Sobota 25. září 2021, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. září 2021 Zlata

Kolik stojí oběd v „závodkách“ a jak se dá najíst za stravenku

Mezi zaměstnaneckými benefity se krčí mezi posledními. Dotovaná strava v závodní jídelně se podobně jako stravenky bere jako samozřejmost k platu. Přitom je o hodně výhodnější než stravenky. Za menu v „závodkách“ zaplatí lidé o polovinu méně než stravenkáři v restauracích.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jitka pracuje jako asistentka na brněnské Masarykově univerzitě. Když chce ušetřit, dá si v menze dotovaný oběd. Má ale také možnost využít stravenku a jít se najíst do restaurací v okolí školy. „Zaměstnanec má nárok na jeden oběd denně, tedy zhruba 22krát v měsíci. Buď může využít stravenky, nebo zvýhodněnou stravu v menze. Může si to ale taky nakombinovat, například si vzít 10 stravenek po stokoruně a 12krát zajít na oběd do menzy,“ vysvětluje systém univerzitního stravování mluvčí Tereza Fojtová.

Jitka využívá obě alternativy. „Když se potřebuji rychle a levně najíst, jdu do menzy,“ říká asistentka, kterou ve školní jídelně vyjde maďarský guláš s těstovinou asi na 30 korun. „Když jsem mimo univerzitu, chci si zajít na pracovní oběd nebo jen tak s kamarádkou jdu jíst ven. Máme tu v okolí obrovský výběr – steakárny, vietnamskou nebo indickou kuchyni, vegetariánské restaurace. Oběd je ale dražší. Obvykle zaplatím stravenkou a ještě musím tak třicet až padesát korun přidat,“ říká asistentka Jitka.

Dva za cenu jednoho

Daňově optimální hodnota stravenky pro letošní rok je 131 korun. 55 procent její hodnoty – tedy 72 korun – hradí zaměstnavatel, zbytek pracovník. Podle poskytovatele stravenek Sodexo stojí průměrný oběd 127 korun.

„Když si spočítám, že na jednu stravenku dávám ze svého 40 korun, plus doplácím v restauraci, běžný oběd tady v centru mě vyjde na 60 korun denně, bez pití,“ říká Jakub Pospíšil, který pracuje nedaleko brněnského náměstí Svobody.

Za tu cenu si dá zaměstnanec pražské Fakultní nemocnice Motol v místní kantýně obědy hned dva. I s polévkou. Takzvané závodní stravování nabízí státní instituce, školy, nemocnice, ale i velké fabriky jako Siemens či ABB nebo třeba rodinné firmy do 30 zaměstnanců. 

Kolik stojí oběd v závodní jídelně

  • do 30 Kč 34,2 %
  • 31–50 Kč 23,3 %
  • 51–70 Kč: 9,2 %
  • 71–90 Kč: 12,5 %
  • 91–110 Kč: 13,3 %
  • 110–130 Kč 5,8 %
  • více než 131 Kč: 1,7 %

Zdroj: průzkum Sdružení pro zaměstnanecké stravování, červen 2020

Po celé zemi se v podnikových jídelnách stravuje 1,8 milionu zaměstnanců. „Více než třetina strávníků v závodních jídelnách za oběd zaplatí pod 30 korun. Do padesátikoruny se celé obědové menu vejde u plných osmapadesáti procent tuzemských zaměstnanců,“ říká Linda Nejezchlebová ze Sdružení pro zaměstnanecké stravování, které udělalo mezi strávníky v kantýnách průzkum.

Zatímco v restauraci si člověk vybere podle toho, na co má chuť, v podnikové jídelně se musí spokojit s menším výběrem. Přesto je podle průzkumu sedm z deseti lidí se stravou v závodkách spokojeno.

Ze 120 zaslaných jídelních lístků organizátoři průzkumu hodnotili i kvalitu nabídky. Vedle klasického menu nabízí velká část jídelen i lehké pokrmy, ne vždy je to ale pravidlem. „Máme jedno jídlo stejně jako děti. Někdy se vám kuchařky do chutí trefí, někdy ne. Ale máme jídelníček daný týden dopředu, tak si vyškrtám jídla, která nemusím, jako třeba buchtičky se šodó,“ říká učitelka Jana z Břeclavska.

Nabídky práce se zaměstnaneckými benefity na portálu jobDNES.cz

Jinde chystají hotovky i minutky, připravují polévky, dezerty a saláty. Například výrobce klimatizačního zařízení Daikin nabízí ve svém brněnském provozu kromě pěti jídel, salátový bar a v létě speciality z grilu. „Oběd složený z polévky, hlavního jídla a salátu dobře doplní energii na odpolední práci. Tříchodový oběd patří ke zdravému životnímu stylu,“ uvádí specialistka na výživu Kateřina Cajthamlová.

Stravenky se slevou

Po koronavirové odstávce restaurací „změkčil“ pravidla i největší poskytovatel stravenek Sodexo. Držitelům elektronických stravenek Gastro Pass Card, kteří v prvních dvou týdnech po znovuotevření zašli do restaurace na oběd, vraceli na účet pokaždé 10 korun. Za dva týdny si tak mohli strávníci „vydělat“ na velký oběd zdarma.

Do akce se zapojilo 19 065 lidí, kteří podpořili více než 3 500 restaurací. Více než snaha ušetřit však jedlíky motivovala snaha restauracím pomoci. Ještě na začátku roku se průměrná cena oběda pohybovala něco přes 120 korun. Během akce se zvedla na 170 korun. „Za vyššími útratami za oběd může být snaha lidí pomoct restauracím, ale také utrácet příspěvky na oběd, které nastřádali v době, kdy restaurace byly zavřené,“ vysvětluje Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo Benefity.

  • Nejčtenější

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Vlastní bydlení je pro mnohé utopií, už i pro střední třídu

Premium Mít vlastní byt či dům se vyplatí. Pro třetinu Čechů je však takové bydlení stále větší utopií. Ceny nemovitostí jsou...

Kvůli pandemii nemohly podnikat, a tak přišly s novým nápadem

Během pandemie koronaviru musely omezit svá fungující podnikání. Daly hlavy dohromady a založily firmu Nosafro,...

Dvanáct tipů, jak si téměř okamžitě zlepšit náladu

Naše nálada je proměnlivá a okolností, které ji ovlivňují, je řada. Některé působí každodenně, jiné se objevují jen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Češi zachraňují peníze zlatem. Jak ale nakupovat chytře?

Češi v poslední době podle nejnovějšího Barometru spoření zachraňují své úspory před inflací mimo jiné zlatem a...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Služba státu má přesná pravidla. Co čeká ty, kteří zvolí služební poměr

Představa úředníků shrbených nad prací jako ve filmu Katakomby s Vlastou Burianem, kde už jen přítomnost nadřízeného...

Žen na IT pozicích přibývá jen pomalu. Covid to trochu změnil

Zastoupení žen je v odvětví IT zatím stále minimální. Ve společnosti totiž přetrvává úzus, že jde přece o čistě...

Usnadní oslovování, potrápí při psaní. Jak na vysokoškolské tituly

Premium Ve formálním pracovním styku je doporučeno tituly používat. Někdy je to i výhodné, pokud si nevíte rady s tím, jak...

Před patnácti lety měl odvahu. Nejen díky tomu je dnes na špičce v oboru

Svoje první vlastní víno vyrobil v 17 letech, ale jen pro domácí potřebu. Dnes je Petr Marcinčák největším biovinařem v...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...