Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Klasická břitva je opět v módě. Naučte se ji správně nabrousit

Říká se, že dokonale oholené tváře se dosáhne jen díky dobře nabroušené břitvě. Břitva se v posledních letech vrátila do módy, nejde už jen o libůstku starší generace nebo hipsterů. Mistr brusič Marek Neuman zVostra TV poradí, jak tento nástroj na holení nabrousit, pokud je tupý.

Pokud někomu připadá břitva jak předmět z černobílých filmů s Oldřichem Novým, pak ho v tomto názoru utvrdí i další věc, která je i na domácí broušení břitvy potřeba – obtahovací řemen. Ve filmech často volně visel zavěšený na hřebíčku, Neuman ho má připevněný na prkénku.

Tento historický, ale pro obtahování nezbytný artefakt sehnal ve vetešnictví. Teprve po jeho použití bude břitva dokonalá jako od holiče.

Ale rozhodně nemusíte k jeho nákupu obcházet vetešnictví. Výrobci zareagovali na znovuzrozenou oblibu holení břitvou, a tak snadno obtahovací řemen koupíte. Obvykle stojí kolem tisícikoruny.

Začíná se jako obvykle na kameni

Pro broušení tentokrát zvolil hladký přírodní brusný kamen Rozsutec o tvrdosti 4+ a hrubosti mezi šesti a osmi tisíci, který břitvu nejen pěkně nabrousí, ale i vyleští.

„Samozřejmě nejdřív začneme pracovat na vodním brusném kameni,“ říká brusič a hned ukazuje, jaký úhel s ním musí břitva svírat. 

„Je to asi dvanáct až patnáct stupňů. Břitva má tvar písmene U. Když ji přiložíme na kámen, tak se dotýká patkou a čepelí, brousit musíme obě části. Patka se nám při tom bude trochu vzpírat, ale nevynechejte ji,“ upozorňuje. Názorně to uvidíte ve videu.

Marek Neuman si brusný kámen lehce namočí, dá ho na podložku, na níž dobře drží, a pravidelnými tahy začíná břitvu brousit. „Tahy jsou pomalé, rovnoměrné, nemusíte na břitvu moc tlačit. Často strany střídejte, aby bylo ostří symetrické. Já dělám na každé straně tak deset tahů, pak břitvu obrátím,“ radí zkušený brusič.

Na řemen netlačte

Za chvíli se na břitvě vytvoří pěkná fazetka, z obou stran stejná, i pocitově je, jak Marek zkouší, břitva pěkně ostrá.

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

„Na konci si břitvu, jak se říká, stropujeme na obtahovacím řemeni. To je k vidění právě ve starých filmech, když holič břitvu na řemeni leští, vyhlazuje, aby dobře fungovala. Na kůži nikdy netlačte tak, abyste se do ní nezařízli, vyhlazujte pohyby jen od sebe,“ vysvětluje Neuman finální úpravu břitvy.

Podle něj její rychlé a jednoduché nabroušení třeba někoho inspiruje k nákupu nástroje, jenž dělá dokonalé hladké mužské tváře. Protože i když někdo nosí plnovous, správně má být upravený a jasně tvarovaný. Zbytek tváře má být hladký jako dětská prdelka.

Tupé nože přinesou peníze pro nemocnici

Marka Neumana znáte jako brusiče, který pro nás připravuje seriál o broušení, ale mnoho se neví o tom, že jeho vášeň pro ostré nože ho vedla až k vyhlášení sbírky starých tupých nožů, ze kterých chce společně s kuchařem, výtvarníkem a kovářem Pavel Bortníkem vytvořit sochu, vydražit ji a výtěžek věnovat dětskému úrazovému oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Tyto nože se zatím sešly do sbírky pro stavbu sochy pro dětské úrazové oddělení v Brně.

Do projektu se zapojil i šéfkuchař Radek Kašpárek z michelinské restaurace Field, který věnuje svůj nůž, který se stane dominantou skulptury. „Tento projekt se mi moc líbí, protože mám k nožům vřelý profesionální vztah, sám mám sbírku kvalitních nožů. Jejich sbírání je moje hobby a propojení s pomocí dětem je skvělé,“ říká šéfkuchař.

Do sbírky se může zapojit každý, jedinou podmínkou je nože předat do brusírny v Horních Počernicích, rozbíhají se jednání i se Zásilkovnou, pak by stačilo odnést je do kterékoliv pobočky. Během pandemie covidu se nasbírala už tisícovka nožů, v pátek 14. 1. 2022 startuje druhé kolo, které by mělo umožnit, aby byla socha co největší a vydražená částka o to větší.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...