Kurz pečeni má velkou výhodu pro každého, kdo neměl možnost okopírovat všechny fígle maminky a babiček. Dozví se tam finty, které v běžných kuchařkách nenajde. Právě tyto vychytávky ale odlišují průměrný výsledek od mistrovského.
My jsme začali klasikou, která nechybí na téměř žádném svátečním stole, tedy vánočkou.
1. Se sušeným droždím zahřejte máslo i mléko
Umělecká cukrářka vánočku nepřipravuje z kvásku, ale ze sušeného droždí. "Má jednu velkou výhodu: máte ho vždycky doma a nezkazí se jako čerstvé," směje se Slavíková.
Chce to ale hodně zahřát máslo a mléko. "Ohřívám je společně až na 70 stupňů, těsto je potom krásně teplé a hezky kyne."
2. Místo hrozinek můžete použít brusinky
Do vánočky přidává kromě klasických hrozinek a mandlí i kandované ovoce (nezapomeňte je proprat a poté případně namočit do likéru) a brusinky. Vysvětluje to tím, že spoustě mlsounů vadí hrozinky, ale brusinky už ne. Proto peče i několik vánoček čistě jen z těchto sušených plodů.
3. Nezapomeňte na sůl a žloutky
Připomíná, že v těstě nesmí chybět sůl. Mouku doporučuje prosít přes síto a tím provzdušnit. "Pokud ale máte robot, není to nutné, protože tuto práci vykoná hnětením za vás," prozrazuje. Do těsta přidává jen žloutky, protože bílek vysouší těsto.
4. Vánočku fixujte špejlemi, bílkem potírejte až na poslední chvíli, pak zabalte do alobalu
Jednotlivá patra spletená z copů doporučuje cukrářka zafixovat špejlemi. Vždycky píchá dvě k sobě křížem. Vánočku Slavíková potírá až těsně před tím, než ji dává do trouby. "Jinak by vejce uschlo a vánočka by pak nebyla krásně lesklá," prozrazuje. Když po upečení štědrovnice, jak se dříve říkávalo vánočce, zchladne, zabaluje ji do alobalu a poté dává ještě do igelitového sáčku.
Recept na vánočku
Ohřejte společně máslo a mléko. Prosijte mouku, přidejte do ní droždí a ostatní suroviny a pak i ohřáté máslo s mlékem. Těsto by i po vypracování mělo zůstat teplé, zakryjte ho proto v míse utěrkou. Vánočku nechce kynout. Můžete ji také večer zadělat - pak ale neohřívejte mléko a máslo - a nechat přes noc kynout a ráno ji upéct. Copy zafixujte špejlemi a nechte ještě krátce kynout. Pak potřete vyšlehaným vejcem, na každou část copu položte mandli, nechejte trochu oschnout a ještě jednou potřete vejcem. Pečte při 180 stupních asi hodinu. |
5. Čokoláda musí mít pokojovou teplotu
Cukrářka Slavíková nám poradila i triky pro nepečené cukroví. Doporučuje vybírat vždycky jen ty nejkvalitnější suroviny. "Musíte dávat pozor, aby byly čerstvé. Zpracovávejte je v pokojové teplotě, zabráníte tak sražení," radí.
Sama ráda pracuje při tvarování nepečeného cukroví s čokoládou. "Je tím nejlepším pojidlem," líčí na základě svých zkušeností. Používá ji také na polévání a nejen hořkou, ale i bílou nebo mléčnou.
6. Ořechy jsou lepší opražené
Pokud děláte cukroví s ořechy, je vždycky lepší je předem opražit. Snažte se také využívat vlašské ořechy z předcházejícího podzimu. Dejte ale pozor, aby nebyly žluklé.
7. Karamel je nejlepší na másle a s medem
Slavíková doporučuje připravovat karamel na másle a s medem. Na základě svých zkušeností ví, že se tím zamezí hrudkovatění.
8. U pevných těst utřete cukr, máslo a žloutky do pěny
Všechny suroviny si připravte na stůl s dostatečným předstihem, aby měly pokojovou teplotu. "Základem je provzdušnění, proto doporučuji všechny sypké suroviny prosít," radí Mirka van Gils Slavíková.
Dále radí utřít při přípravě pevných těst máslo, cukr a žloutky do pěny. Sama nám ukázala, jak musí pěna vypadat: je světlá, vzdušná, hned byste olízali metličky.
"Příprava těst musí být krátká, ale důkladná," vysvětluje, "abychom těsto nespařili, pak je jako gumové."
9. Kůra z citrusů ozvláštní těsto
"Mám pro vás ještě jeden krásný tip. Do kakaových těst přidávejte pomerančovou či mandarinkovou kůru a do bílých těst zase citronovou či limetkovou. Těsto provoníte a dodáte mu zajímavou chuť," prozrazuje svůj další trik, který vám pomůže upéct to nejlepší cukroví.
A jak si poradit s kůrou z citrusů? Slavíková ukazuje skvělý trik. Položte přes ostrou část struhadla kousek pečicího papíru a dobře omytý plod strouhejte přes něj. Poté stačí z papíru nožem ostrouhanou kůru stáhnout.
10. Místo vanilkového cukru použijte vanilkový lusk, hodí se i do rumu
Na pečení cukrářka nepoužívá vanilkový cukr, ale pravou vanilku. "Lusk rozřízněte a tupou stranou nože stáhněte semínka do těsta." Lusk ale nevyhazujte, přidejte ho do lahve s rumem. Tím získáte výrobek dva v jednom - rum s vanilkou. Do pečení se skvěle hodí.
Oblíbené cukrářčiny domácí recepty
Na kurzu pečení vánočního jsme se Slavíkovou připravili i netradiční citronové sušenky a brusinkové bochánky.
"Tyto sušenky se zrodily pro milovníky citronové chuti, možná lépe řečeno citrusové chuti. Místo citronů můžete použít i pomeranč," říká Slavíková. Brusinková lahůdka zase patří k jejím oblíbeným receptům. "Vždycky si říkám, že letos už je péct nebudu a zkusím něco jiného, nakonec ale stejně neodolám a peču je v několikanásobné dávce," uculuje se. Na kurzu jsme jedli brusinkové lahůdky ještě horké, tak byly neodolatelné.
Pochoutky, které si oblíbíteCitronové sušenky
Smícháme hladkou mouku, cukr, jedlou sodu a citronovou kůru. Vyšleháme máslo se změklou čokoládou, přidáme vejce, šťávu z citronu a spojíme se suchou směsí. Do vypracovaného těsta přidáme nasekané ořechy. Sáčkem s hladkou trubičkou stříkáme na pomazaný a moukou posypaný plech tvary, které pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Slepujeme citronovým krémem, který připravíme z našlehaného másla, citronové šťávy, kůry a cukru. Můžeme ještě polévat bílou čokoládou. Brusinková lahůdka
Pomerančovou kůru namočte do džusu. Máslo, cukr a vejce utřete do pěny. Přidejte ostatní ingredience, lehce spojte a na závěr přidejte pomerančovou kůru a odkapané kompotované brusinky. Lžící děláme na plech hrudky a pečeme při 200 stupních asi 15 minut. |