Večeře v oblacích
Pro někoho výzva, pro jiného rutina. Atrakce s názvem Večeře v oblacích už několik let od jara do podzimu pendluje po velkých městech Evropy a pravidelně na začátku září zakotví na dva až tři týdny také v Praze. Hosté vystoupají na speciální plošině do výše padesáti metrů, kde se servíruje bohaté menu.
Pro příští rok jsou již stanoveny termíny na víkendy 6. – 8. a 13. – 15. září, plošina bude i tentokrát umístěna v Riegrových sadech na Vinohradech, odkud je krásný výhled na Prahu, zvláště při západu slunce. Ceny se pohybují kolem tří tisíc korun.
Noc ve věži
Na ještě fajnovější a samozřejmě také dražší zážitek láká Žižkovská věž, v níž vedle oblíbené restaurace funguje také speciální hotel, který má pouze jednu místnost (pro jednoho nebo dva lidi).
Navíc po večeři v „sousední“ restauraci Oblaca všichni lidé z Žižkovské věže zmizí a host jednopokojového hotelu zůstane ve výšce 70 metrů úplně sám. Naštěstí má k dispozici láhev šampaňského a plně vybavený bar. A ráno ho čeká nezapomenutelný pohled na východ slunce nad Žižkovem (ceny se odvíjejí od sezony a dnů v týdnu, zhruba jde o 15 - 20 tisíc).
Temnou restauraci najdete také v Paříži. Jmenuje se Dans le noir.
Temná hostina
Díky Světlušce už víme, jaké to je pít kávu nebo čaj potmě. Ale ještě větším dobrodružstvím je večeře v absolutní tmě, kdy nevíte a nevidíte, co vlastně jíte. Před lety byla podobná restaurace také v Praze, ale pro nedostatek zájmu ji zavřeli.
Takže pokud si chcete tento zážitek odškrtnout, musíte do Berlína, kde funguje „temná“ restaurace Nocti Vagus. V Berlíně měli také temný bar – ten bude ovšem na konci roku uzavřen a otevřen až na začátku února na novém místě. Temnou restauraci najdete také v Paříži. Jmenuje se Dans le noir.
V pařezu s pilou
Když už jsme u drinků, bláznivé divadlo na vás čeká v baru Be Bop Bar v pražském Alcronu, který se po dvaceti letech v dresu řetězce osamostatnil a zase to bude starý dobrý Alcron.
Fotogalerie |
V moderním baru pod vedením vrchního barmana Michala Drahoše najdete hodně divoké drinky. A to především z hlediska prezentace.
K jednomu dostanete třeba obrovské růžové brýle, zatímco jiný se servíruje v pařezu a jeho součástí je helma a motorová pila.
Velkým zážitkem je také návštěva komorní restaurace Alcron, která sice ztratila michelinskou hvězdu, ale o to více se teď snaží. A hlavně pohled na New York stále ber dech. I když je jen na zdi.
Den otevřených ústřic
Ústřice jsou jedním ze symbolů gurmánů a součástí pomyslné gurmánské maturity. Zatímco mezi Francouzi se těší obrovské oblibě, většina Čechů je nikdy neochutnala. Jedním z důvodů je i skutečnost, že se jí obvykle syrové.
Za ústřicemi zamíříme na podzim do Brna, kde se již několik let koná vždy druhou říjnovou neděli velkolepá akce Den otevřených ústřic. Stojí za ní přední brněnský bonviván a majitel restaurace Koishi Janko Martinkovič. Pokud chcete ústřice hned, kam jinam na ně jít než do pražského Oyster baru, kde mívají na výběr až deset druhů ústřic.
Odpudivé muzeum
Letošním hitem evropské muzejní scény je Muzeum odporných jídel, které bylo otevřeno ve švédském Malmö. Zde se mohou hosté seznámit se všemi kontroverzními pokrmy, které se na Zemi konzumují, ale mnohé je možné rovnou ochutnat – třeba pečená morčata, fermentovaného žraloka, sýr s červy nebo pečeného psa (morčata na porážku si chovají sami, psy berou z útulků).
Ve snaze předejít nežádoucím reakcím útrob zvědavců mají vstupenky do nezvyklého muzea předvídavě formu sáčků na zvracení. Psali jsme: Švédské muzeum láká na nechutná jídla.
Kybernetický pes
Zatímco v Amsterdamu se dívají do budoucnosti pouze virtuálně, na pražských Nových Butovicích do ní skočili skutečně po hlavě. Na začátku prosince zde byl otevřen první robotický vinný bar na světě. Jmenuje se Cyber Dog.
Zážitek je to neskutečný. Po objednávce přes mobilní aplikaci vytáhne robotická ruka z lednice víno, otevře ho, nalije do sklenek a sklenice pošle speciálním dopravníkem na váš stůl. Bez zásahu člověka. Na podobě ojedinělé restaurace se podílel sochař David Černý a architekt Tomáš Císař.
Měření aury
A na závěr dva romantické tipy pro ty, kteří mají gastronomii spojenou hlavně s příjemnými pocity a rozmazlováním. Za prvním zamíříme do Průhonic. V oblíbené restauraci Babiččina zahrada zaměřené na poctivou babičkovskou kuchyni (zdejší kachna je fantastická) funguje také komorní masážní studio s nabídkou dokonalých masáží.
Najdete tu také butikový hotel, v němž je možné přespat. Součástí relaxačního balíčku s masáží, večeří a přespáním je také dvojí měření aury (před a po masáži), které ukazuje, jak výrazným způsobem působí masáž a dobré jídlo na náš organismus.
Večeře při svíčkách
Naše poslední zastávka patří luxusnímu hotelu Chateau Mcely, kde lákají na unikátní zážitek večeře pro dva v samostatném zámeckém sále s vlastním číšníkem a výzdobou 101 zapálených svíček. Takže pánové, tak nějak si vaše žena představuje ideální kulisu při žádosti o ruku.
Navíc zde vaří Honza Štěrba, jeden z nejlepších kuchařů v republice, a zámecké pokoje i romantické spa u malého rybníčku dělají z pobytu v Chateau Mcely nezapomenutelný zážitek. Romantický balíček s masáží a večeří o pěti chodech (a samozřejmě přespáním) vychází zhruba na 20 tisíc pro dva.