Vítězové a poražení 2018: Slavit může Křetínský, výběrčí mýta Kapsch nikoli

  14:00
Šéfové a majitelé firem těžili z dobré kondice ekonomiky. Přesto někteří prožili trpký rok. MF DNES vybrala tři vítěze a tři poražené uplynulého roku.

POD DOHLEDEM. Spolumajitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský sleduje na Letné odvetu 2. předkola Evropské ligy proti Spartaku Sobtica. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Vítěz Byznysmen Daniel Křetínský je opět o několik miliard bohatší

Daniel Křetínský na zasedání zastupitelstva města Plzně. (24. 5. 2018)

Sparťanům bude možná volba Daniela Křetínského za vítěze roku připadat absurdní. Vždyť jejich oblíbenému klubu se pod jeho vedením ani trochu nedaří – ať už po sportovní, či po ekonomické stránce. Za čtrnáct let, kdy třiačtyřicetiletý byznysmen klub vlastní, sáhl letenský velkoklub po titulu jen čtyřikrát. A během té doby prodělal dvě miliardy.

60 miliard korun je odhadovaná výše majetku Daniela Křetínského.

Jenže Sparta je pro pátého nejbohatšího Čecha s odhadovaným majetkem kolem 60 miliard korun jen hračka, o jejímž osudu často rozhoduje spíše emocemi. Když ale přijde řeč na „skutečný“ byznys a nastoupí racionální uvažování a chladný kalkul, je situace jiná. Jde o jednoho z mála českých podnikatelů, kterého znají i na Západě.

Před několika lety vsadil jeho Energetický a průmyslový holding ve velkém na uhlí – tedy na surovinu, která je pro většinu Evropy něco hodně ošklivého, co jen ničí životní prostředí. Mladý právník se ho však neštítil. A jak se nyní ukazuje, tahle sázka mu zatím vychází.

Například hnědouhelné elektrárny a doly v německé Lužici, které získal Křetínský spolu s PPF Investments před dvěma lety téměř za hubičku, vydělaly jen loni přes čtyři miliardy korun čistého. Letošní čísla ještě nejsou k dispozici, ale podle všeho budou ještě lepší – a to díky rychlému růstu cen elektřiny.

Uhelné i další elektrárny má EPH vedle Německa i v dalších zemích, takže patří do desítky největších výrobců elektřiny v Evropě. Některé z nich dál spalují uhlí, jiné předělává na biomasu.

Křetínskému to nicméně nestačí. Na Štědrý den přišla zpráva, že jde do finále jednání o koupi francouzských aktiv skupiny Uniper. Pokud vše klapne, získá Křetínský do svého portfolia další dvě uhelné elektrárny. Kromě výroby elektřiny provozují firmy z holdingu důležitý evropský plynovod přes Slovensko a řadu velkých tepláren, zejména v Česku. Letos Křetínský navíc vystoupil mimo energetiku a průmysl. Zatímco na české mediální scéně se jako vydavatel Blesku a dalších periodik a knih pohybuje už několik let, na jaře vyrazil na mediální nákupy do Francie.

Czech Media Invest, kterou vlastní společně s Patrikem Tkáčem a Romanem Korbačkou, koupila od skupiny Lagardere rozhlasové stanice ve střední Evropě, včetně Frekvence 1 a Evropy 2. Od stejného vlastníka chce koupit i módní magazín Elle a další časopisy.

Na podzim pak získal 49 procent v deníku Le Monde. Nákupy ve francouzských médiích zdůvodnil jako „občanskou povinnost“ v situaci, kdy vlna populismu v Evropě oslabuje tradiční média.

Další velká transakce přišla v létě. Spolu s Tkáčem koupí menšinového podílu vstoupili do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro.

Vítěz CSG upevňovala pozice, utržila miliardu eur

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Průmyslově zbrojařský holding Czechoslovak Group (CSG) utržil v roce 2018 téměř miliardu eur (26 miliard korun). Kromě podnikání v oblasti pozemní techniky se firma více zaměřila i na letectví.

Výrobce radarů Eldis a Retia, letecké výcvikové centrum v Košicích a další firmy související s letectvím se v rámci skupiny sdružily v divizi CSG Aerospace. Holding navíc změnil vlastníka. Zakladatel Jaroslav Strnad ho předal synovi Michalovi, aby se mohl věnovat budování pozic ve vítkovické strojírenské skupině.

„Pro Czechoslovak Group se jednalo po řadě podnikových akvizic v minulých letech o rok stabilizace a konsolidace,“ řekl MF DNES majitel CSG Michal Strnad. Napřesrok se hodlá soustředit na rozvoj skupiny, nové akvizice nevylučuje.

Vítěz Díky 3D tiskárnám je na cestě do první ligy

Zakladatel Prusa Research Josef Průša.

Král 3D tisku Josef Průša z pražských Holešovic sice zatím nepatří do první ligy českého byznysu, má tam však slušně nakročeno. Ještě před pár lety se tržby jeho firmy Prusa Research, která vyrábí 3D tiskárny, pohybovaly v milionech korun, letos mají překročit miliardu.

Osmadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu sice nedokončil vysokou školu, jeho tiskárny však používají lidé po celém světě. Nyní jich vyrábějí měsíčně šest tisíc, podle Průši však může produkce podstatně stoupnout. Nejlepší na tom je, že Průša umí tiskárny dodat jak sestavené a kalibrované pro firmy, tak ve formě stavebnice pro nadšence

Poražený Kapsch postupně ztrácí šanci na další výběr mýta

Dalších deset let rakouské společnosti Karel Feix asi nevykouzlí

Na rok 2018 nebude v dobrém vzpomínat šéf pražské centrály rakouské technologické společnosti Kapsch Karel Feix.

Po zatím nepravomocném rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ze začátku prosince se firmě vzdálila šance na pokračování v lukrativním byznysu spojeném s výběrem mýtných poplatků.

Systém pro výběr plateb od kamionů a autobusů za možnost pohybovat se po dálniční síti spravuje firma Kapsch v Česku od roku 2007.

Od prosince roku 2019 jej však s velkou pravděpodobností nahradí vítěz tendru na mýto, konsorcium firem CzechToll a SkyToll.

Konsorcium ve výběrovém řízení pořádaném ministerstvem dopravy nabídlo státu za desetiletý provoz mýtného systému cenu téměř 10,8 miliardy korun. Nabídku Kapsche, jež byla druhá nejlacinější, tím sdružení přebilo o 2,7 miliardy.

Poražený České dráhy přišly o spoje, jejich šéf Kupec musí škrtat

Miroslav Kupec, předseda představenstva Českých drah (ČD)

Pro České dráhy znamenal letošní rok ztrátu řady linek. Od konce příštího roku státní dopravce vyklidí trasu mezi Brnem a Ostravou, Prahou a Českými Budějovicemi přes Příbram nebo z Prahy do Tanvaldu. V krajích pak šéf drah Miroslav Kupec musí škrtnout výkony v Ústeckém, Zlínském a zřejmě i v Libereckém kraji.

Na nedávné konferenci k liberalizaci železnice navíc připustil, že dráhy nejsou v současném stavu schopné alternativním dopravcům konkurovat, pokud je hlavním kritériem nízká cena.

Na rozdíl od soukromníků musí firma držet zálohy pro mimořádné události, například při prosincové ledovce pomáhaly nehybným vlakům včetně konkurentů dieselové lokomotivy dceřiné ČD Cargo

Poražený Vaculíkovo impérium PSJ padlo v době růstu

František Vaculík, šéf PSJ, už zažil lepší časy, než jsou ty současné.

František Vaculík vybudoval jednu z nejvýznamnějších českých stavebních firem, která pracovala na zakázkách v tuzemsku i zahraničí. Zároveň se stal jedním z nejvlivnějších lidí na Vysočině a jihlavský fotbalový klub s názvem FC Vysočina vytáhl do nejvyšší fotbalové soutěže.

Teď už jednašedesátiletý Vaculík ovšem počítá jen ztráty – jeho společnost PSJ se kvůli nevydařeným zakázkám v Rusku a Praze pere s úpadkem a závazky přesahujícími 1,5 miliardy korun.

„Je to pro něj těžké. Začal od nuly a vybudoval silnou firmu. Ale nikdy se nevzdává a s problémem si poradí,“ věří blízký podnikatelův přítel Zdeněk Tulis, jenž dlouhá léta vedl FC Vysočina.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...