VIDEO: Kvůli rovnosti ostří řezbářského dláta zaujměte bojový postoj

Zkušený brusič Marek Neuman se v dalším díle seriálu o broušení tentokrát věnuje řezbářským dlátům. Důvod je jednoduchý, jeho tatínek byl řezbář, tak dobře ví, jak je takové ostré dláto důležité. Připomíná, že dláto musí být rovné, jinak by na dřevě správně nezabíralo.

„Z továrny má brus mezi patnácti a sedmnácti stupni, a i když moc dobře vím, že se každý snaží si tento úhel ostří upravit podle sebe, já se ho pokusím zachovat tak, jak ho předepsal výrobce,“ upozorňuje mistr brusič, když si chystá brusné kameny.

Zaujměte bojový postoj

Marek volí hned tři kameny s hrubostí 220, 1 000 a 3 000. 

„Vybral jsem takové, kde jsou rozemleté přírodní kameny, ty nám budou brousit ostří dláta a vytvářet jeho nový povrch,“ vysvětluje a hned dodává, že je důležité, aby řezbářské dláto bylo opravdu hladké, proto v závěru finišuje s kamenem s nízkou hrubostí.

Vybrat kameny je nakonec jednoduchý úkon, důležité je ovšem i to, jak k celé akci, k broušení, přistoupit. 

Jak ověřit, že vše děláme správně

Marek Neuman prozrazuje jednoduchý trik, jak ověřit, že řezbářské dláto brousíme pod správným úhlem. „Stačí vám obyčejná lihová fixa,“ tvrdí. Fixou nabarvíme ostří, v okamžiku, kdy začneme brousit, se barva začne odírat o kámen a mizet ze samotného ostří. Pokud přeci jen na něm něco zůstane, je třeba změnit úhel, začít znovu a pak vše opět ověřit.

„Já tomu říkám bojový postoj. Jednou nohou si nakročím dopředu, zpevním tělo, dláto si opřu o pupíček a jednotlivé tahy dlátem dělám vlastně celým tělem. Samozřejmě dláto mám o nejhrubší kámen 220 opřený pod úhlem, který nenaruší předepsaný tovární brus,“ upozorňuje Marek Neuman, který si před broušením kámen lehce pokropí vodou.

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Už po pár tazích je jasné, že se dílo daří. 

„Začíná se nám tady lesknout nová fazetka, nové ostří. Z druhé strany zase cítím otřep, jak se mi tam opracovaný kov překlápí. Toho se zbavím jednoduše – druhou stranu dláta, kam se otřep dostal, položím naplocho na brusný kámen a uděláme pár tahů, dokud otřep nezmizí,“ radí mistr brusič.

Musí se lesknout jako zrcadlo

A už jdeme rychle do finále – stejný postup broušení zopakujeme i u dalších dvou kamenů, tisícovce a třítisícovce. 

„Nezapomeňte se zbavovat otřepů a na kámen s číslem tři tisíce už moc netlačte, na něm se dobrušuje do dokonalého lesku. Ostří se musí lesknout jako zrcadlo,“ říká Marek Neuman ze společnosti Nože zVostra. 

Nezapomíná zdůraznit: „Trénink dělá mistra. I v broušení nožů.“

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...