Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

  • 0
Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná vylepšení. Ač většinou pracuje se dřevem, v tomto dílu se pustil i do práce s kovem a projevil se i jako svářeč. A vyrobil odkapávač na gril.

Na mušku si vzal zahradní krb, ve kterém lze maso opékat na mřížce, ale i grilovat. Jenže nesnáší, když šťáva a tuk odkapávající z masa špiní vnitřek krbu. Navíc všichni vědí, že odkapávající přepálený tuk není právě nejzdravější.

Proto si vyrobí misku, do které může tuk odkapávat. Jednak se nepálí v rozžhaveném uhlí, jednak může sloužit třeba na potírání potraviny během grilování.

Na videu uvidíte celý postup.

Princip je snadný: stačí vyrobit z kovových jeklů držák, do kterého se vloží nerezová gastronádoba (kuchař by řekl gastroška), ve které se tuk sbírá. Tu koupíte v každém obchodě s potřebami pro kuchaře nebo řezníky přesně v rozměru, který odpovídá vnitřnímu rozměru vašeho krbu. Po skončení grilování se pak snadno umyje a je připravený na další akci.

Nosek složitě ukazuje, jak a proč si měří právě ten „jeho“ rozměr, pro vás to však nebude tak důležité, protože se vždy budete řídit vnitřním prostorem svého krbu. Jde jen o to, abyste vyrobili rám, do kterého můžete pohodlně vložit nádobu a kompletní rám vložit pod maso „o patro níž“.

To znamená mírně sklepnout i konce jeklů tak, aby bylo možné je vsunout buď mezi cihly krbu, nebo na držáky, které jsou v různých výškách – podobně jako to máte třeba v domácí troubě.

Upřímně řečeno, podobné „udělátko“ se nejvíc bude hodit při grilování na rožni, kdy je prostor krbu uzavřený a bude se tedy opékat na nepřímém ohni. Podkládat nádobu pod mřížku nebude nejlepší nápad, protože v tomto případě se většinou sází na přímý žár přímo z uhlíků dřevěného uhlí.

Na druhou stranu – každý má při grilování jiné rituály a techniky. Proto by se podobná pomůcka občas mohla hodit. Zvlášť když se stane součástí příslušenství a lze ji tak použít vždy podle situace a toho, co jak se bude opékat.

Staňte se kutilem iDNES.cz

Pošlete příspěvek, kde popíšete výsledek své tvorby a k tomu několik fotografií. Zveřejněné příspěvky oceníme honorářem. Úvodní článek k výzvě najdete ZDE, přímý odkaz k zaslání příspěvků ZDE.


Letní grilování - Maso