VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

aktualizováno 
Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by ohromila vzhledem nebo luxusními ingrediencemi. Udělají však radost a pomůžou, když je zrovna ouvej.

Za projektem stojí foodbloger Martin Kuciel, který je ve světě vaření známější jako pan Cuketka. Snaží se ukázat, že pro běžné domácí vaření není třeba šílet kvůli výběru surovin a vybírat si v obchodě jen ty nejdražší ingredience. 

Fotogalerie

„Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to však, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Snažíme se najít cestu k úspoře skrze uplatnění našich znalostí o potravinách a vaření. Při samotném vaření pak pracujeme tak, abychom všechny suroviny využili beze zbytků. A pokud nějaké zbytky vzniknou – zpracujeme je také. Recepty jsou jednoduché a seznamy nutných ingrediencí velmi krátké,“ tvrdí pan Cuketka. Na stránkách projektu je zatím k dispozici devět receptů, další přibudou v následujících týdnech.

Na ukázku uvádíme jeden z prvních receptů, které zatím uvařil: švestkové knedlíky. Co jednoduššího a přístupnějšího může být. Přitom je to jídlo, které jen málokomu nechutná. 

Postup:

Suroviny

  • 500 g švestek (9 Kč)
  • 500 g vařených brambor (5 Kč)
  • 225 g hrubé mouky (3,80 Kč)
  • 100 g másla (15 Kč)
  • 60 g mletého máku (9,60 Kč)
  • 80 g moučkového cukru (1,30 Kč)
  • 1 vejce (6 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 49,70 Kč

Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Vejce v receptu jsou podestýlková.

1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. 

Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).

2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.

3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. 

Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.

4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.

Na celý postup krok za krokem se můžete podívat na videu.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Najdete na iDNES.cz