Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maroko zasáhlo silné zemětřesení. Přes 1300 mrtvých, další stovky zraněných

  4:31aktualizováno  21:17
Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek večer silné zemětřesení. Počet obětí stoupl na 1305. Zraněných je více než 1800, z toho přes 1200 je v kritickém stavu, uvedly úřady. Otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody ale nastaly mimo města. Maroko kvůli zemětřesení vyhlásilo třídenní státní smutek.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z řad Čechů.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant.

Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy. Poškozena je mimo jiné mešita Kotubíja postavená ve 12. století. Místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Lidé se snažili před příjezdem těžké techniky rozebírat sutiny rukama.

Následky zemětřesení ve vesnici Moulay Brahim nedaleko Marrákeše (9. září 2023)

Marocká vláda k záchranným operacím zmobilizovala záchranné složky i armádu. Do horských oblastí dopoledne mířily nákladní vozy s dekami, polními lůžky a osvětlením, které nespoléhá na elektřinu.

Záchranné práce v oblasti zpomaluje nejen horský terén, ale také dopravní zácpy a kamení sesuté na silnice.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech.V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

„Země se třásla asi dvacet sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir poznamenal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňují neověřená videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy mění v trosky. Turisté a další lidé natočili záběry zachycující evakuace restaurací v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

Lidé křičeli a vybíhali na ulici, líčí Češka zemětřesení v marockém Agádíru

Podle českého cestovatelského systému Drozd je v zasažené zemi nyní zhruba 170 Čechů. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že všichni jsou v pořádku včetně dvou, kteří se nacházeli přímo v pohoří Atlas a se kterými Černínský palác zprvu neměl spojení. České cestovní kanceláře uvádějí, že většina jejich českých klientů byla stovky kilometrů od epicentra zemětřesení.

Přímo v Marrákeši bylo podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zhruba 80 Čechů, část z nich na firemní konferenci, ani ti však podle dostupných informací neutrpěli zranění.

Svět chystá pomoc, čeští hasiči jsou v pohotovosti

Představitelé nejrůznějších zemí vyjadřují Maroku od sobotního rána soustrast. Mnozí politici, včetně českého premiéra Petra Fialy, již nabídli, že jsou připraveni poskytnout materiální nebo lidskou pomoc.

Čeští hasiči uvedli, že po dohodě s vládou jsou v takzvaném „předpohotovostním“ režimu a jsou připraveni do Maroka vyslat speciální USAR tým, který je zaměřený na vyhledávání v sutinách. Zatím na místo vyrazí dvoučlenný průzkumný tým, který pomůže vyhodnotit situaci a případně dohodne nasazení českých záchranářů v zemětřesením postižené oblasti.

Celý USAR tým je nyní v pohotovosti, což zahrnuje asi 70 lidí. Většinu z nich tvoří hasiči z Prahy a Moravskoslezského kraje, z ostatních regionů jde většinou o jednotlivce. Pražští hasiči uvedli, že z jejich sboru je do Maroka připraveno odcestovat 27 lidí. Například liberečtí hasiči pak sdělili, že od nich by s USAR týmem odletěli dva kynologové a jeden statik.

Na pomoc zasaženým lidem vyhlásila v sobotu sbírku Charita Česká republika. „Pro lidi, kteří přišli o své domovy, je potřeba zajistit bezpečná shromaždiště, přístřeší, teplé jídlo, vodu a oblečení. Charita na místo také vysílá své zástupce,“ uvedla na svém webu. Lidé mohou přispívat na účet 55660022/0800, variabilní symbol je 400.

Tchajwanští hasiči uvedli, že mají v pohotovosti 120 záchranářů připravených na cestu do Maroka. Desítky záchranářů uvedlo do pohotovosti také Turecko. Terénní pracovníci čekají jen na oficiální žádost o pomoc z marocké strany.

Mezi dalšími, kteří chystají praktickou pomoc, je podle stanice Al-Džazíra Izrael. Jeho ministerstva obrany a zahraničí podle informací stanice dávají dohromady „velký tým“, který v zasažené zemi pomůže se záchrannými operacemi. Mezi oběťmi podle stanice nejsou žádní Izraelci.

V Dillí, kde v sobotu začal summit skupiny vyspělých ekonomik G20, svoji soustrast vyjádřili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí nebo předseda Evropské rady Charles Michel.

„Všichni jsme po hrozném zemětřesní v Maroku v šoku. Francie je připravená reagovat první pomocí,“ napsal francouzský prezident Macron. Americký prezident Joe Biden vyjádřil „hluboký zármutek nad ztracenými životy a zkázou v Maroku“. USA jsou podle šéfa Bílého domu připraveny poskytnout marockému králi a lidu „veškerou nezbytnou pomoc“.

„Hlubokou soustrast“ projevili také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 a zapříčinily tisíce obětí.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.

Seizmolog Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd popsal, že páteční zemětřesení v Maroku bylo specifické tím, že nemělo ohnisko na okraji tektonické desky. „Bylo to vzácné vnitrodeskové zemětřesení. Napětí se tam hromadí pomaleji a povědomí o tom, kde může takové zemětřesení být, je daleko menší než na aktivním okraji tektonické desky,“ řekl Zedník.

Marrákeš

Marrákeš

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...