Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

Šetřiví Češi sahají v době oběda stále častěji po krabičkách s jídlem, které si nosí z domova a oblíbenějšími jsou také rozvozy jídel. Potvrzují to údaje o transakcích z karty eStravenka, podle nichž vzrostlo meziročně využívání této služby o 40 procent.

Obědy v krabičkách získávají na oblibě. | foto: zdravestravovani.cz

S návratem zaměstnanců zpátky do kanceláří se některé firmy snažily vyjít vstříc úpravou vybavení kancelářských prostor. Na různých pracovištích vznikly nové jídelní zóny, kde mají zaměstnanci prostor se najíst. I proto se obědovým krabičkám v současné době daří.

„Kolegové vedle vlastních krabiček hodně využívají i dovážkové služby obědů. Máme proto několik kuchyněk, jak pro úpravu stravy, tak s prostorem pro konzumaci,“ uvádí personální ředitel společnosti Nippon Petr Janout.

„Za změnou je kombinace různých důvodů. Během covidu lidé na obědy chodit nemohli, navíc si začali víc osvojovat principy zdravého stravování. A v současnosti se přidal vliv silné inflace, kdy ceny obědů v restauracích poměrně hodně rostou,“ říká Kamil Bareš, obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz.

Nejde o nijak razantní změnu zvyklostí, nový trend však potvrzuje zhruba třetina zaměstnavatelů. Roste navíc i objem peněz, které jdou přes rozvozové služby, konkrétně o 46 procent.

Smažák k obědu ve Sněmovně stojí 78 Kč. Za kolik se jí v kantýnách politiků

A kromě častějšího využívání rozvozu stoupá průměrná útrata, která se momentálně pohybuje okolo 350 korun. Více zaměstnanců totiž často objednává jídlo společně. Průměrný počet položek v hromadné objednávce, kdy jeden kolega objedná u rozvážkové služby jídla pro více lidí, během pandemie stoupl o 10 až 15 procent.

Po rozvolnění opatření přitom zůstal na stejné úrovni jako během přísných lockdownů, potvrzuje česká platforma specializující se na rozvoz jídla Dáme jídlo.

„Pozitivním dopadem je výrazné zkvalitnění rozváženého jídla. Zatímco v minulosti se dovoz jídla týkal především pizzy a obecně fastfoodové strany, v posledních měsících začaly jídlo s sebou nabízet i špičkové restaurace, které si zakládají na kvalitě a čerstvosti surovin,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

„Zvýšila se nabídka, zlepšily obalové a přepravní materiály, zvýšilo se množství rozvozových firem i konkurence mezi nimi. To vše přispívá k tomu, že se standard rozvážené stravy zvýšil a že je o něj větší zájem,“ dodává Nicoletti.

Restauracím se propadly tržby

Změnu přístupu ze strany spotřebitelů sledují už některé restaurace, jak potvrdil místopředseda asociace restauratérů Apron Luboš Kastner. A vůbec se jim to nelíbí.

„Roztáčí se spirála, kdy na jedné straně nemáte potřebné tržby na pokrytí všech provozních nákladů restaurace a na straně druhé jste nucen zvyšovat mzdy zaměstnancům, aby vám neodešli,“ komentuje situaci v gastronomii Lukáš Tesárek, ředitel gastronomického provozu Malostranské besedy.

Pokles příjmů zaznamenávají restauratéři zejména v době obědů. Ty sice ve srovnání s minutkovou kuchyní podražily méně, ale úbytek hostů se u nich projevil razantněji. „Vidíme velký propad počtu transakcí i související propad tržeb. Pozorujeme také velké poklesy v pondělních a úterních tržbách, naopak na konci týdne si lidé více dopřejí,“ říká Kastner.

S poklesem tržeb restaurací v úvodu týdne souvisí stále patrnější snaha lépe zužitkovat jídlo z víkendu.

„V pondělí a v úterý si už do práce pravidelně nosím krabičku s tím, co rodina v neděli nedojedla,“ říká čtyřicetiletá Veronika z jedné z pražských kanceláří.

Faktorů, kvůli nimž se nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, může být více. Lidé více pracují z domova, navykli si vařit doma nebo omezují výdaje vzhledem k růstu cen prakticky všeho.

„Za vypíchnutí také stojí skutečnost, že restaurace zdražují pozvolna a často i s určitým zpožděním. Není to třeba jako benzin a nafta, jejichž ceny skokově rostou. V posledních měsících řada restaurací zdražila o deset až dvacet procent, závisí na lokalitě i jednotlivých položkách a zdražování bude pokračovat,“ uvádí Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous.

Přesun výroby do USA nechystáme, s Trumpem se EU dohodne, věří šéf Linetu v USA

Nejčtenější

Desetikoruna se prodala za 160 tisíc. Vysokou cenu má díky drobnému detailu

V aukci na serveru Aukro.cz se prodala vzácná desetikoruna z roku 1993. Příčinou její vysoké sběratelské hodnoty je snadno přehlédnutelný rozdíl od běžného kusu. Původně měly podobné mince sloužit...

Zatím nic nevíme. Odborníci spekulují, co způsobilo havárii letadla Air India

Video z havárie letadla společnosti Air India naznačuje možné anomálie, které budou nyní zkoumat orgány pro bezpečnost letectví, aby určily příčinu nehody. Odborníci spekulují, že letadlo možná...

Obchod mezi pódii zaujal. Tesco na Rock for People prodalo dvě tuny melounů

Mezi pódia pro vystupující kapely a stánky s pivem a občerstvením se letos na festivalu Rock for People v Hradci Králové vmáčkl i „jednorázový“ supermarket. V areálu vyrostla festivalová prodejna...

Po seznamkách ghosting ovládl i pohovory. Uchazeči o práci se jednoduše vypaří

Personalisty ve firmách stále více trápí nový sílící trend. Uchazeči o práci si totiž domluví pohovor, ale nakonec na něj vůbec nedorazí a nedají ani vědět. Nebo přijdou, projeví o práci zájem a pak...

Chorvatsko levné, nebo drahé? Záleží hlavně na tom, jak si to sami zařídíte

Premium

Od našeho zpravodaje v Chorvatsku Chorvatsko patří mezi nejvyhledávanější cíle českých turistů. Dovolená tam nemusí být drahá, jak se poslední roky říká. Zatímco ceny ubytování lze snížit mimo sezonu, na jídle se dá ušetřit kdykoli....

Konec vajec z klecových chovů je v nedohlednu, obchodům hoří slíbený termín

Vajíček z neklecových systémů není aktuálně na evropském trhu dostatek, říkají půl roku před termínem, dokdy se většina řetězců zavázala k opuštění vajec od nosnic v klecích, zástupci obchodních...

19. června 2025

Hamburk ukazuje MHD budoucnosti. Vyjde ho na desítky miliard eur

Premium

Druhé největší město v Německu je známé svým rozsáhlým, integrovaným, a hlavně organizovaným systémem veřejné dopravy. Hamburk byl jedním z prvních měst na světě, v nichž byl takový řád vůbec...

19. června 2025

Five Guys opět odložil otevření. Fanoušci burgerů se dočkají snad na podzim

Fanoušci amerických burgerů si musí na první českou pobočku Five Guys ještě počkat. Otevření ve světě populárního řetězce v obchodním domě Máj v Praze se opět posouvá. Podle aktuálních informací se...

18. června 2025

Evropa hrozí AliExpressu pokutou. Čínský obchodník se kaje, slibuje nápravu

Evropská komise obvinila internetový obchod AliExpress ze systémového selhání při prevenci prodeje nelegálního a nebezpečného zboží na jeho platformě. Brusel proti této čínské společnosti...

18. června 2025

Akcie výrobce čínské medicíny vylétly o 82 tisíc procent. Nikdo neví proč

Malá čínská firma, která vyrábí mimo jiné bylinné léky na poruchu autistického spektra a ADHD, se ještě před dvěma měsíci obchodovala na americké burze Nasdaq v podstatě jen jako mikroakcie. Od té...

18. června 2025  15:25

Prodejce elektroniky a nábytku Okay míří do konkurzu, rozhodl soud

Věřitelský výbor po přezkumném jednání u Krajského soudu v Brně rozhodl, že bývalý brněnský prodejce elektroniky a nábytku Okay zamíří do konkurzu. Za prodejcem zůstaly zajištěné pohledávky 114...

18. června 2025  12:54

Turisté loni nejvíc ztékali Pražský hrad. Krajům opět vládly zoologické zahrady

Nejnavštěvovanější turistickou atrakcí roku 2024 se stal opět Pražský hrad, kam zavítalo celkem 2,59 milionu lidí. Zájem o něj stoupl ve srovnání s předešlým rokem o 56 procent. Následují lanová...

18. června 2025  12:15

V Londýně představili Guinness jako mléčný koktejl. Nápoj sklízí smíšené reakce

V Londýně právě uvedli světovou novinku, mléčný koktejl s tradičním irským pivem Guinness. Restaurace Black Tap ve londýnských čtvrtích Soho a Stratford spojila tradiční tmavé pivo s čokoládovým...

18. června 2025  11:35

Nelegální trh s cigaretami je největší za deset let. Roste i v Česku

Kuřáci v Evropské unii v roce 2024 spotřebovali 38,9 miliardy nelegálních cigaret, tedy nejvíce od roku 2015. Tento objem představuje 9,2 procenta celkové spotřeby cigaret. Jednotlivé národní vlády v...

18. června 2025  9:44

Projekt na Labi opět ve hře. Odlehčíme cestám a železnici, říká šéf vodních cest

Rekreační plavba je fenomén – v celé Evropě včetně Česka zažívá obrovský boom. Největší popularitě se těší Vltava a Baťův kanál na Moravě. Naproti tomu nákladní doprava na českých řekách dlouhodobě...

18. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Obchod mezi pódii zaujal. Tesco na Rock for People prodalo dvě tuny melounů

Mezi pódia pro vystupující kapely a stánky s pivem a občerstvením se letos na festivalu Rock for People v Hradci Králové vmáčkl i „jednorázový“ supermarket. V areálu vyrostla festivalová prodejna...

18. června 2025

Nejvyšší čas směnit koruny na dovolenou, euro oslabilo. Otálení se může prodražit

Premium

Koruna se nachází vůči euru na svých nejsilnějších úrovních za poslední rok. Během června se jedno euro podává za zhruba 24,80 koruny. Analytici proto radí všem, kdo se chystají na letní dovolenou,...

18. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.