli na vyčištěném grilu bez nánosů či pozůstatků jídla nebo hořlavého materiálu z minula. 

Z okolí grilu bychom také měli odstranit veškeré hořlavé materiály a předměty – umístění grilu by mělo být takové, aby nehrozilo, že oheň nebo jiskry z něho zasáhnou nějaký hořlavý předmět.

Dbejte na správné podpálení

Používat bychom měli jen kvalitní dřevěné uhlí či brikety a neroztápět je dřevem či papírem, v žádném případě nepoužívat benzin či naftu, ale pouze k roztopení určené podpalovače renomovaných výrobců, jako je tomu například u tradiční značky PE-PO od Severochemy. 

Ideální jsou podpalovače certifikované přímo pro grilování. Nejefektivnější je pevný podpalovač, u něhož je dobře patrné, že celý vyhořel. 

Oblíbené a vhodné jsou také podpalovače z dřevité vlny napuštěné voskem. Podpalovač před vložením jídla na gril musí celý vyhořet, nebo je třeba jeho nevyhořelý zbytek z grilu odstranit.

K rozpálení je vhodný startér

Abychom dřevěné uhlí nebo brikety správně rozpálili, použijme komínkový startér, což je kovový válec s otvory ve spodní polovině s vnitřním roštem a venkovním madlem. Práce s ním je jednoduchá. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Nejprve z grilu sejmeme horní grilovací rošt a startovací komín položíme na palivový rošt pod ním. Na rošt pod komínem dáme dvě až tři kostky podpalovače, horní komoru válce naplníme briketami nebo dřevěným uhlím a podpalovací kostky zapálíme bočním otvorem. 

Výhoda této metody spočívá v tom, že startér zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí, které se tak rozhoří mnohem rychleji a pravidelněji, než když se ihned nasype na palivový rošt.

Dřevěné uhlí dosáhne teploty vhodné pro grilování během asi 15 minut, brikety lisované z dřevěného uhlí potřebují dobu delší, většinou 20 až 30 minut. Brikety dosáhly správné teploty tehdy, když jejich povrch ze všech stran pokrývá jemná vrstva šedého popela a žhnou červeno-oranžově, v případě dřevěného uhlí stačí, když jsou všechny uhlíky žhavé po okrajích.

Nyní uhlí nasypeme na palivový rošt, nebo do palivových přepážek. Při sypání bychom z bezpečnostních důvodů měli vždy používat tepelně izolované grilovací rukavice. Prázdný startovací komín neodkládáme do trávy.

Předehřívat aspoň 10 minut

Pro správné a zdravé grilování je zapotřebí, abychom gril předehřáli, nejlépe po dobu 10 až 15 minut. Poté je grilovací rošt dostatečně horký, aby se na něm mohla zprudka opéct potravina, kterou chceme grilovat.

Rošt se potom navíc snadněji čistí. Silný žár uvolní vše, co se při grilování na roštu přichytilo, grilovací kartáč to pak snadno odstraní. Teplota by pod poklopem měla zpočátku přesahovat 260 °C. 

Jakmile dosáhne vrcholu, začne opět klesat, když klesne na požadovaný stupeň podle toho, co hodláme grilovat, můžeme s klidem začít.

Autoři:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

Marinovaný pstruh s caponatou

Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...