VIDEO: Sekáček na maso bruste jinak než nůž, aby se ostří nevylamovalo

  • 1
Každý z vás má doma určitě sekáček na maso, na jeho ostrost se ovšem často neprávem zapomíná. V dnešním díle o broušení zVostra TV vám zkušený brusič Marek Neuman ukáže, jak užitečným pomocníkem může sekáček být, když je pěkně ostrý.

„Sekáček oproti nožům nepotřebuje žádné super ostří,“ říká brusič. Na jeho broušení nám bohatě postačí dva brusné kameny o hrubosti 400 a 800.

Nejdříve základní brus

Kameny jako vždy nejdříve broušením namočíme do vody. Nejdříve provedeme základní brus na kameni o hrubosti 400. 

Tento kámen nám pomůže poměrně rychle na sekáčku udělat pěknou fazetu, klíčové je pouze upnutí kamene do držáku, aby při broušení neklouzal.

Sekáček se oproti nožům nebrousí pod vysokým úhlem, stačí 45 stupňů. „Nezapomeňte, čím ostřejší sekáček, tím choulostivější a tím víc se bude štípat. To znamená, že nám opravdu stačí velký úhel,“ radí brusič Neuman.

Pro srovnání se podívejte na video z jednoho z prvních článků o broušení, kde Neuman ukazuje úhel broušení typického kuchyňského nože. Tam ho určíte tak, že na nůž shora položíte palec a po položení ostří na podložku vám vznikne potřebný úhel.

„Při broušení sekáčku používejte celou plochu kamene, jinak byste na něm vybrousili lavor, který byste pak museli srovnávat,“ dodá.

Nože zVostra

Nože zVostra jsou servisní společností českého výrobce nožů z damaškové oceli firmy Dellinger. Firma z Horních Počernic se specializuje především na ruční broušení a servis nožů.

A u „masité“ čepele sekáčku můžete při broušení přitlačit. Po chvilce broušení se vám z jedné strany vytvoří nová fazeta.

Bruste, dokud na druhé straně sekáčku nevytvoříte hmatatelný otřepek. To znamená, že můžete začít brousit i druhou stranu.

Vaše dominantní ruka, která drží sekáček za rukojeť (pokud jste pravák tak pravá a obráceně) určuje výšku úhlu a druhá ruka slouží jako „tažné zařízení“, která pomáhá sekáček tahat po kameni. 

„Ale pozor. Když začínáte brousit i druhou stranu sekáčku, tak nepřehmatávejte, ale jen překlopte a stále držte úhel 45 stupňů,“ radí brusič. Fazeta musí být z obou stran zhruba stejně vysoká. Rozdíl výšek případně dorovnejte dobroušením na nižší straně základního brusu.

Nakonec brus vyhladíme

Po základním broušení použijeme druhý kamen o hrubosti 800 pro vyhlazení ostří, abychom fazetu očistili o zbylé škrábance a sekáček nerezl. Za pomoci menší síly doleštíme z obou stran. 

„Vidíte, je to velmi jednoduché a věřte, že sekat kosti s takto nabroušeným sekáčkem bude jedna radost,“ dodává Marek Neuman.