Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Topení plynem do roku 2040 v EU skončí, navrhuje Brusel. Chce škrtnout i dotace

  13:40aktualizováno  15:26
Evropská komise (EK) chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli. Počítá s tím soubor návrhů, který komise představila jako další součást cesty ke klimatické neutralitě. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše se však jedná o nesmysl.

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Komise také navrhla možnost, aby unijní státy společně nakupovaly plyn do strategických zásob. Měly by tak předejít jeho nedostatku, stejně jako rychlému růstu cen.

Unijní exekutiva se v rámci strategie nazvané Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat sedmadvacítku členských zemí ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. 

Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století pak neprodukovat emise žádné, anebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Komise se v návrzích zaměřila na trh s plynem, který v současnosti tvoří zhruba čtvrtinu celkové spotřeby energie v EU. Zatímco dnes představuje 95 procent všech plynných energetických zdrojů zemní plyn, do poloviny století by to podle komise měla být výrazná menšina. Země by měly přejít na využívání ekologicky vyráběného vodíku či bioplynů, což má usnadnit mimo jiné finanční podpora jejich produkce a distribuce.

Čeká nás dlouhý a bolestivý proces, říká k zeleným ambicím EU analytik

„Klíčovým prvkem tohoto přechodu je vytvoření konkurenceschopného vodíkového trhu s odpovídající infrastrukturou,“ prohlásila ve středu eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Změny pocítí i stavitelé

Kromě producentů a distributorů plynu se nová pravidla dotknou i stavebních firem či majitelů budov. Státy by do roku 2025 měly sjednotit hodnocení energetické efektivity staveb na škále od A do G. Do roku 2030 pak bude muset nejhůře hodnocených 15 procent budov z kategorie G dosáhnout vyšší kategorie F.

Členské země budou muset pravidelně aktualizovat své plány na renovaci budov podle ekologických kritérií. Plány mají obsahovat i strategii, jak „postupně opustit vytápění a chlazení budov fosilními palivy nejpozději do roku 2040“. Kvůli tomu nemají státy od roku 2027 poskytovat lidem dotace na plynové kotle.

O návrzích budou v příštím roce, tedy i za českého předsednictví EU, vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem. Vzhledem k různému postoji zemí obávajících se možného dopadu ekologických opatření na ekonomiku se finální podoba pravidel může změnit. 

Babiš s Bruselem nesouhlasí

Z českých řad však zaznívá, že plány EU nejsou vítány. Například premiér v demisi Andrej Babiš návrhy Evropské komise ohledně vytápění budov plynem kritizoval a snahu ukončit vytápění fosilními palivy do roku 2040 označil za nesmysl.

„Ukončení vytápění plynem je další nesmysl, se kterým zásadně nesouhlasíme,“ uvedl s tím, že doufá, že záměr nebude mít podporu na čtvrtečním jednání Evropské rady, před kterým ve středu přiletěl do Bruselu.

„Je to jenom další návrh, který by podle mého názoru dopadl dramaticky na celou ekonomiku Evropské unie,“ dodal po příletu do belgické metropole o souboru opatření, který dnes představila EK. Možnost společných nákupů plynu do strategických zásob však nicméně podporuje.

DOKUMENT: Budovy bez emisí, místo zemního plynu vodík i společné nákupy, navrhuje Brusel

Přinášíme výběr z ekologických návrhů týkajících se energetiky, plynu a budov, které dnes zveřejnila Evropská komise. Aby vstoupily v platnost, musí je schválit členské státy a Evropský parlament.

Konec vytápění fosilním plynem

Komise navrhla, aby státy připravily plány na postupné ukončení vytápění a chlazení budov pomocí fosilních paliv nejpozději do roku 2040.

Unijní země dostanou možnost motivovat vlastníky domů k výměně například zvýhodněnými půjčkami, na druhé straně budou moci zavést zákony úplně zakazující používání fosilních paliv v budovách. Státy budou moci využívat nový unijní fond naplněný penězi z prodeje emisních povolenek.

Žádné peníze na plynové kotle

Členské státy EU se mají podle návrhu soustředit na finanční podporu domácností, které by náklady na změnu vytápění mohly existenčně ohrozit. Naopak od roku 2027 by země neměly dotovat instalaci nových plynových kotlů, což v současnosti hojně využívají například Češi.

Nové budovy jen bez emisí

Od roku 2030 nebudou smět nové budovy v EU produkovat žádné emise skleníkových plynů. U veřejných budov se tento požadavek vztahuje už k roku 2027. Investoři proto budou muset zajistit jejich co nejnižší energetickou náročnost a napájet budovy z obnovitelných zdrojů.

Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G. Nejpozději dva roky poté se bude muset 15 procent energeticky nejnáročnějších budov z kategorie G renovovat, aby splnily alespoň požadavky kategorie F. U obytných domů komise navrhla pro tyto renovace nejzazší termín 2030.

Plyn v energetice

Komise počítá s tím, že do poloviny století výrazně vzroste podíl vodíku z obnovitelných zdrojů a bioplynů na výrobě energie či tepla. Zatímco v současnosti tvoří 95 procent veškerých plynných zdrojů v EU fosilní zemní plyn, do roku 2050 se má poměr změnit tak, aby nízkouhlíkové plyny měly "velmi významný podíl" na tomto mixu. Dlouhodobé kontrakty na nákupy fosilního zemního plynu by podle komise měly sahat nejdále do roku 2049.

Společné nákupy plynu

Unijní exekutiva zároveň v rámci aktuální snahy omezit růst cen energií navrhla možnost, aby státy společně nakupovaly zemní plyn a vytvářely strategické rezervy použitelné v případě krize.

Omezení emisí metanu

Návrh má výrazně omezit také objem metanu vypouštěného do ovzduší. Do roku 2030 mají klesnout emise metanu z plynu, ropy či uhlí o 80 procent. Komise chce zavést pro ropné či plynárenské firmy povinnost pravidelně kontrolovat rozvody a bránit únikům metanu.

Zdroj: ČTK

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Psí aerolinky zahájily provoz. První let byl vyprodaný, cenám navzdory

27. května 2024  16:16

Společnost Bark Air, jejíž cílovou skupinou jsou psi a jejich majitelé, minulý týden zahájila...

Komise schválila Česku 75 miliard korun na podporu výroby tepla a elektřiny

27. května 2024  14:21

Evropská komise Česku schválila program za 3,2 miliardy eur (75 miliard Kč) na podporu výroby...

Sázky na hokej překonaly rekord. Pomohly hvězdy i konání mistrovství v Česku

27. května 2024  12:42

Sázky na letošní mistrovství světa v hokeji překonaly dosavadní maximum. Činily více než 2,9...

Hokejová euforie může zvýšit útraty domácností, vliv na HDP bude mizivý

27. května 2024  11:54

Samo mistrovství světa v hokeji v Praze a v Ostravě nebude mít významný dopad na českou ekonomiku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...