Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

aktualizováno 
Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového lva, které se účastnil i český tým. A když už byli ve městě, nemohli nenavštívit proslulý stánek s kuřaty, který v roce 2016 dostal michelinskou hvězdu a obhájil ji i letos.

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí. | foto: Radek David

„V roce 2016 to byla zpráva číslo jedna a asi největší bomba. Nezbláznil se průvodce Michelin? Michelinskou hvězdu dostal stánek, který připravuje vařené kuře v hawkers zóně v Chinatownu v Singapuru,“ vzpomíná David.

„Do Singapuru jsem se vydal, abych podpořil české kuchaře při olympiádě. Prakticky se všichni známe, protože jsme spolu pracovali a jsme kamarádi. A navíc jsem chtěl jet okouknout asijskou kuchyni, která je stále populárnější,“ vysvětluje šéfkuchař. (O úspěchu národního týmu v Singapuru čtěte v boxu).

Fotogalerie

Ve chvílích, kdy zbylo trochu času, se vypravili do Chinatownu, aby se podívali jak ta proslavená „restaurace“ vlastně vypadá a hlavně jak to vyhlášené kuře chutná.

Před stánkem je obrovská fronta a poctivě se čeká. „Řídí to tam paní, která vydává. Proslulé vařené kuře je podávané s nudlemi nebo s rýží za 2 singapurské dolary. To je asi 35 Kč. Před tržnicí má ještě druhou restauraci a tam stojíte frontu jak u McDonald’s,“ popisuje Radek David, který řídí kuchyně v restauracích La Veranda a Babiččina zahrada.

Po zaplacení dostane zájemce účtenku s číslem a čeká na jídlo. Všichni chtějí ochutnat to nejlevnější michelinské kuře na světě. Nečekejte ale nějaký foodstyling – kopeček rýže, plátky uvařeného kuřete a omáčka. Talíře jsou většinou umazané. „Ochutnali jsme taky a bylo to fakt dobré. Trochu jiné než jsme zvyklí, my známe grilovaná kuřata, kdežto tohle se vaří,“ popisuje David.

Jak to vypadá v samoobslužné jídelně Chan Hon Menga.

A čím je zvláštní tento recept na delikátní kantonské vařené kuře?

Je to marináda z aromatické sójové omáčky, angelika kořenu, hřebíčku, koriandrového semene a badyánu. Plus další koření, které je však tajemství. Chan Hon Meng dělá marinádu od nuly a marinuje celá kuřata přes noc, dokud není kůže hnědá a lesklá.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat. Celý příběh popsali kolegové z magazínu Cestování.

Nyní má Chan Hon Meng mimo původního stánku s hvězdou tři restaurace v Singapuru a otevírá další restauraci v Melbourne - vše pod jménem Liao Fan Hawker Chan.

Vítězný Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky) porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o sošku lva, národní symbol Singapuru. 

Soutěž měla tři kola. Například v prvním kole musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu.

Tým ve složení Jan Horký, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová a Norbert Hojda nakonec vybojoval pro Českou republiku vítězství a historický úspěch.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Inspirujte se u mravenců. Dělejte jen to podstatné a hodně odpočívejte

Většina z nás považuje mravence za otravný hmyz, přitom mají řadu vlastností, ze kterých bychom si měli vzít příklad....

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Premium

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson přijede s nehudební show. Získejte vstupenky zdarma

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se předvede v poněkud netradiční roli. V rámci večera mluveného slova představí svou...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Nechtěl věčně školit své kuchaře, vsadil na vzdělávání už ve škole

Kuchař Jiří Roith se rozhodl změnit české odborné gastronomické školství. Vymyslel koncept, kdy natočí videokurzy...

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Najdete na iDNES.cz