Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula | foto: Michal Růžička, MAFRA

O DPH u potravin budeme jednat, říká ministr zemědělství. Daň z vína odmítá

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ve vládě sice nepanuje vůle ke snížení DPH, ministr zemědělství Zdeněk Nekula ale jednání o změnách sazeb daně v lednu předpokládá. Řekl to v rozhovoru pro iDNES.cz. V letošním roce se zhoršila situace živočišné výroby, prodělala o tři miliardy více než loni. V chovech prasat nechce závodit se Španělskem, plánuje více investičních na úkor provozních dotací.

Plánuje ministerstvo předložit v příštím roce změny DPH u potravin, jak to požadují například potravináři?
My na ministerstvu rozpracováváme – nebo je to skoro hotové – návrh řešení, kde máme základní potraviny, u kterých by se upravila výše sazby DPH. Je tu ovšem jedno velké „ale“. Mělo by to velmi výrazný dopad do státního rozpočtu. Třeba v Polsku byl dopad daňových opatření kolem 170 miliard, u potravin kolem 40 miliard korun. A u nás to vycházelo až k 16 miliardám. Vytipovali jsme patnáct základních potravin, u kterých by se snížila DPH. A teď jde o to, kde na to vzít.

Když dám na misky vah, jestli snížit DPH u potravin nebo zvýšit důchody, tak budu preferovat, abychom zvýšili důchody seniorům. Pořád u mě nepřevládl názor, že když snížíme DPH, tak se to stoprocentně propíše do cen. Jak uvedl i pan premiér, pro naši vládu je zásadní nezvyšovat celkovou daňovou zátěž občanů a firem. Předpokládám ale, že na začátku roku povedeme debatu o možné úpravě některých sazeb.

Skoro všichni vyrazili na kola a do sklípku, udělat něco pro zdraví i pro rekreaci. A dát tomu ťafku tím, že vybereme o pár miliard víc, nepřipadá v úvahu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se