Neděle 25. října 2020, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. října 2020 Beáta

Přejdou české hospody na lahvové pivo? Ceny tomu nahrávají

  4:01
Lahvové pivo je levnější a lépe se prodává. Přejdou na něj i hospody? Pivovary v tom trend nevidí, děje se tak zatím jen v sezonních a malých podnicích. Podíl prodeje lahvového však stále roste a i podle pivovarů bude vždy levnější než točené.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

"Naštvala mě cenová politika pivovarů," vysvětluje pro iDNES.cz hospodský a hoteliér Jiří Rauš z Velké Bíteše. Prodejnám totiž dodávají pivo levněji než hospodám. V supermarketu tak Rauš nakoupil lahvové, nechal natisknout reklamy a vedle točené desítky Kozel začal nabízet i její lahvovou variantu. K tomu přidal ještě jihočeského Samsona, kde byla cena ještě výhodnější.

Leták upozorňující zákazníky hotelové restaurace na nabídku lahvového piva,

"Na jednom pivu je rozdíl více než pět korun," říká Rauš. O svém úmyslu informoval obchodního zástupce Plzeňského Prazdroje, který mu točené pivo dodává. "Zanedlouho ke mně přijeli včetně ředitele brněnské pobočky a přemlouvali mě, abych to nedělal," vypráví.

"Ptal jsem se, jestli točí do lahví méně kvalitní pivo, protože jinak si nižší cenu nedokážu vysvětlit. Oni argumentují vyššími náklady na točené, které zahrnují výčepy, tácky a jiný servis, který hospodám poskytují."

To potvrzuje mluvčí pivovaru Jiří Mareček. "Rozdílnost cen sudového a lahvového piva odráží výši nákladů vynaložených na distribuci, servis a prezentaci pivních značek v místě prodeje."

Podíl točeného klesá

V loňském roce se podle údajů Českého svazu pivovarů v ČR točeného piva ze sudů či cisteren prodalo 43,58 procenta. V roce 2007 to bylo 47,27 procenta.

Podle Petra Samce z Budějovického Budvaru má prodej lahvového piva místo piva sudového v gastronomii význam zejména v provozovnách s nízkým prodejem, kde by kvalita sudového piva trpěla. "Ad hoc nákupy lahvového piva v případě agresivních cenových promocí obchodních řetězců se projevují zejména u sezonních provozoven či hospod nižší úrovně," říká Samec.

Cenovou akci odstartoval Rauš na podzim. Jaký je po půl roce o lahvové zájem? "U nás se to moc neuchytilo, lidé říkají, že k jídlu si vždycky raději dají točené," přiznává hoteliér. Smysl nabídky je však podle něj upozornit na nerovné podmínky, které likvidují tradiční české hospůdky. "Lidé si nakupují pivo v lahvích, či dokonce v plastu a pak pijí doma na zahradě. Letitý kolorit posedávání a debatování v hospodách tak mizí, což je podle mě škoda," uzavírá.

Nůžky se rozevřou. V Německu je rozdíl až sedminásobný

To, že bude lahvové pivo vždy levnější než točené, připouštějí všechny pivovary, které iDNES.cz oslovil. "Tuto cenovou nesrovnalost ovlivňuje především trvalá cenová politika prodejních řetězců, které se snaží tlačit ceny dodavatelů co nejníže, často pod hranici výrobních nákladů," říká obchodní ředitel Bernardu Zdeněk Šípek. "Zároveň si je ovšem potřeba uvědomit, že zakoupením čepovaného piva a návštěvou restaurace si nekupuji pouze pivo, ale službu," dodává. (více o rozdílu cen v restauracích čtěte zde)

Podle Petra Samce se u nás se zpožděním opakuje scénář ze západní Evropy. "Již řadu let vytrvale klesá podíl piva prodaného v sudech ve prospěch piva v lahvích. Hlavní příčinou je rozevírání cenových nůžek mezi maloobchodem a gastronomií." Tento trend bude podle Samce u nás určitě pokračovat. Máme totiž stále daleko do poměrů například v Německu, kde je cenový rozdíl mezi pivem koupeným v obchodě a v restauraci běžně pěti- až sedminásobný. U nás je zatím dvoj- až trojnásobný.

Přelévané pivo? Nepitelné

Nebudou však nakonec hospodští kupovat pivo v PET lahvích, přelévat ho do sudů a vydávat za ho točené? Takové spekulace se totiž nedávno objevily v diskusích na pivních webech.

"Osobně příliš nevěřím tomu, že by český pivař proslulý svou náročností byl ochoten takto přelité pivo přijmout jako čepované pivo," říká obchodní a distribuční ředitel Heinekenu Jiří Daněk. "Tímto postupem by totiž došlo k výrazným změnám senzorického profilu každého piva a tím i ke snížení jeho kvality. Po úniku CO2 je totiž pivo v podstatě nepitelné," doplňuje.

  • Nejčtenější

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...

Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí 30 procent

Restauratéři i Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují provize rozvozových firem. Vyzvali je, aby projevili...

Poslanci kývli na delší ošetřovné, kompenzaci pro podnikatele i přerušení EET

Nárok na ošetřovné při péči o děti do deseti let budou mít lidé po celou dobu uzavření škol. Kývli na to poslanci. Výše...

Poslední šichta před zavřením pánského holičství končila v šest ráno

Pobolívala jej kolena a chodidla, ale cítil se nabitý energií. V šest hodin ráno mu skončila směna, kterou neplánoval....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S penězi problém nebude. Čekejte stabilitu a levné úvěry, říká Michl z ČNB

Česká národní banka zřejmě nebude v dohledné době hýbat úrokovými sazbami, které drží kvůli koronavirové krizi nízko....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Babiš vyhlásil výběrové řízení na předsedu ÚOHS. Zájemci mají čas do pátku

Premiér Andrej Babiš vyhlásil výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámila...

Růst cen bytů nezastavil ani covid. Nemovitosti dál zdražují i ve světě

I na českém trhu v době krize rostou ceny rezidenčních realit. Ve druhém kvartálu letošního roku vzrostly o 2,4...

Úbytek restaurací se nedá brát pozitivně, říká šéf Colosea

Pandemie dává tuzemským restauracím pořádně zabrat. Jejich byznys se opět smrsknul na výdejová okénka a rozvážkové...

Kultura slíbila pomoc všem, nejenom umělcům, říká promotér. Zatím nic nepřišlo

Podnikatelé v kultuře mohou od čtvrtka žádat o pomoc ve druhé výzvě programu Covid Kultura. “Ministerstvo kultury...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

NASA a vědci objevili na Sahaře a v Sahelu téměř dvě miliardy stromů

Na Sahaře a v oblasti Sahelu roste více stromů, než se předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní vědecká studie, na níž se...

Mohlo by vás zajímat