Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I středověk znal obchodní domy. Nejvýznamnější akcí byly jarmarky

  15:00
Celníci vybírající u bran poplatky od obchodníků, zvony ohlašující poslední pivo a odchod z hospody domů. To jsou útržky života středověkých obyvatel českých měst, daleko za zdmi přepychu králů a šlechty. Platilo právo i spravedlnost a nejvýznamnější akcí byl jarmark. Všední život středověkého města popisuje historik Tomáš Borovský.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Okolí českých a moravských středověkých měst jako byla Praha, Brno, Kutná Hora nebo Jihlava se vyznačovalo odlesněnou krajinou, často v okruhu mnoha kilometrů, shrnuje týdeník 5plus2.

Důvodem byla velká spotřeba dřeva, zejména na výstavbu. Kdo vyšel z lesa a mířil do města, míjel pastviny, pole a vesnice. Jak se přibližoval k hradbám, přibývalo hospodářských stavení, ale kolem přístupových cest stála i popraviště a šibenice.

„Města tím demonstrovala, že tady platí jejich práva a výkony spravedlnosti,“ vysvětluje Tomáš Borovský z Historického ústavu Masarykovy univerzity v Brně. Čilý ruch panoval už před hradbami. Tady v silném zápachu pracovali koželuzi, ale i jiní řemeslníci, od nichž hrozil „červený kohout“, mezi tím pak stály chatrče nejchudšího obyvatelstva.

Celníci u bran

Důležitá byla hlavní brána. „Oblíbený filmový motiv je, že u brány stojí zbrojnoši, kteří hlídají vstup do města. Mnohem spíš byste tam narazili na celníky, kteří vybírali peníze od těch, kteří do města vozí zboží,“ vypráví Borovský v podcastu Včera, dnes a zítra, který je dostupný na YouTube.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Ať stráže nebo celníci, u brány se rozhodovalo, kdo bude či nebude dovnitř vpuštěn. „Pokud se někdo výrazně prohřešil, díky čilé meziměstské komunikaci se o takovém člověku dozvěděli i jinde. Takový člověk buď musel odejít do zahraničí, nebo žil na okraji mezi chudinou,“ vysvětluje historik s tím, že „pobudové“ byli označeni například odřezáním uší či vypáleným cejchem.

Co se týká počtu obyvatel v českém prostředí, malá poddanská města v polovině 14. století obývalo tisíc lidí i méně, Praha měla kolem 40 tisíc obyvatel. Za hlavní branou stály v okolí hradeb ty nejchudší nemovitosti, jak člověk postupoval do středu, hodnota stavení rostla. V jádru města se pak kolem centrálního tržiště rozkládaly nejbohatší domy.

Fungovala i tržiště menší, kde se prodávalo specifické zboží jako dobytek nebo černé uhlí. „Nejvýznamnější akcí byly jarmarky. Ohlašovaly se vyvěšením praporců nebo se zahájení vytrubovalo. Takové trhy se spojovaly s velkými církevními svátky, konaly se i několikrát do roka a trvaly i tři týdny,“ vysvětluje historik s tím, že na ně přicházeli i lidé z okolních měst.

První obchodní domy

Prodávalo se i luxusnější zboží ze zahraničí, jako jsou flanderská sukna, vína a podobně. Trhy se mohly konat v tzv. „kaufhausech“ čili prvních středověkých obchodních domech – dřevěných nebo zděných stavbách halového typu, ve kterých se mačkali kupecké krámce. Maso, zelenina nebo pečivo se prodávalo na menších „týdenních“ trzích, tedy těch, které fungovaly určitý den či dny v týdnu. Chudší obyvatelé nakupovali ze dne na den, ti majetnější i do zásoby.

Nářadí jako srp, kosa, hrábě či hřebíky prodávali řemeslníci ve svých domovech, kde měli zároveň dílnu. „Právě řemeslníci byli nejpočetnější skupinou obyvatel středověkých měst,“ upřesňuje historik.

Pivní zvon

Znakem středověkého města byla také krčma. „Dost zneklidňovala jak církevní kazatele, tak vrchnost. Proto byl provoz hospod regulován. Z Jihlavy je doložen tzv. Bierglocke čili pivní zvon. Když se jím zazvonilo, ohlašovalo to poslední pivo a odchod domů. V Praze zase chodil rychtář po ulici a zvonil zvoncem,“ vypráví Tomáš Borovský.

Ve městech fungoval týdenní cyklus výplat, zejména pro zaměstnance jako tovaryše či stavební dělníky, takže sobotní večery bývaly nejspíš nabité.

Špičky středověké městské společnosti se nezřídka věnovaly obchodu. Podílely na zakládání, výstavbě i správě měst, po královstvích měly roztroušené další členy rozvětvené rodiny, kteří pomáhali s meziměstským obchodem.

Věnovaly se i finančnictví, například skupovaly tzv. „věčné platy“, což byla jistá forma středověké hypotéky. „To fungovalo tak, že si člověk půjčil určitou sumu peněz. Pak se musel zavázat, že bude ‚na věky‘ odvádět každý rok určité procento z půjčky. Pro ty, kdo půjčovali, to bylo nesmírně výhodné,“ popisuje středověkou zvláštnost historik Borovský.

Věčný plat tak splácelo několik generací. „Zpravidla ale jen dvě, maximálně tři generace. Protože se půjčka vázala na nemovitost a při jejích opakovaných prodejích se věčný plat zpravidla ‚vytratil‘,“ vysvětluje.

Mezi nejhorší prohřešky středověkého českého města patřilo falšování mincí, způsobení požáru, vražda a znásilnění – to se trestalo smrtí. „Popravy byly ale spíše vzácné, mnohem méně časté, než známe z filmů. Byla to velká slavnost a ukázka městského práva,“ vysvětluje Tomáš Borovský.

Krčmy jako kulturáky středověku. Teplé pivo, maso nasladko i pijácké cechy

Za mříže se trestanci nedávali, město by je muselo živit, častěji fungoval pranýř, kde byl hlavním trestem posměch, nikoli házení kamení na provinilce. Ve 14. století se u tržišť objevují radnice a na jejich zdi se viditelně umísťovaly míry a váhy, které se ve městě používaly. Každý obchodník si je mohl nakalibrovat, tím se předcházelo falšování.

Co se týká obrany města, vojenská posádka byla drahá, a tak se často neudržovala, pořádek zajišťovalo několik biřiců. Pokud ale bylo město napadeno, museli ho bránit sami měšťané. „Ve chvíli, kdy někdo přijal práva města a byl přijat jako jeho obyvatel, přijal i závazek ‚trpět s městem‘. Musel se podílet na obraně i na opravách,“ vysvětluje historik.

Každá čtvrť měla v případě napadení poslat určitý počet mužů, což nebyla nijak zvlášť kvalifikovaná vojenská síla. „Dodnes archeologové poměrně hojně nalézají kosterní pozůstatky měšťanů se stopami sečných a bodných poranění,“ uzavírá Borovský.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarský nůž nově bez čepele. Victorinox zato chystá verzi s cyklonářadím

7. května 2024  12:05

Švýcarský armádní nůž s více než stoletou historií čeká zásadní změna. Firma Victorinox, která ho...

Zájem o letenky do USA stoupl. Je to pro nás důležitý trh, hlásí Ruzyně

10. května 2024  15:51

Češi měli letos v únoru a březnu vyšší zájem o letenky do měst v Severní Americe než ve stejném...

Nezaměstnanost v Česku klesla na 3,7 procenta, roli hrají sezonní práce

10. května 2024  13:48

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 3,7 procenta z březnových 3,9 procenta. Úřady práce...

Naštvaní zemědělci opět potáhnou na Prahu. Vláda situaci spíš zhoršuje, tvrdí

10. května 2024  13:37

Další kolo protestních zemědělských akcí proběhne ve středu 22. května v Praze. Ve pátek o tom...

Prezident Gen Digital Ondřej Vlček odstoupil z funkce. Bude v představenstvu

10. května 2024  10:50

Prezident antivirové společnosti Gen Digital Ondřej Vlček odstoupil z funkce, zůstane členem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...