VIDEO: Klasická břitva je opět v módě. Naučte se ji správně nabrousit

Říká se, že dokonale oholené tváře se dosáhne jen díky dobře nabroušené břitvě. Břitva se v posledních letech vrátila do módy, nejde už jen o libůstku starší generace nebo hipsterů. Mistr brusič Marek Neuman zVostra TV poradí, jak tento nástroj na holení nabrousit, pokud je tupý.

Pokud někomu připadá břitva jak předmět z černobílých filmů s Oldřichem Novým, pak ho v tomto názoru utvrdí i další věc, která je i na domácí broušení břitvy potřeba – obtahovací řemen. Ve filmech často volně visel zavěšený na hřebíčku, Neuman ho má připevněný na prkénku.

Tento historický, ale pro obtahování nezbytný artefakt sehnal ve vetešnictví. Teprve po jeho použití bude břitva dokonalá jako od holiče.

Ale rozhodně nemusíte k jeho nákupu obcházet vetešnictví. Výrobci zareagovali na znovuzrozenou oblibu holení břitvou, a tak snadno obtahovací řemen koupíte. Obvykle stojí kolem tisícikoruny.

Začíná se jako obvykle na kameni

Pro broušení tentokrát zvolil hladký přírodní brusný kamen Rozsutec o tvrdosti 4+ a hrubosti mezi šesti a osmi tisíci, který břitvu nejen pěkně nabrousí, ale i vyleští.

„Samozřejmě nejdřív začneme pracovat na vodním brusném kameni,“ říká brusič a hned ukazuje, jaký úhel s ním musí břitva svírat. 

„Je to asi dvanáct až patnáct stupňů. Břitva má tvar písmene U. Když ji přiložíme na kámen, tak se dotýká patkou a čepelí, brousit musíme obě části. Patka se nám při tom bude trochu vzpírat, ale nevynechejte ji,“ upozorňuje. Názorně to uvidíte ve videu.

Marek Neuman si brusný kámen lehce namočí, dá ho na podložku, na níž dobře drží, a pravidelnými tahy začíná břitvu brousit. „Tahy jsou pomalé, rovnoměrné, nemusíte na břitvu moc tlačit. Často strany střídejte, aby bylo ostří symetrické. Já dělám na každé straně tak deset tahů, pak břitvu obrátím,“ radí zkušený brusič.

Na řemen netlačte

Za chvíli se na břitvě vytvoří pěkná fazetka, z obou stran stejná, i pocitově je, jak Marek zkouší, břitva pěkně ostrá.

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

„Na konci si břitvu, jak se říká, stropujeme na obtahovacím řemeni. To je k vidění právě ve starých filmech, když holič břitvu na řemeni leští, vyhlazuje, aby dobře fungovala. Na kůži nikdy netlačte tak, abyste se do ní nezařízli, vyhlazujte pohyby jen od sebe,“ vysvětluje Neuman finální úpravu břitvy.

Podle něj její rychlé a jednoduché nabroušení třeba někoho inspiruje k nákupu nástroje, jenž dělá dokonalé hladké mužské tváře. Protože i když někdo nosí plnovous, správně má být upravený a jasně tvarovaný. Zbytek tváře má být hladký jako dětská prdelka.

Tupé nože přinesou peníze pro nemocnici

Marka Neumana znáte jako brusiče, který pro nás připravuje seriál o broušení, ale mnoho se neví o tom, že jeho vášeň pro ostré nože ho vedla až k vyhlášení sbírky starých tupých nožů, ze kterých chce společně s kuchařem, výtvarníkem a kovářem Pavel Bortníkem vytvořit sochu, vydražit ji a výtěžek věnovat dětskému úrazovému oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Tyto nože se zatím sešly do sbírky pro stavbu sochy pro dětské úrazové oddělení v Brně.

Do projektu se zapojil i šéfkuchař Radek Kašpárek z michelinské restaurace Field, který věnuje svůj nůž, který se stane dominantou skulptury. „Tento projekt se mi moc líbí, protože mám k nožům vřelý profesionální vztah, sám mám sbírku kvalitních nožů. Jejich sbírání je moje hobby a propojení s pomocí dětem je skvělé,“ říká šéfkuchař.

Do sbírky se může zapojit každý, jedinou podmínkou je nože předat do brusírny v Horních Počernicích, rozbíhají se jednání i se Zásilkovnou, pak by stačilo odnést je do kterékoliv pobočky. Během pandemie covidu se nasbírala už tisícovka nožů, v pátek 14. 1. 2022 startuje druhé kolo, které by mělo umožnit, aby byla socha co největší a vydražená částka o to větší.

Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025