Sedmdesátiletá babička hvězdou internetu. Úspěšně předává tradiční recepty

aktualizováno 
Jelena Petrovičová ze Srbska je atypická důchodkyně. Každý den stráví celý tím, že společně s manželem vaří, natáčí videa, stříhá je a publikuje na YouTube. Má 150 tisíc sledujících a 52 milionů zobrazení.

Srbka Jelena Petrovičová letos oslaví už sedmdesáté narozeniny, ale nevypadá to, že by jí v ovládání moderních technologií ujel vlak. Její kanál se jmenuje Babiččina kuchyně a tento název mluví za vše.

Fotogalerie

Rozhodla se natáčet přípravu pokrmů podle receptů, které podědila po svých předcích, aby tradiční srbská kuchyně neupadla v zapomnění pod tlakem fastfoodů a mezinárodní kuchyně, jež se v této balkánské zemi intenzivně prosazuje.

Celý příběh začal někdy před deseti lety, kdy se blogerka začala dělit o recepty na domácí pokrmy – od polévek po přípravu masa, sladkostí, domácího chleba a jiného pečiva. Postupně začala zveřejňovat i videa, takže se stala majitelkou plnohodnotného videokanálu.

„Ale nebylo to tak vždy. Když jsem začala vydávat videa, měla jsem jen tisíc sledujících, ale za rok už to bylo 36 tisíc. Pak jako by to šlo exponenciální řadou, během pár dní na 50 tisíc a teď už je to 150 tisíc diváků,“ popisuje foodblogerka. 

Babička Jelena se tak brzy stala místní celebritou. Loni dokonce dostala za svůj videokanál i cenu. „Vše, co potřebujete, je láska, vůle a touha něco dělat, ale na druhou stranu je to velmi vyčerpávající, od rána do deseti až jedenácti hodin večer,“ říká Petrovičová. 

Její příznivci každodenně v osm ráno sledují, zda už vydala nový recept. A když se třeba o deset minut opozdí, do její schránky chodí vzkazy jako „Co je s vámi, babičko? Jste v pohodě? Kdy bude nový recept?“

Každodenní aktualizaci by nemohla zvládnout sama. Pomáhá jí její manžel, který stojí za kamerou a nakupuje suroviny. První videa vznikala pomocí mobilního telefonu, brzy však manželé poznali, že vyšší kvality dosáhnou použitím fotoaparátu, který dokáže natáčet i videa.

Probíhá to tak, že si pár vypije ranní čaj a pak se vydá na nákupy. Potom natáčení. Některé scény se musejí opakovat, což výrobu zdržuje. Ale jedno musí podle paní Jeleny zůstat stabilní za všech okolností. Vždy to musejí být recepty, které podědila po své mamince a babičce.

A co dělá s tím, co se uvaří? „Prostě to sníme, a když něco zbude, tak tím podarujeme sousedy nebo pošleme vnukům do Bělehradu, ať vidí, jak se vařilo za časů našich babiček,“ vysvětluje Petrovičová.

Autoři: ,

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Najdete na iDNES.cz