V neděli čtvrt hodiny před polednem Prima opět vyjíždí s kutilským pořadem, ovšem pod novým názvem: Vychytávky Ládi Hrušky. Avizuje sice, že pořad dostane modernější střih a zacílí na mladší generaci, nicméně stojí na úplně stejných základech jako starý dobrý Receptář. Na radách pro dům a zahradu, tipech pro pěstování, chovatelství i do kuchyně a kutilských nápadech televizních diváků.
Vychytávky Ládi Hrušky |
Jen nelze přehlédnout nového, mladšího a svérázného průvodce, jehož kuchařka se vyhnula málokteré domácnosti.
Hned v prvním díle Láďa Hruška poradí, jak po letošním horkém létě resuscitovat spálenou zahradu, co ještě vysadit před zimou, představí krouhačku na zelí, vyrobenou divákem z toho, co dům dal, a představí hlídací psí plemeno tzv. šarplanince, poradí, jak vyrobit misky pro králíky ze starého tlakového hrnce či jednokolku z basy od piva a přidá i recept na banánovou zmrzlinu (můžete vyzkoušet i ten náš zde).
Nechybí ani vychytávky, jak odstopkovat jahody pomocí brčka, jak vyčistit boty banánovou slupkou či návod na oloupání česneku s pomocí prázdné lahve od okurek. To vše stihne za 37 minut.
Láďa Hruška radí, jak odstopkovávat jahody, čistit boty banánovou slupkou či loupat česnek.
Stále jsme národ kutilů
Přemek Podlaha uměl u českého národa brnknout na správnou strunu, v tom se od osmdesátých let mnoho nezměnilo. V českých domácnostech stále vznikají mnohdy bizarní přístroje či nástroje, které mají usnadnit práci v domácnosti či na zahradě. A ostatní jsou na něj také zvědaví. Důvody jsou často finanční, mnohdy ale na trhu srovnatelný výrobek vůbec nenajdete.
Dokládá to i divácká krouhačka na zelí od pana Musila z Ledče nad Sázavou. Má pravdu v tom, že s pomocí kuchyňského robota si nakrouháte tak zelí k obědu, ne plnou vanu na naložení zelí do sudu.
Návod, jak si kysané zelí připravit přímo do zavařovaček, najdete ZDE.
Takže si vyrobil vlastní: využil motor ze staré pračky, kryt z bojleru, litinový rám pochází z krouhačky na píci pro drůbež. Diváckým zážitkem je ovšem i jeho dialog s moderátorem (podívejte se alespoň na ukázku v úvodním videu). A když najdete v neděli před obědem čas a chuť, dočkáte se na Primě i receptu.
Pro srovnání s legendárním moderátorem můžete v archivním videu zabrousit do roku 1987, kdy Přemek Podlaha pozval do Receptáře výrobce prvního sněhového prkna u nás (více zde):
7. listopadu 2014 |