Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Autor:
Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodci ukážou nevšední přípravu camembertu obaleného v mletém mase a slanině se salátem z grilovaných meruněk, pekanových ořechů, polníčku a vermutu.

Pro úpravu sýru na grilu je důležitý i jeho výběr. David Kubricht zvolil měkký zrající sýr z kravského mléka s ušlechtilou plísní Miil z tatranské mlékárny.

„Speciálně tento sýr totiž obsahuje termofilní kultury, které vydrží i vysoké teploty na grilu, takže pro grilování je ideální volbou,“ říká hned v úvodu epizody pipMaster.

„Uděláme si něco jako plněný puk,“ vysvětluje svůj dnešní záměr. Potřebujete k tomu kilo mletého hovězího masa. Použít můžete i mix vepřového z bůčku, plece či krkovice.

Z masa nejprve vytvořte na pečicím papíru placku, kterou vložte do vysokého tvořítka na burgery a pomocí dalšího kousku masa camembert v tvořítku uzavřete. Pokud nemáte po ruce tvořítko, můžete si ho jednoduše vyrobit z PET lahve. „Naplněné tvořítko pak otočte a kroužek ještě stáhněte dolů, ať se vám to hezky zarovná,“ ukazuje postup pipMaster.

Tvořítko sundejte z puku a dostatečně ho okořeňte z obou stran kořenicí směsí Steak & Burger ze soli, bylin a koření z papriky, česneku a cibule, která je speciálně určena pro grilování steaků a burgerů na žhavém uhlí. Toto koření dodá pokrmům klasickou chuť z amerických steakhousů.

Suroviny na „puk“:

  • 3 ks camembert Miil
  • 1 kg mletého hovězího masa nebo mixu z bůčku, plece či krkovice
  • 1 balení rub Steak & Burger pipMaster
  • 1 balení rub hot BBQ pipMaster
  • 3 balení snídaňové slaniny á 10 dkg
  • 1 BBQ omáčka Sweet Baby Ray’s Original

Vyzkoušejte kombinované chuti kořenicích směsí

Dále si připravte snídaňovou slaninu, která je ještě určena k dalšímu tepelnému zpracování. „Její výhodou je, že se dá pěkně natahovat, když použijete klasickou anglickou, tak s tou vám to půjde hodně těžko,“ upozorňuje pipMaster.

Slaninu vyskládejte do hvězdy, podle videa. Puk položte na její střed a jednotlivé konce přetáhněte proti sobě.

Otočte a posypte další kořenicí směsí Hot BBQ, která chuť pokrmu příjemně oživí, a navíc mu dodá krásnou barvu. Kořenicí směsi se dají vzájemně krásně kombinovat a můžete tak vytvářet nové a nové varianty chutí a vůní.

„Gril rozpalte na 180 až 200 stupňů, přesná teplota není v tomto případě až tolik důležitá. Puky v něm nechte dělat nepřímou metodou asi půl hodiny,“ komentuje další postup.

Zkombinujte sladké ovoce s medem a suchým vermutem

Mezitím si připravte salát podle Daniela Govoniho. „Bude to trochu jiný salát, uděláme si ho z grilovaných meruněk s polníčkem, opečenými pekanovými ořechy a hodně suchým cinzanem. Když vermut zkombinujete se sladkým ovocem a přidáte ještě med, vytvoříte velice chutný dresink,“ upřesňuje svůj plán italský mistr grilu.

Suroviny na salát ke camembertu:

  • 0,5 kg meruněk
  • 1 bal. pekanových ořechů
  • 1 bal. polníčku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonská hořčice
  • 1 citron nebo citronová šťáva
  • 2 lžíce vermutu Cinzano Extra Dry
  • olivový olej Monini
  • sůl
  • pepř

Nejprve si v suché litinové pánvi rozpečte pekanové ořechy. Opečené vyndejte do skleněné misky, ve které budete salát kompletovat.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

Do stejné, již nahřáté pánve dejte trochu olivového oleje Monini a vyskládejte do ní řeznou stranou rozpůlené a vypeckované meruňky, které dělejte minutu až dvě, dokud nezkaramelizují.

Mezitím si připravte dresink. Do prázdné misky nalijte olivový olej, přidejte trochu citronové šťávy a vše zkombinujte se lžičkou dijonské hořčice.

„Pro přidání sladké chuti přidejte lžíci medu, dvě špetky soli, trochu pepře, dvě lžíce Cinzana Extra Dry a vše důkladně promíchejte,“ popisuje postup přípravy. Dijonská hořčice v dresinku vytvoří skvělou emulzi.

Zkaramelizované a měkké meruňky sundejte z grilu, pokrájejte je na větší kousky, a ještě horké dejte do připraveného dresinku. „Chvíli počkejte, než meruňky vystydnou a teprve pak je promíchejte s dresinkem dohromady,“ doporučuje Daniele. Přidejte pekanové ořechy a těsně před servírováním camembertu smíchejte připravený salátový základ s polníčkem.

Zpátky ke camembertům

Zhruba po půl hodině změřte teplotu v mase, dokud v něm nebude 60 až 65 stupňů. „S teploměrem opatrně, píchněte ho pouze do masa, jinak by vám mohl sýr vytéct,“ upozorňuje pipMaster. Ugrilované puky nakonec potřete BBQ omáčkou Sweet Baby Ray’s Original a nechte je grilu ještě 5 minut zaschnout.

Servírujte s připraveným čerstvým salátem. „Perfektní a naprosto skvělá kombinace surovin,“ říká spokojený pipMaster.

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Zkuste grilovaného pstruha ve tvaru růže. Procvičíte se ve filetování

Sladkokyselý salát bude ideální přílohou ke pstruhovi.

VIDEO Lehce stravitelný pstruh nabízí bezpočet kulinářských úprav. Nejlépe však chutná z grilu a na...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.