Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Těžba lithia v Čechách je nejistá, náskok získávají okolní země

  5:00
Po předvolební „kauze lithium“ je zahájení těžby nejisté. Čechům naopak kvůli vládním tahanicím o těžbu suroviny, důležité k výrobě autobaterií, ujíždí vlak. Náskok nyní získávají okolní státy, například Rakousko, Finsko, Skandinávie či Srbsko.

Průzkumný vrt v Cínovci | foto: Geomet

Ještě před dvěma lety mělo ministerstvo průmyslu a obchodu vizi, že v severních Čechách vznikne vyspělé průmyslové odvětví – výroba velkokapacitních baterií pro ukládání energie. Předpoklady tu byly. Průzkum ložisek lithia v Krušných horách nadějně posouvala firma Geomet (dceřinka australské European Metals Holdings, EMH) a ministerstvo si nechalo zpracovat studii na dostupnost dalších dvou komodit, které jsou kromě lithia na výrobu Li-Ion baterií potřeba – grafitu a kobaltu.

Jenže vize o české baterkářské velmoci se zadrhla. V roce 2017 vláda přišla s usnesením, které odřezává soukromé investory od průzkumu a navazující těžby takzvaných strategických a kritických surovin včetně lithia. Stát si je chce těžit sám pomocí svého podniku Diamo.

Sen, který je passé

Navíc se v parlamentních volbách lithium stalo předmětem politického boje. Kdy Geomet bude moci začít těžit a jestli vůbec, je nejasné. A žádné jiné plány pro podporu vzniku baterkáren u nás vláda nenavrhuje.

V Evropě se rozjel závod, kdo začne lithium těžit a zpracovávat první. „Aby mohl být nasycen přechod ze spalovacích motorů na elektrické, budou tu muset vzniknout odpovídající kapacity srovnatelné s těžbou ropy ve Venezuele a Emirátech, tedy ohromný průmysl stavby baterií a dodavatelsko-zásobovatelský řetězec okolo,“ říká Jan Vejbor, místopředseda Asociace elektromobilního průmyslu ČR.

Australská EMH získala povolení k průzkumu cínovského lithia a cínu

V Srbsku se chystá po dohodě s tamní vládou nadnárodní těžební gigant Rio Tinto otevřít velké ložisko Jadar a staví tam závod na zpracování nerostu. Geologický průzkum se na lokalitách výskytu lithia provádí také v Portugalsku, Finsku, Švédsku, Rakousku či Španělsku.

Náš nejbližší soused, Německo, na jehož území leží třetina zásob krušnohorského lithia, má už letos zahájit ražbu otvírkových štol. „Projekt se tam rozvíjí s podporou saské vlády, bez zdržení a komplikací,“ tvrdí Pavel Kavina, ředitel pro surovinovou politiku ministerstva průmyslu. Podle něj je v tuto chvíli sen o bateriovém průmyslu v severních Čechách passé. Ztratili jsme časový náskok.

Geomet do této chvíle investoval do průzkumu lithia pod Cínovcem zhruba čtvrt miliardy korun a ze zákona má přednostní právo dotáhnout svůj záměr až k samotné těžbě. Podobně to chodí v zahraničí, aby investoři měli motivaci riskovat peníze do nejistých průzkumů. Jenže poté, co se do věci vložili politici, Geomet už rok marně čeká na správní rozhodnutí ministerstva životního prostředí ohledně udělení předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru na část ložiska.

A protože i přednostní právo může vypršet, když se projekt neposouvá, hrozí, že dříve získaná povolení mezitím propadnou a stát je neprodlouží. Investované peníze by tak přišly vniveč a firma se zahraničním kapitálem by se mohla bránit v arbitráži.

Cesta k velkému bohatství pod Krušnými horami je přitom dost krkolomná a nejistá. EMH ve studii pro své akcionáře spočítala , že bude třeba na vybudování dolu a zpracovatelských závodů devět miliard korun. Riziko, že se to vrátí, ponesou oni.

Jak ho dostat z cinvalditu

Dalším háčkem je, že dosud nikde ve světě nejsou v provozu technologie, které v provozním měřítku dokážou vyrobit karbonát lithia bateriové kvality z cinvalditového koncentrátu. To je ruda, ve které je v Česku lithium vázané.

„Vyvinuli jsme vlastní technologický postup a laboratorně ho testujeme, brzy zahájíme poloprovozní zkoušky,“ říká Richard Pavlík, ředitel Geometu. Na konci letošního roku by firma měla mít hotovou finální studii proveditelnosti a také si upřesní ekonomickou stránku potenciální těžby.

Lithium za biliony se musí zpracovat v Česku, chce ministr průmyslu

V Česku aktuálně působí několik firem, které vyrábějí baterie – na Ostravsku americká A123 skládá automobilové baterie z dovezených bateriových článků, firma EVC Group z hotových článků sestavuje akupaky pro elektrobusy či lokomotivy a Central Glass plánuje výrobu elektrolytů. Jediný, kdo tu malosériově vyrábí přímo bateriové články, je firma EV Battery na Prostějovsku. Otevření sériové výroby pro letošní rok ohlásila také firma HE3DA na Karvinsku.

„Skutečné výnosy pro stát vznikají teprve při aplikačním procesu, tedy výrobě baterií a elektroaut, ne při těžbě lithiových rud. A to je přímo závislé na dostupnosti surovin, know-how a také podpoře státu. Zatím ani jedno nefunguje,“ uvádí Pavlík. Upozorňuje přitom, že pokud nedokážeme nastartovat výrobu surovin pro navazující odvětví high-tech průmyslu včas, nemusí vůbec vzniknout.

Původně česká firma Geomet, založená v roce 2007 čtyřmi geology a prospektory, se do geologického průzkumu na Cínovci pustila v roce 2010. Pro druhou, finančně náročnou fázi průzkumu hledala investora. Neuspěla u ČEZ ani u českých uhelných společností a partnera našla až v australské European Metals Holdings.

Autor:


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Občerstvená Dacia Spring v akci. Teď už je víc autem a vejde se do půl milionu

Faceliftovaná Dacia Spring

VIDEO Málokteré auto schytalo po svém uvedení takový posměch jako Dacia Spring v roce 2021. Výkon pouhých...

Dálnice jsou v ČR pro elektroauta zdarma, cizinci však prohrávají s byrokracií

Nabíječka MOL Plugee u dálnice D1 ve směru na Brno.

Petra, Pražanka vdaná do Nizozemska, se jako každé léto chystá navštívit příbuzenstvo v Česku, s...

Turecká klička kolem cel EU na elektroauta z Číny. BYD přivítal Erdogan

Součástí smrště novinek nejprodávanější čínské značky BYD, je její první čistě...

VIDEO Největší čínský výrobce elektromobilů BYD se dohodl s tureckou vládou, že v Turecku postaví továrnu...

Skoro polovina majitelů elektromobilů v USA už auto na baterky nechce

Problém první? Dobíjecích stanic je v USA málo. Za druhé je problém je najít. A...

Na oblíbenou značku nářadí nebo piva nedáme dopustit. Kvalita nepotřebuje reklamu, chválí se totiž...

Škoda prodlouží život Fabii, Kamiqu a Scale. Elektromobilizace totiž vázne

Škoda Epiq

VIDEO Škoda Auto prodlouži výrobu modelů Fabia, Kamiq a Scala do konce desetiletí. Důvodem je i pomalejší...

V Norsku našli největší evropské ložisko kovů vzácných zemin

Norská oblast Telemark, kde se našlo největší evropské ložisko kovů vzácných...

Těžařská společnost Rare Earths Norway objevila největší prokázané ložisko vysoce ceněných kovů...

Elektrická party na vinici. Byli jsme na exkurzi mezi kabelové hvězdy Mercedesu

Model EQE SUV je ideální variantou pro ty, kdo mají rádi zvýšený posez. Komu...

Značka Mercedes-Benz a její dealeři pravidelně pořádají speciální akce pro zákazníky, aby si na...

  • Nejčtenější

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český e-shop s kosmetikou má potíže. Objednávky neřeší, na maily nereaguje

Na český e-shop s biokosmetikou Biooo se v posledním měsíci hrne kritika. Po více než pětadvaceti letech bezproblémového fungování si na jeho služby nyní stěžují mnozí zákazníci. Ti již několik týdnů...

23. července 2024  12:02

John Deere už nechce být woke. Podlehl tlaku konzervativců a řadí zpátečku

Přední americký výrobce zemědělských strojů John Deere se rozhodl ustoupit od svých iniciativ v oblasti podpory rozmanitosti. Podlehl tak tlaku, který se vůči němu v posledních měsících vyvinul na...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za všechno mohou turisté. Řecký ostrov Santorini nemá vodu, víno ani klid

Ačkoliv je řecké hospodářství do značné míry závislé na cestovním ruchu, ne všichni domorodci jsou z turistů nadšení. Vinaři na řeckém ostrově Santorini si například stěžují na to, že kvůli turismu...

21. července 2024

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Cíl Wendy’s v Česku? Rychle otevřít stovky restaurací, říká šéf fast foodu

Premium

Hranaté hovězí nebo mražený dezert Frosty patří mezi největší taháky řetězce s rychlým občerstvením Wendy’s. Americká síť před dvěma týdny oznámila, že se chystá vstoupit na český trh. Řetězec nyní...

27. července 2024

KOMENTÁŘ: Polsko jako motor Evropy? Ne, jeho ekonomika je stále ještě zranitelná

Premium

V Polsku se dnes staví dálnice, rostou tam platy, země mohutně zbrojí, stahují se do ní zahraniční firmy. Stává se z Polska jeden z motorů Evropy na úrovni Německa a Francie? ptá se Josef Mlejnek,...

26. července 2024

Na Ukrajině se kogenerační jednotky osvědčily. Firma z Brna jich vyvezla desítky

České firmy dodaly na Ukrajinu již desítky kogeneračních jednotek, které pomáhají zemi zvládat kritickou situaci poškozené energetiky. Pro zajištění rychlých dodávek elektřiny a tepla jsou momentálně...

26. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....