Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lidé se zlobí na Opavii kvůli polským piškotům. Vyzývají k bojkotu

  19:01
Spotřebitelé vyzývají na sociálních sítích k bojkotu výrobků Opavia. Rozhněvalo je přesunutí výroby piškotů do Polska, čímž výrobek ztratil svou chuť i tvar. Vlastník, nadnárodní společnost Mondelēz, ani obchodníci však zatím žádný pokles prodejů nezaznamenali.
Piškoty Opavia. Ilustrační foto

Piškoty Opavia. Ilustrační foto | foto: Adam Hájek, iDNES.cz

Nadnárodní výrobce cukrovinek Mondelēz čelí zlobě zákazníků poté, co internetový pořad A dost! odhalil, že společnost přesunula do Polska výrobu piškotů. Ačkoli to vedlo ke změně tvaru, chutě i konzistence, Mondelēz je nadále prodává pro značkou Tradiční piškoty Opavia.

„Piškoty jsou tvrdé, mají jinou barvu a hlavně chutnají úplně jinak. (...) Okamžitě bojkotuji všechny vaše výrobky,“ napsal na facebookový profil Mondelēz International uživatel Aleš Kiro Čermák. Zdaleka přitom nejde o ojedinělý názor a podobě se vyjadřuje i řada dalších spotřebitelů.

Nadnárodní výrobce cukrovinek Mondelēz čelí zlobě zákazníků poté, co...

To je však v rozporu s poznatky obchodníků. Ačkoliv od odhalení uplynul už více než týden, prodejem piškotů to nijak nezamávalo.

„Zatím jsme obdrželi jen několik dotazů ze strany zákazníků, kterým jsme zprostředkovali vyjádření dodavatele, že i přes nechtěnou změnu vzhledu výrobku nedošlo k žádné změně jeho složení či změně receptury,“ uvedla mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. „Propad prodeje uvedeného sortimentu jsme v posledním období nezaznamenali,“ dodala za řetězce Albert Dagmar Krausová.

Také podle Mondelēz je poptávka stabilní. „Se všemi našimi odběrateli standardně komunikujeme a informaci o tom, že by některý z řetězců chtěl omezit dodávky piškotů, nemáme. Stejně tomu tak je i u ostatních produktů značky Opavia,“ uvedl mluvčí společnosti Lukáš Hora. Dodal, že složení piškotů se přesunem nijak nezměnilo.

I když lidé obvykle uvádějí, že na původ potraviny dávají velký důraz, v praxi se pak chovají jinak. Z loňského průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) třeba vyplývá, že 25 procent spotřebitelů údaje na etiketách vůbec nezajímají.

Rakouská zelenina už nemá Klasu

Není však vyloučeno, že trend se se ještě nemůže zvrátit v neprospěch Mondelēz a projevit se až později. Piškoty a další sladkosti nakupují obvykle matky malých dětí, které jsou ohledně potravin velmi kritickou skupinou.

„Jde o velmi citlivý produkt, změnili přitom nejen výrobu, ale i tvar a zřejmě i kvalitu. Předpokládám proto, že se budou muset výrobu vrátit zpět do Česka,“ myslí si člověk, který se v českém potravinářství dlouhodobě pohybuje a už podobné situace zažil.

Nejedná se totiž zdaleka o první případ, kdy nadnárodní majitel převedl výrobu tradičního českého produktu jinam. Známý je třeba příběh mražené zeleniny Mochovská směs. Koncern Ardo přesunul výrobu v roce 2009 do Rakouska (více čtěte zde). Výrobku však zůstal nejen název, ale i značka kvality Klasa, kterou spravuje Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF).

Podmínkou pro udělení známého loga totiž není a ani nemůže být český původ výrobku. V opačném případě by se totiž jednalo o nedovolenou státní podporu. Na obalech mražené zeleniny se tak Klasa objevovala až do ledna 2014. „Společnost si o prodloužení Klasy už nezažádala,“ uvedla mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Dodala, že se jednalo o jediný zahraniční výrobek, který logo využíval. „Tento případ byl výjimečný a jednalo se o nahlášenou změnu v průběhu udělení značky,“ prohlásila Nováková.

Zda společnost Ardo Mochov nepožádala o prodloužení právě proto, že její využívání bylo spojeno s hlasitou kritikou nejen zeleniny ale i samotné Klasy a výhody označení kvality tak převážily negativní reakce, nelze zjistit. Podle současného šéfa firmy Braňo Košiče se před rokem kompletně obměnilo vedení tuzemského zastoupení, a co předchozí management k rozhodnutí nepožádat znova o Klasu vedlo, netuší.

Hermelín se z Polska rychle vrátil, káva tam zůstala

Nesouhlasné ohlasy naopak k rychlému návratu z Polska před pěti lety přinutily mlékárenskou skupinu Bongrain. Ta po několik měsíců vyráběla ze hranicemi nízkotučnou variantu Sedlčanského hermelínu.

„Jeden z typů, na který jsme neměli výrobní zařízení tady, byl po několik měsíců vyráběn v Polsku. Šlo však jen asi o jedno procento výroby,“ říká šéf skupiny Oldřich Obermaier. I když se tato skutečnost na prodejích nijak neprojevila, kvůli vlně kritiky mlékárna raději co nejrychleji převedla veškerou produkci hermelínu do Česka.

V zahraničí se naopak už léta vyrábí káva Jihlavanka spadající dnes pod společnost Tchibo. Před deseti lety se její výroba přesunula nejdříve do Vídně, dnes káva s panoramatem Českého Krumlova na obalu pochází z polského Marki a německého Hamburku. Tchibo vždy poukazovala na to, že receptura zůstala původní (více čtěte zde).

Také na prodeje Jihlavanky prý přesun výroby neměl vliv. „Vzhledem k tomu, že káva se u nás pouze zpracovává a v novém, modernějším, závodě jsme zachovali původní recepturu, tak změna v zájmu zákazníků patrná nebyla,“ uvedla mluvčí Tchibo Eva Kotýnková. Dodala, že poptávka po Jihlavance naopak od té doby roste.

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva nicméně upozorňuje, že přesunutí výroby a zachování tradiční značky je zcela v souladu s pravidly. Výjimkou jsou pouze potraviny chráněné některým z evropských chráněných označení (Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisné označení, Zaručená tradiční specialita), jako jsou olomoucké tvarůžky nebo Hořické trubičky.

„Pokud produkt není chráněn označením spojeným s určitou lokalitou, tak je přesun v souladu s předpisy,“ říká Kopřiva. „V případě podobně významných přesunů však SZPI obvykle kontroluje, zda nedošlo k změně receptur, která by nebyla označená na obale,“ dodal.

Autor:

100 tun za hodinu. Na Hané mají unikátní kombajn

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Cíl Wendy’s v Česku? Rychle otevřít stovky restaurací, říká šéf fast foodu

Premium

Hranaté hovězí nebo mražený dezert Frosty patří mezi největší taháky řetězce s rychlým občerstvením Wendy’s. Americká síť před dvěma týdny oznámila, že se chystá vstoupit na český trh. Řetězec nyní...

27. července 2024

KOMENTÁŘ: Polsko jako motor Evropy? Ne, jeho ekonomika je stále ještě zranitelná

Premium

V Polsku se dnes staví dálnice, rostou tam platy, země mohutně zbrojí, stahují se do ní zahraniční firmy. Stává se z Polska jeden z motorů Evropy na úrovni Německa a Francie? ptá se Josef Mlejnek,...

26. července 2024

Na Ukrajině se kogenerační jednotky osvědčily. Firma z Brna jich vyvezla desítky

České firmy dodaly na Ukrajinu již desítky kogeneračních jednotek, které pomáhají zemi zvládat kritickou situaci poškozené energetiky. Pro zajištění rychlých dodávek elektřiny a tepla jsou momentálně...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....