Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze sušených rostlin doma máte a bude stačit, když na něj nalepíte pár kraslic.

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční jarní stůl, tak jako dekorace na dveře. | foto: fler.cz/sanvitalka

Do vazby ze suchých trav, obilovin a dalších rostlin se samozřejmě můžete pustit, jen pokud jste si nějaké loni v létě nasušili. Stejně jako autorka, která si říká Sanvitalka (více zde). Případně zkuste zapátrat na internetu, v květinářství nebo na řemeslných trzích.

Postup krok za krokem

Sanvitalka použila suché klásky pšenice a ovsa, svazek lnu, kvítky tatariky, plesnivky a bělené zaječí ocásky. Docílila tak větší tvarové rozmanitost a barevnosti. Na dozdobení ve velikonočním stylu pak zvolila vyfouknutá slepičí a křepelčí vajíčka, dřevěné kvítky a suché bukvice. Pak už budete potřebovat jen kleště, nůžky, drátek, tavnou pistoli a lýko či provázek.

Vlastní postup je krok za krokem popsaný ve fotogalerii a jednodušší být nemůže, jen to chce šikovné ruce a v prstech cit pro křehký rostlinný materiál. Cop se začíná vázat od špičky, takže si vytvoříte přiměřeně velký a pěkně tvarovaný svazek suchých rostlin, který pevně ovažte lýkem či provázkem.

Postupně se pak přidává další a další rostlinný materiál, který kombinujete dle vlastního vkusu. Hlavně ale musíte každou vrstvu pevně zatáhnout provázkem. „Docílit byste měli tvaru slzičky, délku zvolte podle následného využití,“ radí Sanvitalka, pro kterou je tvorba podobných vazeb a věnců opravdovou vášní. Nakonec zastřihněte stonky a vazbu velikonočně dozdobte.

Další tipy na velikonoční dekorace najdete po článkem, mezi nimi například návod na zvířátka tvarovaná z ovčího rouna (čtěte zde), efektní dekorace z obyčejných skořápek (zde), ale i zdobení kraslic obyčejným špendlíkem (zde).

Pokud ještě nemáte pomlázku, vyražte na proutky, upletení zvládnete (návod):

Kdo se pustí raději do pečení, může vyzkoušet velikonoční hnízda s perníkovou náplní (čtěte zde), tradiční velikonoční jidáše (recept zde), kraslice z perníku (zde) neb tradiční mazanec jako od babičky (recept zde).

Vyzkoušejte také doporučené velikonoční recepty a podívejte s námi na další velikonoční tradice.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Najdete na iDNES.cz