Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát si neuvědomuje, že 50 milionů je dobrá investice, míní michelinský kuchař

  14:53
Padesátimilionová státní platba za pět let účinkování české gastronomie v průvodci Michelin rozdělila veřejnost. Část kritizuje postradatelný výdaj v časech hledání úspor, kuchaři si naopak, pochopitelně, státní podporu chválí. Jedním z nich je Radek Kašpárek z pražského Field Restaurant. Podle něj středeční verdikt vlády pomůže udržet Česko na mapě vyspělých zemí, jak říká v rozhovoru pro iDNES.cz.
Radek Kašpárek

Radek Kašpárek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Proč je podle vás Michelin tak zásadní pro českou gastronomii?
Nejdřív bych spíš začal tím, co znamená Michelin. Je to vlastně stejné, když vrcholový sportovec vyhraje zlatou olympijskou medaili nebo herec získá Oscara. Takovou prestiž mezi kuchaři michelinská hvězda má.

A co tedy znamená pro Česko? Nejen pro českou gastronomii, ale pro celou Českou republiku to znamená to, že jsme zůstali na mapě, dá se říct, západní Evropy. Pokud by Michelin odešel, opravdu bychom se zařadili na úroveň rozvojových zemí, a to si myslím, že si to naše republika a potažmo naše gastronomie rozhodně nezaslouží.

Je nějaká země, kde se vložená investice do Michelinu už nějak viditelně vrací?
Ano, Michelin má neskutečnou prestiž po celém světě. Pro příklad uvedu Maďarsko. Maďaři byli před pěti lety v gastronomii na naší úrovni. A nyní se maďarská kuchyně začíná stávat jednou z nejvyhledávanějších na světě. A já bych byl strašně rád, aby se to dalo za pět let říct i o české gastronomii. Česká gastronomie to se současnými kuchaři může dokázat. Současný trend udávají mladí kluci, kteří přišli se zkušenostmi ze zahraničí, anebo kluci, kteří se vypracovali sami, tak si myslím, že republika na to má.

Vláda zaplatí přes padesát milionů Michelinu za zařazení do gastroprůvodce

A jak podle vás Češi vnímají gastronomii?
Gastronomie je obor, který by měli Češi vnímat trošku jinak, lépe, vážněji. Dříve, kdo šel po základní škole studovat obor kuchař/číšník měl problém s prospěchem a po vyučení šel okrádat do hospody hosty. V dnešní době je kuchařina výjimečné řemeslo a já jsem nesmírně rád, že s mým týmem můžeme tu laťku a úroveň české gastronomie jenom zvedat.

Radek Kašpárek (41)

  • Vystudoval Střední školu společného stravování v Ostravě.
  • Absolvoval stáž v Hotelu Swissotel the Bhosphorus.
  • Několik let pracoval v hotelu Savoy a hotelu Aria jako zástupce šéfkuchaře restaurace Coda.
  • Působil také jako lektor kurzů školy vaření. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři.
  • Od roku 2014 je spolumajitelem restaurace Field, která je v současném vydání „Michelin Guide 2021 - Hlavní města Evropy“ oceněná jednou hvězdou.
  • Od roku 2019 je jedním z porotců televizní soutěže MasterChef Česko.

Podle množství v minulosti udělovaných hvězdiček však česká gastronomie zatím michelinských kvalit moc nedosahuje...
S tím souhlasím. Ale mám možnost se bavit s našimi hosty a čtu různé recenze, kde se o Fieldu poslední dobou píše i v zahraničí, že kdybychom měli restauraci ve Francii nebo v Anglii, tak dvě hvězdy máme už dávno. Je to dáno tím, že Michelin tady nemá takové kořeny jako jinde ve světě. Michelinští komisaři opravdu zatím hodnotí jenom Prahu. A je otázka, jak často Prahu navštíví, jestli jednou nebo dvakrát do roka.

Tím, že Česká republika na Michelin kývla a vláda dotaci odsouhlasila, blýská se na lepší časy. A věřím, že už na podzim to poznáme. Nebudou v Česku už jen dvě restaurace, které mají michelinské hvězdy, což jsme my a La Degustation, ale bude více podniků s jednou hvězdou, a mohla by se objevit i dvojhvězda. A rozhodně bude více restaurací, které mají ocenění Bib Gourmand, anebo budou zalistované v průvodci.

Michelin ještě do nedávna fungoval zdarma, teď chce na své hodnocení finanční příspěvek. Co se změnilo?
Je to politika. Ve Francii, odkud Michelin pochází, změnili politiku. Domnívám se však, že to není finanční obnos, který by zruinoval státní kasu nebo zlikvidovat státní rozpočet na daný rok. Deset milionů ročně je opravdu symbolická částka. Restaurace, které jsou v Praze v michelinském průvodci zalistované, tu částku úplně v klidu odvedou státu za rok svého provozu.

Nebyla to zbytečná investice, kde by stát vyhodil peníze. Stát si zatím ani možná neuvědomuje, jak dobrou investici tímto krokem do budoucna udělal. Pomůže to českému turismu. Prahu a celé Česko budou v zahraničí vnímat, co se týče gastronomie, jinak či lépe. Já kuchařinou žiji a devět let, co máme Field, snažíme se každý rok naši hvězdu obhájit. A dva roky velmi intenzivně pracujeme na tom, abychom se posunuli ještě výš.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by se Michelin měl rozšířit i do regionů. Dá se to skutečně čekat?
Česká republika momentálně spadá do michelinského průvodce pro hlavní města Střední Evropy. Takže se hodnotila jenom Praha. Ale když se šlo Michelinu víc na ruku, tak začal hodnotit i různé regiony v daném státě. Nově by měl Michelin hodnotit i další regiony, nikoliv jen Prahu.

KOMENTÁŘ: Investice do Michelina se vrátí nám všem. Byla by chyba o něj přijít

Otázka je, zda v regionu restaurace michelinské kvality jsou, budou dostupné pro turisty a ti je budou skutečně navštěvovat.
Já myslím, že ano. Hlavně se ten kraj stane obrovsky prestižní, bude mít co nabídnout.

Spoustu lidí teď bude určitě prskat a nadávat na kuchaře, že stát vyhodil peníze, aby si kuchaři mohli honit trika. Mě to ale nechává úplně klidným. Já myslím, že by se Češi už se trošičku měli probrat z nostalgie, která tady vládla před listopadem 1989, kdy restaurace měly tragickou a příšernou úroveň. Dlouho dobu to trvalo, dvacet let, ale jsme zase ve hře. A opravdu tak, jak kdysi za první republiky bylo vyhlášené pohostinství a restaurace, tak já věřím, že se nám to v průběhu pěti let podaří dostat zase zpátky, na špičkovou úroveň.

A chtějí vůbec Češi chodit do michelinských restaurací, nejsme spíš konzumenti?
Návštěva takových restaurací se dá srovnat s návštěvou ve Státní opeře. Lidé se na tu událost těší, krásně se obléknou a chtějí si ten večer opravdu užít. Já si myslím, že takhle by Češi měli začít přemýšlet o jídle, ne to do sebe jenom sypat a hltat. Jít do restaurace a vnímat jídlo, vychutnávat jednotlivá sousta a popisovat si ty chutě a bavit se o tom. Tak jak se to děje ve světě, tak by se mělo být u nás.

Samozřejmě se nebavíme o dopoledním stravování, tady mluvíme o večerních hodinách. Navíc to není otázka peněz, Češi peníze mají. Ale troufám si říct, že ne správně je vždycky dokážou utratit a podle mě na jídle v dobré restauraci by šetřit neměli. Samozřejmě že každý nemá finance chodit do takových restaurací každý měsíc, ale kdo má rád dobré jídlo, tak si tu částku našetří a třeba jednou za rok si dopřeje třeba michelinskou restauraci.

Jaký je poměr hostů ve vaší restauraci? Místní versus zahraniční turisté? Před pandemií jsme měli 80 procent zahraničních hostů. Během covidu jsme naši nabídku přizpůsobili české klientele. Po covidu bylo asi osmdesát procent Čechů. A nyní tak 60 procent zahraniční klientela a čtyřicet Češi.

Co si myslíte o tom, jak vláda nakonec příspěvek schvalovala? Napřed ministři rozhodnutí odkládali a pak jeho schválení přišlo poněkud nečekaně...
Já se Zdeňkem Pohlreichem a Tomášem Karpíškem jsme před čtvrt rokem napsali dopis, který jsme poslali na ministerstvo pro místní rozvoj a za lepší gastronomii lobbujeme. Potom jsem mluvil telefonicky s ministrem Bartošem a tehdejším primátorem Hřibem, kteří nechtěli být vrahové české gastronomie, ale že to všechno musí zvážit. Tak to zvažovali čtvrt roku a poslední dny byl opravdu nervák.

Já jsem nyní na dovolené, ale denně jsem komunikoval s Honzou Knedlou, který se do toho hodně opřel. To je šéfkuchař Restaurantu Papilio a má ambice na jednu či dvě hvězdy z fleku. A jsem rád, že vlastně všichni jsme to takhle dali dohromady, sepsala se petice a že jsme si to vybojovali. Protože ruku na srdce, dotace ze státní kasy pro Karlovarský festival (KVIFF) se neřeší, a teď ho zmiňuji záměrně, protože zrovna skončil. Takže si myslím, že i Michelin v České republice by měl mít nějakou historii. A teď si můžu oddechnout. Zaplaťpánbůh pro českou gastronomii to nakonec dopadlo dobře a je to neskutečné krédo.

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Rakušanům se zima vyvedla. Navzdory skepsi a počasí ze sezony vykřesali maximum

4. června 2024

Uplynulá lyžařská sezona v Rakousku se i přes nevlídné počasí povedla. Tamní ubytovací zařízení...

Zametají bídu pod koberec. Paříž stěhuje bezdomovce, město svádí vinu na stát

4. června 2024

S blížícím se datem zahájení letních olympijských her ve Francii zintenzivnily operace, jejichž...

Ukrajinská call centra podvádějí Rusy a peníze posílají armádě, zuří Sberbank

4. června 2024  15:53

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, jimiž okrádá ruské občany a výdělky financuje...

Závislosti na ruské ropě se zbavíme do poloviny příštího roku, slibuje Fiala

4. června 2024  14:04

Česká republika se zbaví závislosti na ruské ropě nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...