„Z továrny má brus mezi patnácti a sedmnácti stupni, a i když moc dobře vím, že se každý snaží si tento úhel ostří upravit podle sebe, já se ho pokusím zachovat tak, jak ho předepsal výrobce,“ upozorňuje mistr brusič, když si chystá brusné kameny.
Zaujměte bojový postoj
Marek volí hned tři kameny s hrubostí 220, 1 000 a 3 000.
„Vybral jsem takové, kde jsou rozemleté přírodní kameny, ty nám budou brousit ostří dláta a vytvářet jeho nový povrch,“ vysvětluje a hned dodává, že je důležité, aby řezbářské dláto bylo opravdu hladké, proto v závěru finišuje s kamenem s nízkou hrubostí.
Vybrat kameny je nakonec jednoduchý úkon, důležité je ovšem i to, jak k celé akci, k broušení, přistoupit.
Jak ověřit, že vše děláme správněMarek Neuman prozrazuje jednoduchý trik, jak ověřit, že řezbářské dláto brousíme pod správným úhlem. „Stačí vám obyčejná lihová fixa,“ tvrdí. Fixou nabarvíme ostří, v okamžiku, kdy začneme brousit, se barva začne odírat o kámen a mizet ze samotného ostří. Pokud přeci jen na něm něco zůstane, je třeba změnit úhel, začít znovu a pak vše opět ověřit. |
„Já tomu říkám bojový postoj. Jednou nohou si nakročím dopředu, zpevním tělo, dláto si opřu o pupíček a jednotlivé tahy dlátem dělám vlastně celým tělem. Samozřejmě dláto mám o nejhrubší kámen 220 opřený pod úhlem, který nenaruší předepsaný tovární brus,“ upozorňuje Marek Neuman, který si před broušením kámen lehce pokropí vodou.
Marek NeumanPůvodní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. |
Už po pár tazích je jasné, že se dílo daří.
„Začíná se nám tady lesknout nová fazetka, nové ostří. Z druhé strany zase cítím otřep, jak se mi tam opracovaný kov překlápí. Toho se zbavím jednoduše – druhou stranu dláta, kam se otřep dostal, položím naplocho na brusný kámen a uděláme pár tahů, dokud otřep nezmizí,“ radí mistr brusič.
Musí se lesknout jako zrcadlo
A už jdeme rychle do finále – stejný postup broušení zopakujeme i u dalších dvou kamenů, tisícovce a třítisícovce.
„Nezapomeňte se zbavovat otřepů a na kámen s číslem tři tisíce už moc netlačte, na něm se dobrušuje do dokonalého lesku. Ostří se musí lesknout jako zrcadlo,“ říká Marek Neuman ze společnosti Nože zVostra.
Nezapomíná zdůraznit: „Trénink dělá mistra. I v broušení nožů.“