Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maroko chce být energetická velmoc. Plánuje export elektřiny i do Evropy

  19:27
Evropě hladové po energiích se možná otvírá cesta, jak pokrýt alespoň část své rostoucí spotřeby elektřiny. Energii z obnovitelných zdrojů by na kontinent chtěly dodávat marocké firmy. Díky výhodné poloze má africká země ambice vyrábět do roku 2030 více než polovinu své elektřiny ze zelených zdrojů a stát se tak důležitým hráčem na mezinárodní scéně. Pomoci by to mělo marocké ekonomice i snížení tamní nezaměstnanosti.

Noor-Ouarzazate Solar Power Station (Maroko) | foto: Profimedia.cz

„Marocké zdroje mohou být odpovědí na evropskou poptávku po energiích,“ říká marocký podnikatel Moundir Zniber pro BBC. Podle něj jsou zelené zdroje afrického národa cesta, jak se starý kontinent může zbavit závislosti na ruském plynu.

Podnikatel, který stojí za tamní revolucí v oblasti obnovitelných zdrojů, budoval svou firmu s názvem Gaia Energy 15 let. „Maroko je pro Evropu nejlepším řešením,“ dušuje se. Mluví také o specifiku africké pobřežní země, která nabízí ideální kombinaci větrné energie spolu se solární, saharská poušť totiž nabízí celoročně vysokou koncentraci slunečního svitu.

Energetika v Evropě se nese v duchu snahy o udržitelnost a válka poptávku po čisté energii ještě zesílila. Maroko proto doufá, že bude součástí evropského řešení. Království se chystá využít příhodných geografických podmínek a posílat část elektrické energie podmořskými kabely do Evropy.

Mílovými kroky kupředu

V tuto chvíli ale spoléhá 39 milionů občanů afrického národa na fosilní paliva a devadesát procent celkové energie se do země dováží. Politici i firmy tvrdí, že to by brzy mělo být minulostí. Africká země totiž plánuje do roku 2030 vyrábět padesát dva procent své elektřiny z obnovitelných zdrojů. A ačkoli ještě předloni tvořila větrná energie 12 procent a solární čtyři, Maroko se posouvá mílovými kroky.

V zemi se nachází jednak největší africká větrná elektrárna a díky obrovskému komplexu Noor-Ouarzazate je v Maroku i největší solární park na světě.

Skvělé pro soláry, pohroma pro ledovce. Evropa zažila nejvíc slunce za 40 let

Na třech tisících hektarech jsou rozmístěna zrcadla, která odrážejí sluneční paprsky na několik centrálních věží, které fungují jako přijímače. Uvnitř se pak nachází tekutina, která po zahřátí vytváří páru, jež následně roztáčí turbíny a vyrábí elektřinu. Projekt z velké části podpořila Světová banka i Evropská investiční banka.

Zniber tvrdí, že marocké soukromé firmy – podobně jako ta jeho – se chystají exportovat zelenou energii do Evropy. Podle něj má Gaia Energy kapacitu na dodávky, které pokryjí čtyři procenta německých i italských potřeb.

Dalším z nových zdrojů energie, ke kterému se svět upíná, je budování vodíkových kapacit. Zniber chystá šest projektů, které by podle jeho slov, měly se zeleným vodíkem, jenž je klimaticky neutrální, pracovat. „Naše firma vyvíjí projekty, které mají potenciál pokrýt čtvrtinu potřeb členských zemí EU,“ tvrdí.

Růst odvětví v africké zemi by mohl pomoci tamnímu hospodářství i stlačit podíl nezaměstnanosti. „V zemi s jedenáctiprocentní nezaměstnaností by díky obnovitelné energii mohlo vzniknout každý rok až 28 tisíc nových pracovních míst,“ tvrdí ekonom Světové banky Moez Cherif.

Nesplnitelné zelené cíle. Většina zemí v Evropě nemá na Green Deal peníze

Marocká vláda uvedla, že většinu finančních prostředků pro restrukturalizaci odvětví musí poskytnout soukromý sektor, Světová banka odhaduje, že zelené ambice směřující k roku 2030 budou zemi stát 52 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

Marocká ministryně pro energetickou transformaci a udržitelný rozvoj Leila Benaliová ovšem upozornila, že celý proces v posledních letech výrazně zpomalily mnohé globální faktory. „Svět se nyní vzpamatovává z pandemie a narušení dodavatelských řetězců. To samozřejmě ovlivňuje i obnovitelné zdroje, včetně způsobu, jakým se obchoduje se solárními panely a větrnými turbínami,“ vysvětluje.

Korodující byrokracie

Ministryně rovněž přiznává, že vláda musí překonat i vnitřní překážky, zdůrazňuje zejména potřebu zrychlení a zefektivnění místní byrokracie. „Musíme zajistit, aby firmy dostaly povolení ke stavbě dostatečně rychle a ujistily investory, že získají příležitosti, o které usilují.“

Vládní energetická strategie stojí na třech pilířích, podle Benaliová musí stát rozproudit obnovitelné zdroje, zefektivnit systém a integrovat se na mezinárodní energetické trhy. „Přístup na mezinárodní scénu je pro Maroko zcela unikátní příležitostí, ze které musí vytěžit, co se dá.“ Dodává, že to může být příležitost pro expanzi marockých soukromých firem.

S mezinárodním obchodem nesouhlasí inženýrka Hajar Khamlichová, spoluzakladatelka organizace pro klima Mediterranean Youth Climate Network, která propojuje aktivisty z dvaadvaceti zemí. Ta tvrdí, že by Maroko mělo nejprve zajistit domácí energetickou bezpečnost a až pak se rozhlížet jinde.

Současně se také domnívá, že cíl pro rok 2030 není dostatečný. Podle ní zde chybí diskuze o zbylých 48 procentech. Pokud se Maroko snaží snížit závislost na uhelných elektrárnách a ropě, ptá se, kde vláda vezme zbylou energii.

Ekonom Světové banky Cherif vykresluje, že přechod od fosilních paliv k čistě zeleným energiím půjde postupně a bude trvat několik desítek let. Jako prozatimní řešení pode něj může sloužit zemní plyn.

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Prevence jako u zubaře. Na co dát pozor při péči o zrak a výběru nových brýlí

20. května 2024

Advertorial Zatímco potřebu preventivních prohlídek u zubaře či obvodního lékaře lidé obecně chápou,...

Elektrokamiony ujedou půlku toho, co je potřeba, kilometr stojí o 10 korun víc

20. května 2024

Premium Nedostatečný dojezd a vyšší náklady jsou hlavními problémy, které vyplynuly z minimálně ročního...

Nejvíc lidí sedí v kancelářích v úterý. Pátek už je malá sobota, říká analýza

20. května 2024

V pražských kancelářích je nejvytíženějším dnem úterý. Skoro to vypadá, jako by lidé svůj pracovní...

Se zavedením sektorové daně souhlasí 70 procent lidí, ukázal průzkum

19. května 2024  19:03

Se zavedením sektorové daně v Česku by souhlasilo 70 procent dospělých. Čtvrtina lidí je proti....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...