Zkoušeli jste si fotit jídlo, ale nad výsledkem si všechny smysly na své zdaleka nepřišly? Zkuste to znovu. Třeba právě pro vás sepsal profesionální fotograf Michal Tvrdík devatero tipů, jak pozvednout snímek toho nejobyčejnějšího jídla či dezertu na umělecký kousek.
1 Foodstyling je hodně o barvách
Hrajte si s barvami – jedna výrazná bude stačit. Nevděčná je česká, barevně nudná klasika, ale dá se jí pomoci. Svíčková je na fotce nejhezčí s terčíkem z brusinek, guláš zase s detailem z bylinek.
A pokud nechcete zdůraznit veliké porce, foťte spíš malé porce na velkém talíři. A poslední trik: vršte porci do výšky a nikdy nejděte za okraj talíře.
2 Čistota půl zdraví i dobré fotky
Drobky pryč! Čistý stůl i talíř je základ. Mistři foodstylingu přísahají na osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa, nastříkejte na talíř, poté otřete čistou utěrkou a vyleštěte.
Ale pozor na blízké lesklé plochy – abyste neměli na fotce i selfíčko na myčce nebo dvířkách trouby.
Poctivou kuchyni lze dělat i v bufetu, třeba michelinské kuře:
14. prosince 2017 |
3 Aby bílá bílá byla
Bílé talíře jsou v restauracích nejoblíbenější, bohužel na fotkách vypadají často fádně. Položte na ně příbor, ubrousek, posypte je kořením. Určitě použijte korekci expozice, aby nádobí nechytlo šedý odstín.
Abyste docílili nejlepších barev, nastavte si ideální vyvážení bílé – buď se spolehněte na automatiku, nebo zvolte konkrétní přednastavení dle teploty okolního světla. Vyšší modely fotoaparátů umějí i ruční nastavení v kelvinech.
A když máte k dispozici ukládání do formátu RAW, zvolte RAW. Pak totiž barvy můžete přesně doladit v počítači na velkém monitoru.
4 Všechno chce svůj čas
Focení jídla sice není stres jako reportáž a nemusíte vystihnout ten nejlepší úhel jako u portrétu, ale přesto čas hraje roli. Horké jídlo vám zamlží objektiv, zmrzlina rychle taje, šlehačka postupně padá.
V časopisech se spousta jídla fotí, až když jsou studená, kvůli barvám někde dokonce nejsou ani úplně hotová. Třeba pečené kuře vypadá nejlépe, když je upečené jen napůl a kůžička je opálená pistolí. To skutečně opečené je totiž scvrklé a maso se odtáhne od kostí. Ale klid, tak daleko to dojít nemusí, nefotíte přece na billboard.
5 I technika určuje úroveň
Při focení jídla rozhodně využijete manuální nebo poloautomatický režim, pomůže, když si můžete hrát s clonou. Vaše možnosti to hodně rozšíří.
V tom případě si nastavte fotoaparát na režim s prioritou clony (např. u Canonu je to AV) a nastavte co nejnižší číslo. Ostřete na nejzajímavější prvek jídla, díky malé hloubce ostrosti nebudou rušit ani objekty v okolí nebo za výlohou restaurace. Na výsledné fotce uvidíte nejvýrazněji právě dortík nebo malbu na kávě.
Jen nefoťte moc zblízka, jídlo v širokém úhlu nevypadá dobře. Naopak udělejte krok nebo dva zpět a „přitáhněte“ si ho. Právě toto nenápadné ale smysluplné čarování odlišuje krásné fotky od těch obyčejných.
6 Budiž světlo
Pokud to jen trochu jde, foťte na přirozeném světle, venku před kavárnou nebo restaurací, koláč v létě na zahradě.
Pokud to nejde a nevadí vám, že se můžete stát středem pozornosti, pak si s sebou noste buď odraznou desku, anebo aspoň kus alobalu. Když už budete muset použít blesk, použijte odraz o strop nebo alespoň softbox pro měkké stíny.
7 Seshora, nebo z boku?
Jsou jídla, která nejlépe odprezentujete ve dvou rozměrech – pizza, koláč i latte art vypadají krásně při pohledu shora. Ale pokud chcete ukázat vrstvy v hamburgeru nebo lasagních, rozhodně foťte ze strany.
Na focení shůry je vhodné pořídit malý stativ – buď tripod (jako na snímku) nebo gorilu s tvarovatelnými rameny. Pak můžete fotit na delší expozici – a ani vám nebude vadit nedostatek světla, ať doma či v restauraci.
8 Klidně i na celou zeď
Mobil máte po kapsách a vždy po ruce, pokud vás ovšem fotografování pohltí, ty nejkrásnější fotky uděláte se skutečným fotoaparátem. A lepší budou i ty pořízené s automatickým režimem.
Výhodou zrcadlovek i bezzrcadlovek jsou totiž větší snímače, které zajistí kvalitnější snímky i za horšího osvětlení. Se slušným objektivem pak máte na fotkách mnohem více drobných detailů. Podle zkušeného fotografa uděláte i s nejlevnějším „tělem“ a „pevnou padesátkou“ (za cca 13 tisíc Kč) skvělé fotografie. Díky větší optice jste schopni docílit rozostřeného pozadí přirozeně optickou cestou – žádné softwarově nedokonale rozostřené pozadí (například mezi pramínky vlasů).
9 Trocha akce neuškodí
Ty nejlepší fotky vznikají z akce – zkuste poprosit kolegu, aby podržel lžičku, (naoko) krájel maso nebo naléval polévku. Lidský element ve fotce vtáhne diváka do děje, a i obyčejný vývar získá jiný náboj.