Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hospody čelí odlivu hostů krabičkami. Trendu podléhají i proslulí šéfkuchaři

Zaměstnanci během polední pauzy omezují návštěvy restaurací a čím dál častěji si do práce nosí vlastní jídlo. Zastavit úbytek hostů se podniky snaží různými způsoby. Některé změnily jídelní lístky, jiné lákají hosty k návštěvě i za pomocí nejrůznějších slev a akčních pobídek. Někteří pokračují v pandemickém trendu nabídek jídel do krabiček a celou službu zdokonalují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Průměrná útrata v restauracích v době oběda se podle transakcí z karty eStravenka aktuálně pohybuje kolem 180 korun. V Praze již přesahuje průměrná útrata hranici 200 korun, z dalších regionů je nejvyšší průměrná útrata v Plzeňském kraji, kde rovněž atakuje hranici dvou stovek. Nejnižší průměrná útrata je podle transakcí z karty eStravenka v Jihočeském kraji, kde se pohybuje okolo 150 korun.

„Nucené zdražování vlivem rostoucích cen surovin i energií pociťují hosté restaurací i na cenách poledních menu. Obzvlášť ve velkých městech si proti loňsku připlatí opravdu výrazně. Stávající průměrné ceny v dalších měsících však ještě porostou, zejména kvůli nepolevujícímu inflačnímu vlivu,“ doplňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Gastronomie potřebuje změnu

Podle šéfkuchaře, podnikatele a provozovatele restaurací Perfect Canteen Filipa Sajlera potřebuje gastronomie jako celek určité změny, inovace a posun novým směrem. „My sami jsme začali během pandemie připravovat jídla do krabiček a nyní vnímáme, že je to pro gastronomii nová cesta. Zákazník za ty dva roky pochopil, že jídlo v krabičce může být i kvalitní. Krabičky považuji za jeden ze silných segmentů, který se bude rozvíjet napříč celou gastronomií,“ dodává.

Krabičky jsou již delší dobu trendem nejen v západní Evropě, ale i Spojených státech amerických či Asii. „Lidé jsou zvyklí si jídlo kupovat do krabiček, otázkou je, jestli krabičku lze považovat ještě za gastronomii,“ dodává jedním dechem Sajler.

Většina českých restaurací a hospod si krabičkový prodej zkusila během dvouletého lockdownu a v trendu pokračují. Ovšem polemizují nad tím, zda se gastrobyznys krabičkami nepokřiví.

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

„Podávat jídla s sebou má určitě své místo a potenciál. Proto jsme od toho nikdy po covidu neupustili. Má to své výhody, ale na druhou stranu to s gastronomií nemá moc společného. Je to spíš potřeba se najíst a ušetřit peníze, ale hlavně čas. Pro mnoho restaurací jsou krabičky možnost, jak otočit peníze, prodat dostatek jídla a přitom nepotřebovat tolik zaměstnanců,“ míní majitel českobudějovické Klika Kitchen & Coffee Petr Klika.

Stejného názoru i jiný majitel a šéfkuchař restaurace v Průhonicích. „Rozvážení krabiček nám zachránilo život. Bez nich bychom nepřežili a za to jsem vděčný. Ovšem na druhé straně to byla pekelná práce, každý den jako robot. Uvařit co nejlevněji, naporcovat, zavařit, v polední smršti objednávek nic nepoplést, bylo to dost náročné jak fyzicky, tak i dostala zabrat psychika,“ vzpomíná Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta.

Krabičkové diety

Obědy v krabičkách nejsou žádnou novinkou a v českých domácnostech se již zabydlely před více než deseti lety. Během covidu byl nárůst ovšem významně silný a zřetelnější. S omezením pohybu během pandemie se lidé přesunuli z kanceláří na home office. Aktivní život se utlumil a někteří lidé začali přibírat na váze. Nutričně vyvážená jídla jim tak vytrhla „trn z paty“.

„V tomto roce zaznamenáváme, co se týká krabičkových diet, stagnaci. Je patrné, že souběh energetické krize, inflace a mezinárodní situace vede lidi k šetření a přehodnocování výdajů. Na druhé straně položka odběru samotných obědů ale roste,“ potvrzuje Lukáš Drlík, jednatel společnosti Zdravé stravování ze Strážnice na Hodonínsku.

Kromě pravidelné stravy a redukce váhy se krabičky od výrobců vyplácejí i z pohledu ušetřeného času. „Nemusím vařit, tudíž takřka nemusím chodit ani do obchodu a ani v práci do restaurace, ráno do pekárny. Cena krabiček je určitě vyšší než vlastní příprava, ovšem úspora času je nevyčíslitelná,“ vysvětluje pravidelná konzumentka krabičkových diet paní Tereza.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. dubna 2024

Premium Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali....

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. dubna 2024

Seriál Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...