Mírná zima zanášela komíny, varují kominíci. A doporučují kontrolu

aktualizováno 
Mírná zima sice ušetřila řadě lidí peníze za vytápění, ale kominíci varují, že komínům nedělá dobře. Nejely totiž na plný výkon a více se zanášejí. Jak často se má komín čistit, upravuje nová vyhláška, která platí od začátku letošního roku.

Podle Společenstva kominíků České republiky by měli lidé objednávat jen prověřené odborníky a nikdy se nenechat přemluvit na ulici. Současnému stavu by podle této profesní organizace prospělo zpřísnění zákona. Ilustrační | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kominíci považují uplynulou zimu za zatěžkávací zkoušku nové kominické legislativy. Od nového roku péči o spalinové cesty upravuje vyhláška č. 34/2016 Sb., která vychází z novely požárního zákona.

Majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv jsou i nadále povinni objednat jednou za rok kominíka na kontrolu a čištění spalinové cesty. Pouze u kondenzačních plynových spotřebičů lze tuto frekvenci nově prodloužit až na 2 roky.

„To je dokonce zmírnění právní úpravy, protože ta dosavadní vyžadovala i u těchto spotřebičů jednoroční čištění a kontrolu spalinové cesty. Změna vychází z důkladné analýzy poznatků a zkušeností z předchozích let,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Lidé se bojí pokuty, kominíci se radují

Přestože se pravidla hry podle nové úpravy rozhodně nezpřísnila, lidé začínají podle Společenstva věnovat více pozornosti vytápění, kontrole a revizím spalinových cest.

Halogenkám zbývají dva roky

Trh plně ovládnou LED svítidla, úsporné žárovky zmizí samy

Poslední roky pro halogenovou žárovku

Nově je totiž ve vyhlášce uvedena pokuta pro provozovatele spalinových cest z řad právnických a podnikajících fyzických osob (maximálně 100 000 Kč) a z řad fyzických osob (do 10 000 Kč).

Na druhou stranu lidi potěšilo, že se zavedly postihy za neodbornou či nedbalou práci kominíka. Pokud kontrola či revize neodpovídá stanoveným požadavkům, hrozí kominíkovi pokuta až ve výši 50 000 Kč.

„Jde vlastně o bič na kominíky, který může být účinným prostředkem v boji proti nepoctivým a pochybným kominíkům, kteří stále kazí pověst seriozním řemeslníkům,“ říká Pavel Dědič, soudní znalec v oboru kominictví.

Mírná zima zanáší komíny

Letošní zima se vyznačovala mírnými teplotami s minimálním počtem ledových dnů. To však paradoxně vedlo k výraznějšímu zanášení a opotřebení spalinových cest. Spotřebiče paliv totiž neběžely na optimální výkon, a to se mohlo projevit i na technickém stavu kouřovodu a komína. O to důležitější je svěřit po sezóně zařízení do péče odborníků.

Najít kominíka je dnes snadné, protože tomuto řemeslu se věnuje nevídané množství lidí. Najít poctivého kominíka, navíc s potřebnými odbornými znalostmi, však může být potíž. Po celé republice se totiž i nadále pohybují pochybné firmy nabízející podomním způsobem podezřele levné a většinou nekvalitní kominické práce včetně frézování a vložkování komínů.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Najdete na iDNES.cz