Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového lva, které se účastnil i český tým. A když už byli ve městě, nemohli nenavštívit proslulý stánek s kuřaty, který v roce 2016 dostal michelinskou hvězdu a obhájil ji i letos.

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí. | foto: Radek David

„V roce 2016 to byla zpráva číslo jedna a asi největší bomba. Nezbláznil se průvodce Michelin? Michelinskou hvězdu dostal stánek, který připravuje vařené kuře v hawkers zóně v Chinatownu v Singapuru,“ vzpomíná David.

„Do Singapuru jsem se vydal, abych podpořil české kuchaře při olympiádě. Prakticky se všichni známe, protože jsme spolu pracovali a jsme kamarádi. A navíc jsem chtěl jet okouknout asijskou kuchyni, která je stále populárnější,“ vysvětluje šéfkuchař. (O úspěchu národního týmu v Singapuru čtěte v boxu).

Fotogalerie

Ve chvílích, kdy zbylo trochu času, se vypravili do Chinatownu, aby se podívali jak ta proslavená „restaurace“ vlastně vypadá a hlavně jak to vyhlášené kuře chutná.

Před stánkem je obrovská fronta a poctivě se čeká. „Řídí to tam paní, která vydává. Proslulé vařené kuře je podávané s nudlemi nebo s rýží za 2 singapurské dolary. To je asi 35 Kč. Před tržnicí má ještě druhou restauraci a tam stojíte frontu jak u McDonald’s,“ popisuje Radek David, který řídí kuchyně v restauracích La Veranda a Babiččina zahrada.

Po zaplacení dostane zájemce účtenku s číslem a čeká na jídlo. Všichni chtějí ochutnat to nejlevnější michelinské kuře na světě. Nečekejte ale nějaký foodstyling – kopeček rýže, plátky uvařeného kuřete a omáčka. Talíře jsou většinou umazané. „Ochutnali jsme taky a bylo to fakt dobré. Trochu jiné než jsme zvyklí, my známe grilovaná kuřata, kdežto tohle se vaří,“ popisuje David.

Jak to vypadá v samoobslužné jídelně Chan Hon Menga.

14. prosince 2017

A čím je zvláštní tento recept na delikátní kantonské vařené kuře?

Je to marináda z aromatické sójové omáčky, angelika kořenu, hřebíčku, koriandrového semene a badyánu. Plus další koření, které je však tajemství. Chan Hon Meng dělá marinádu od nuly a marinuje celá kuřata přes noc, dokud není kůže hnědá a lesklá.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat. Celý příběh popsali kolegové z magazínu Cestování.

Nyní má Chan Hon Meng mimo původního stánku s hvězdou tři restaurace v Singapuru a otevírá další restauraci v Melbourne - vše pod jménem Liao Fan Hawker Chan.

Vítězný Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky) porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o sošku lva, národní symbol Singapuru. 

Soutěž měla tři kola. Například v prvním kole musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu.

Tým ve složení Jan Horký, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová a Norbert Hojda nakonec vybojoval pro Českou republiku vítězství a historický úspěch.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog

Premium Šéfkuchař Vlastimil Pavlica vařil v Oxfordu pro bývalého britského premiéra Davida Camerona anebo herečku Emmu Watson...

Po přijímání trocha hříchu. Lázeňské oplatky jsou pochoutkou již stovky let

Premium Na nedělní mši přijala v kostele Nanebevzetí Panny Marie skrze malou kulatou oplatku – hostii – tělo Páně, po...

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Jaké polévky frčí u sousedů? Zkuste žurek, Schwarzsauer nebo demikát

Už vás zase honí mlsná? Pro jednou zapomeňte na babiččinu kulajdu a zkuste kulinářské zázraky sousedů z ciziny. I u...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...