Michelinské kuře ze singapurského stánku jsme museli ochutnat, říká kuchař

aktualizováno 
Šéfkuchař Radek David se rozjel s kamarády kuchaři do Singapuru, kde se právě odehrávala kuchařská soutěž o Bronzového lva, které se účastnil i český tým. A když už byli ve městě, nemohli nenavštívit proslulý stánek s kuřaty, který v roce 2016 dostal michelinskou hvězdu a obhájil ji i letos.

Chan Hon Menga našla česká výprava u výdeje v jídelně před tržnicí. | foto: Radek David

„V roce 2016 to byla zpráva číslo jedna a asi největší bomba. Nezbláznil se průvodce Michelin? Michelinskou hvězdu dostal stánek, který připravuje vařené kuře v hawkers zóně v Chinatownu v Singapuru,“ vzpomíná David.

„Do Singapuru jsem se vydal, abych podpořil české kuchaře při olympiádě. Prakticky se všichni známe, protože jsme spolu pracovali a jsme kamarádi. A navíc jsem chtěl jet okouknout asijskou kuchyni, která je stále populárnější,“ vysvětluje šéfkuchař. (O úspěchu národního týmu v Singapuru čtěte v boxu).

Fotogalerie

Ve chvílích, kdy zbylo trochu času, se vypravili do Chinatownu, aby se podívali jak ta proslavená „restaurace“ vlastně vypadá a hlavně jak to vyhlášené kuře chutná.

Před stánkem je obrovská fronta a poctivě se čeká. „Řídí to tam paní, která vydává. Proslulé vařené kuře je podávané s nudlemi nebo s rýží za 2 singapurské dolary. To je asi 35 Kč. Před tržnicí má ještě druhou restauraci a tam stojíte frontu jak u McDonald’s,“ popisuje Radek David, který řídí kuchyně v restauracích La Veranda a Babiččina zahrada.

Po zaplacení dostane zájemce účtenku s číslem a čeká na jídlo. Všichni chtějí ochutnat to nejlevnější michelinské kuře na světě. Nečekejte ale nějaký foodstyling – kopeček rýže, plátky uvařeného kuřete a omáčka. Talíře jsou většinou umazané. „Ochutnali jsme taky a bylo to fakt dobré. Trochu jiné než jsme zvyklí, my známe grilovaná kuřata, kdežto tohle se vaří,“ popisuje David.

Jak to vypadá v samoobslužné jídelně Chan Hon Menga.

A čím je zvláštní tento recept na delikátní kantonské vařené kuře?

Je to marináda z aromatické sójové omáčky, angelika kořenu, hřebíčku, koriandrového semene a badyánu. Plus další koření, které je však tajemství. Chan Hon Meng dělá marinádu od nuly a marinuje celá kuřata přes noc, dokud není kůže hnědá a lesklá.

„Nevěřil jsem, že by takové ocenění mohl získat obyčejný stánek s jídlem,“ vzpomíná Chan. „Cítil jsem, že za to vděčím hlavně svým zákazníkům.“ Aby si jejich přízeň zachoval i do dalších dnů, rozhodl se, že nebude zvyšovat ceny. Denně prý ve stánku prodá zhruba 100 kuřat. Celý příběh popsali kolegové z magazínu Cestování.

Nyní má Chan Hon Meng mimo původního stánku s hvězdou tři restaurace v Singapuru a otevírá další restauraci v Melbourne - vše pod jménem Liao Fan Hawker Chan.

Vítězný Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým AKC ČR 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky) porazil všechny týmy z celého světa, které bojovaly o sošku lva, národní symbol Singapuru. 

Soutěž měla tři kola. Například v prvním kole musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu.

Tým ve složení Jan Horký, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová a Norbert Hojda nakonec vybojoval pro Českou republiku vítězství a historický úspěch.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz