Vyzkoušejte devatero fíglů profíků, aby se jídlo na fotce tvářilo lákavě

  • 7
„Já vím, že to tak na fotce nevypadá, ale fakt to bylo strašně dobrý!“ Tak takhle zoufale nikoho o svém kuchařském umění či gurmánském jazýčku přesvědčovat nechcete, ať už se chlubíte fotkami jídla na sociálních sítích, nebo jen doma. Focení jídla prostě není snadná disciplína.
Telefon máte kdykoliv po ruce. Tak pokud rádi fotíte, dejte na recenze, jak...

Zkoušeli jste si fotit jídlo, ale nad výsledkem si všechny smysly na své zdaleka nepřišly? Zkuste to znovu. Třeba právě pro vás sepsal profesionální fotograf Michal Tvrdík devatero tipů, jak pozvednout snímek toho nejobyčejnějšího jídla či dezertu na umělecký kousek.

1 Foodstyling je hodně o barvách

Hrajte si s barvami – jedna výrazná bude stačit. Nevděčná je česká, barevně nudná klasika, ale dá se jí pomoci. Svíčková je na fotce nejhezčí s terčíkem z brusinek, guláš zase s detailem z bylinek.

A pokud nechcete zdůraznit veliké porce, foťte spíš malé porce na velkém talíři. A poslední trik: vršte porci do výšky a nikdy nejděte za okraj talíře.

Pokud chcete ukázat vrstvy v hamburgeru nebo lasagních, rozhodně foťte ze...

2 Čistota půl zdraví i dobré fotky

Drobky pryč! Čistý stůl i talíř je základ. Mistři foodstylingu přísahají na osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa, nastříkejte na talíř, poté otřete čistou utěrkou a vyleštěte.

Ale pozor na blízké lesklé plochy – abyste neměli na fotce i selfíčko na myčce nebo dvířkách trouby.

Poctivou kuchyni lze dělat i v bufetu, třeba michelinské kuře:

14. prosince 2017

Bílé talíře jsou v restauracích nejoblíbenější, bohužel na fotkách vypadají...

3 Aby bílá bílá byla

Bílé talíře jsou v restauracích nejoblíbenější, bohužel na fotkách vypadají často fádně. Položte na ně příbor, ubrousek, posypte je kořením. Určitě použijte korekci expozice, aby nádobí nechytlo šedý odstín.

Abyste docílili nejlepších barev, nastavte si ideální vyvážení bílé – buď se spolehněte na automatiku, nebo zvolte konkrétní přednastavení dle teploty okolního světla. Vyšší modely fotoaparátů umějí i ruční nastavení v kelvinech.

A když máte k dispozici ukládání do formátu RAW, zvolte RAW. Pak totiž barvy můžete přesně doladit v počítači na velkém monitoru.

I u focení jídla hraje roli čas. Horké jídlo vám zamlží objektiv, studené jídlo...

4 Všechno chce svůj čas

Focení jídla sice není stres jako reportáž a nemusíte vystihnout ten nejlepší úhel jako u portrétu, ale přesto čas hraje roli. Horké jídlo vám zamlží objektiv, zmrzlina rychle taje, šlehačka postupně padá.

V časopisech se spousta jídla fotí, až když jsou studená, kvůli barvám někde dokonce nejsou ani úplně hotová. Třeba pečené kuře vypadá nejlépe, když je upečené jen napůl a kůžička je opálená pistolí. To skutečně opečené je totiž scvrklé a maso se odtáhne od kostí. Ale klid, tak daleko to dojít nemusí, nefotíte přece na billboard.

Pokud máte na fotoaparátu k dispozici ukládání do formátu RAW, zvolte RAW. Pak...

5 I technika určuje úroveň

Při focení jídla rozhodně využijete manuální nebo poloautomatický režim, pomůže, když si můžete hrát s clonou. Vaše možnosti to hodně rozšíří.

V tom případě si nastavte fotoaparát na režim s prioritou clony (např. u Canonu je to AV) a nastavte co nejnižší číslo. Ostřete na nejzajímavější prvek jídla, díky malé hloubce ostrosti nebudou rušit ani objekty v okolí nebo za výlohou restaurace. Na výsledné fotce uvidíte nejvýrazněji právě dortík nebo malbu na kávě.

Jen nefoťte moc zblízka, jídlo v širokém úhlu nevypadá dobře. Naopak udělejte krok nebo dva zpět a „přitáhněte“ si ho. Právě toto nenápadné ale smysluplné čarování odlišuje krásné fotky od těch obyčejných.

Světlo je čaroděj, to denní úplně největší. Pokud nemůžete fotit venku,...

6 Budiž světlo

Pokud to jen trochu jde, foťte na přirozeném světle, venku před kavárnou nebo restaurací, koláč v létě na zahradě.

Pokud to nejde a nevadí vám, že se můžete stát středem pozornosti, pak si s sebou noste buď odraznou desku, anebo aspoň kus alobalu. Když už budete muset použít blesk, použijte odraz o strop nebo alespoň softbox pro měkké stíny.

Na focení seshora je vhodné pořídit malý stativ. Třeba tripod, jako na snímku....

7 Seshora, nebo z boku?

Jsou jídla, která nejlépe odprezentujete ve dvou rozměrech – pizza, koláč i latte art vypadají krásně při pohledu shora. Ale pokud chcete ukázat vrstvy v hamburgeru nebo lasagních, rozhodně foťte ze strany.

Na focení shůry je vhodné pořídit malý stativ – buď tripod (jako na snímku) nebo gorilu s tvarovatelnými rameny. Pak můžete fotit na delší expozici – a ani vám nebude vadit nedostatek světla, ať doma či v restauraci.

Mobil máte po kapsách a vždy po ruce, pokud vás ovšem fotografování pohltí,...

8 Klidně i na celou zeď

Mobil máte po kapsách a vždy po ruce, pokud vás ovšem fotografování pohltí, ty nejkrásnější fotky uděláte se skutečným fotoaparátem. A lepší budou i ty pořízené s automatickým režimem.

Výhodou zrcadlovek i bezzrcadlovek jsou totiž větší snímače, které zajistí kvalitnější snímky i za horšího osvětlení. Se slušným objektivem pak máte na fotkách mnohem více drobných detailů. Podle zkušeného fotografa uděláte i s nejlevnějším „tělem“ a „pevnou padesátkou“ (za cca 13 tisíc Kč) skvělé fotografie. Díky větší optice jste schopni docílit rozostřeného pozadí přirozeně optickou cestou – žádné softwarově nedokonale rozostřené pozadí (například mezi pramínky vlasů).

Ty nejlepší fotky vznikají z akce, lidský element ve fotce totiž vtáhne diváka...

9 Trocha akce neuškodí

Ty nejlepší fotky vznikají z akce – zkuste poprosit kolegu, aby podržel lžičku, (naoko) krájel maso nebo naléval polévku. Lidský element ve fotce vtáhne diváka do děje, a i obyčejný vývar získá jiný náboj.