Cuketa má nevýraznou chuť a právě to je její výhoda. Lze ji vařit v páře i ve vodě, dusit, zapékat nebo smažit v těstíčku. Přidává se do mnoha pokrmů, včetně polévek a nákypů.
Mladé menší plody není nutné loupat ani vykrajovat. Velmi chutné jsou i čerstvé cuketové květy, které se připravují zpravidla plněné nebo smažené v těstíčku. (Desítky vyzkoušených cuketových receptů najdete ZDE.)
Vyzkoušejte cuketové nudle s houbami podle Pohlreicha.
27. března 2017 |
Symbol léta
Cukety jsou v našich zemích stále ještě tak trochu novinka. Objevily se ve větším množství až v 90. letech a velice rychle patřily mezi zahrádkářskou chloubu. A kuchařky si je pro vaření i pečení rychle oblíbily.
Cuketa (Cucurbita pepo) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) jako dýně či patizon. Její masitý plod je tedy z botanického hlediska nepravou bobulí (narozdíl od rajčat či lilků z čeledi lilkovitých). V italštině se cuketě říká zucchini, což v doslovném překladu znamená „malá dýně“.
Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu. Je obzvláště ceněna pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A (provitamin A) a vitaminu C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů se stala důležitou součástí zeleninových jídel.
Pozor na hořké varování
Ovšem pozor. Horké letní teploty nebo napadení škůdci mohou způsobit, že vaše okurky nebo i cukety budou mít hořkou chuť.
Takové plody v sobě nahromadily jedovaté látky kukurbitaciny, které jim pomáhají s obranou. Hořká chuť nás má varovat, že není něco v pořádku.
Jakmile tedy narazíte na hořkou cuketu, dýni či okurku, určitě ji nejezte a raději ji hned vyhoďte. Je jedno, zda je syrová, nebo vařená, protože je jedovatá. Může vám způsobit nepříjemné zažívací potíže, nebo vás dokonce otrávit.
Pamatujte si proto základní pravidlo při zpracování cuket: než ji přidáte do jakéhokoli pokrmu, vždy ji nejprve ochutnejte, zda opravdu není hořká. Vyplatí se to.
Recept na skvělý smažený snack
Zeleninové hranolky se připravují podobně jako řízky v klasickém trojobalu. Před obalováním je dobré cuketu nasolit, aby pustila vodu, a osušit papírovým ubrouskem, aby na ní obal držel.
A pokud máte chuť na něco nového, zkuste obalovat v tempuře. To je těstíčko ze 2 celých vajec, 100 ml vody, špetky soli a asi 150 g hladké mouky. Místo vody do něj můžete přidat pivo nebo perlivou vodu.