Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Analytici na trzích opatrně vyhlížejí lepší zítřky. Neznámých je ale hodně

Po pádech uplynulého roku by se trhy mohly začít probouzet. I letos ale přetrvává řada neznámých, které když „bouchnou“, trhy to bolestně pocítí. Může jít například o rozšíření války z Ukrajiny dál nebo o konflikt jinde ve světě. Otazník visí i nad energiemi. Takové události by způsobily na trhu velký poprask, předpovědět se ale dají jen těžko.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Velkou neznámou, která na trhy má zásadní vliv, zůstává vývoj hlavních světových ekonomik. Otázkou je, zda zamíří do recese a jak hluboká případně bude. „Zpomalení růstu vidíme už nyní, ale není jasné, jestli například americká ekonomika spadne do recese, nebo zvládne utahovací cyklus měnové politiky bez větších ekonomických škod,“ uvedla Anna Píchová, analytička společnosti Cyrrus.

Opatrně pozitivní pohled přináší Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu. „V případě, že bude pokračovat pokles inflace a nedojde k velké recesi, tak se můžeme dočkat i mírného růstu akcií, ale nepůjde o nic strmého,“ uvedl pro MF DNES s tím, že nečeká ani další výrazné pády.

To potvrzuje také průzkum společnosti Bloomberg, v němž 80 procent analytiků očekává růst. „Bude to ale souviset se spoustou faktorů, jako je velikost recese, výše úrokových sazeb a boj s inflací, zda se podaří obnovit dodavatelsko-odběratelské řetězce nebo jestli se povede utlumit poptávku ve vyspělém světě,“ upozornil dále Krejčí.

Pomalejší inflace pomůže

Od inflace v průběhu letoška analytici vesměs čekají zpomalení. „Pokles inflace bude mít pozitivní dopad na ceny dluhopisů. Nahoru půjdou i akcie, s klesajícími úroky poroste technologický sektor. Čekám tedy, že letošek bude lepší. K růstu by mohlo dojít už na jaře, je ale třeba brát v potaz, že doba je celkově nejistá,“ předpovídá Eva Hlavsová, zakladatelka investiční platformy Fondee.

„Akciové trhy na ekonomický vývoj reagují hodně dopředu, pokud by se tedy v polovině roku začal rýsovat pokles inflace a postupně by šly dolů sazby, tak by nakonec rok nemusel být tak špatný jako ten předchozí,“ doplnil David Brzek, analytik Fio banky.

Trhy za sebou skutečně mají hodně nepříjemné období. Hlavní americké indexy odepsaly mezi 15 až 20 procenty, dvakrát dobře na tom nebyla ani pražská burza. „Ztráty byly vidět v Severní Americe, Evropě i Asii. Napříč hlavními indexy vidíme ztráty ve vysokých procentech,“ shrnuje dění Brzek.

„Důvodem je válka, která vytvářela velkou nejistotu a nervozitu mezi investory. Od ní se také odvíjela energetická krize. To všechno ovlivňovalo nejdůležitější ekonomický ukazatel, kterým je inflace. Na její zrychlení musely reagovat centrální banky vyššími úrokovými sazbami, na které trhy odpovídají poklesem. Pro trhy to tak byl velmi špatný rok,“ vysvětlil dále Brzek.

Nezkrocená inflace i konec masa. Banka hádá nepravděpodobnou budoucnost

Nejhůře se v minulém roce vedlo kryptoměnám, které odepsaly přes 60 procent ze své hodnoty, ztrácely ale i dluhopisy. „Situace, kdy klesají jak akcie, dluhopisy, tak například zlato, je pro investory dost nová. K tomu se přidaly i kryptoměny. Zdálo se, že před poklesy nebylo kam utéct,“ uvedl Vojtěch Mejzlík, investiční specialista ze společnosti Sirius Finance.

Zajímavý příběh letos píše Netflix. Z hodnoty 620 dolarů za akcii došlo k poklesu až na 163 dolarů. „Společnost bojovala s poklesem předplatitelů a výsledky ze začátku roku její akcie srazily až na hodnotu 26 procent od maxim. Firma změnila politiku, zavádí nové služby. Aktuálně se zvyšuje počet předplatitelů, i akcie se vrací k růstu. A očekává se další růst,“ doplnil Mejzlík.

Krize má i vítěze

Masivní výprodeje ale mohou představovat i příležitost pro nákup, a to jak akcií, tak dluhopisů. „Osobně bych se ale nepouštěl do kryptoměn, kde může být zima velmi dlouhá,“ myslí si Mejzlík.

Tak jako každá krize, i ta aktuální nemá jen poražené, ale i vítěze. „Jedním ze sektorů, který ze situace těžil, je energetika, ropa a další energetické komodity. Sektor, který zahrnuje ropné společnosti, byl asi 50 procent v plusu. Cena komodit byla ale velmi volatilní, například ropa šla v první polovině nahoru, teď už je ale na svých letošních minimech. Rok byl tedy charakteristický i velkou volatilitou (kolísání hodnoty, pozn. red.),“ uvedl Brzek.

Jak si vedla vybraná aktiva - grafiku zvětšíte kliknutím

Celkově komodity za uplynulý rok zamířily k silnými výsledkům. Měřeno Bloomberg komoditním indexem vzrostl sektor v roce 2022 o 15 procent. Jak se bude komoditám dařit letos, ovlivní podobné faktory jako akciové trhy. Pokud se ale nenaplní temné scénáře, mělo by se jim dařit i letos.

„Předpokládáme, že komoditní index zažije další pozitivní rok. Ziskové budou převážně kovy, a to nejen investiční ale i ty průmyslové, které jsou klíčové při energetické transformaci. Zajímavý bude i vývoj ropy. Po propadech v letošním čtvrtém kvartále očekáváme, že ropa Brent bude hranici 90 dolarů za barel atakovat již v prvním čtvrtletí roku 2023,“ očekává Tomáš Daňhel, analytik ze Saxo Bank.

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Telefon nebo výsledky voleb. Jak firmy testují žadatele o odloženou platbu

22. května 2024

Premium Výsledky voleb, průměrná mzda nebo míra nezaměstnanosti v lokalitě, kam má objednávka dorazit. I to...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

V Aucklandu vydražili pírko vyhynulého ptáka. Zájemce zaplatil přes půl milionu

21. května 2024

Vzácné a velmi ceněné pírko pocházející z vyhynulého novozélandského ptáka huia vydražili v...

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

21. května 2024

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...