Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

aktualizováno 
Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší hrozbu než běžný plast. Nelze je odhodit do žlutých kontejnerů na plasty a nejsou zcela rozložitelné.

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až tak jednoduché. | foto: Profimedia.cz

Na tiskové konferenci to řekl náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů ministerstva životního prostředí (MŽP) Vladislav Smrž. Řešením jsou podle něj opakovatelně použitelné plasty, například v podobě zálohovatelných kelímků.

Bioplasty

Bioplasty jsou plastické hmoty vyrobené z biomasy. Předpona "bio" má značit vztah k přírodě. 

První typ bioplastů je vyroben z biomasy (např. z kukuřice, cukrové třtiny), ale přesto může být v přírodě nerozložitelný. 

Druhou skupinu bioplastů tvoří biologicky rozložitelné plasty v prostředí, které mohou být vyrobeny z fosilních paliv. 

Bioplasty vypadají na první pohled (a dotek) stejně jako běžné plastické látky, dosahují stejných vlastností (například tvrdost, pružnost, ohebnost, odolnost).

Zdroj: Wikipedia

„Bioplasty neumíme recyklovat. Nepatří do žluté popelnice, ale ani se úplně nerozpadnou. Nepatří tedy ani do hnědé popelnice (na bioodpad). Jediné, co se s nimi dá udělat, je hodit je do černé popelnice na komunální odpad a nechat spálit,“ uvedl Smrž.

Například na kompostu se bioplast nerozloží podle Smrže ani za dva roky. „Na kompostování jednoho kilogramu bioplastu je potřeba řádově více než desetinásobné množství kompostu. Navíc většinou obsahují vázaný uhlík, proto je pro kompostování potřeba dodávat další živiny jako dusík a fosfor,“ dodal ředitel Ústavu chemie technologie ochrany životního prostředí v Brně Jiří Kučerík.

Řešením je podle Smrže nahrazování běžných jednorázových plastů opakovatelně použitelnými plasty. MŽP nechalo vytvořit studii, která nabízí prodejcům různé cesty a kalkulace, jak využívat zálohovatelný systém.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se mnoho provozovatelů potravinářských a restauračních zařízení brání užívat opakovatelně použitelné plasty z hygienických důvodů. To ale podle něj není problém. 

Jak byste řešili problém s plasty?

celkem hlasů: 399

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 31. května 2019. Anketa je uzavřena.

Sami omezovat spotřebu plastů například vlastními taškami, nepoužívat plastové kelímky atd. 256
Zaměřit výzkum na materiály, které bude možno zkompostovat 97
Klidně používat klasické sáčky nebo tašky, ale důsledně třídit 29
Používat vlastní sáčky opakovaně 17

„Podle legislativy lze prodávat nápoje a jídlo do opakovatelně použitelného obalu. Žádná legislativní bariéra není,“ řekl. Provozovatel ale musí zajistit, že takový obal neovlivní vlastnosti jídla nebo nápoje, například uvolňováním plastu z obalu při vysokých teplotách. 

Obal musí být také řádně vyčištěný. „Je to vždy na posouzení majitele podniku. Není to jeho povinnost, ale neměl by se toho bát. Nic mu v tom nebrání,“ doplnil Vojtěch.

Loni vznikla ve spolupráci MŽP a osmnácti firem iniciativa Dost bylo plastu, kdy firmy omezily používání jednorázových plastů zaváděním opakovatelně použitelného nádobí a odstraněním brček, víček a míchátek.

Loni uvedli vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, že pět let zkoumali rozklad bioplastových pytlů a lahví a zjistili, že se plasty z modifikovaných škrobů samy nerozpadají a některé z nich do půdy uvolňují chemikálie a ftaláty. Podle vědců se tyto plasty mohou rozložit v kompostu jen tehdy, když se dokonale rozstříhají a kompost se zahřeje na více než šedesát stupňů Celsia.

VIDEO: Z vyhozené plastové lahve pásek. Takto v Česku vyrábějí věci z odpadu, který vložíme do žlutých kontejnerů:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: ,

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Střešní divočinu buduje 20 let. Dnes sklízí ovoce a sousedům chladí okolí

Zelená oáza na střeše garáže. Svět sám pro sebe, který přitom dělá radost i...

Kdysi si paní Helena přála dům se zahradou, což se jí nikdy nesplnilo. Přesto dneska nádhernou zelenou oázu má, ač...

Další z rubriky

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Najdete na iDNES.cz