Kromě tohoto takřka národního pokrm u ale existují i jiné pochoutky, které Slováci rádi a často připravují. Například plněné lokše, nebo tradiční oravská kapustnice (zelňačka). Ta musí být předně pořádně hustá, ale co je nejdůležitější, když vám ji přinesou, nesmíte zapomenout, že na zelňačku je nutno naložit pořádnou porci kysané smetany a zamíchat. Jinak není zelňačka podle Oravců zelňačkou. Brynzové halušky si na Slovensku můžete objednat na mnoha místech. Znalci se ale shodují, že většinou nejsou moc dobré a výjimka zde bohužel potvrzuje pravidlo. Příprava dobrých halušek má totiž jistá pravidla a pakliže nejsou dodržena, výsledek je znát. Platí to i navzdory tomu, že recept je až směšně jednoduchý. Stačí nastrouhat syrové brambory, přidat polohrubou mouku, vejce, vodu a zpracovat těsto. T o se pak »háže« (po kouskách, tedy jedna haluška za druhou) do vařící a mírně osolené vody. Jakmile haluška vyplave na hladinu, je hotová. A pak je nutno dodržet následující: uvařené halušky se neproplachují, ale ještě za horka se do nich musí zamíchat brynza. Hned poté se kladou na talíř, posypou osmaženými kousky špeku (podle chuti), hned se jedí. Ideální je, když jsou jakoby slepeny brynzou. V restauracích halušky proplachují, nechávají je ve větším množství ve velkých hrncích a brynzou (bohužel téměř vždy ředěnou mlékem) pouze zalejí halušky na talíři. Se špekem se v restauraci na halušky mnohdy vyleje i spálený olej a ten nemá na pravých brynzových haluškách co dělat. Příprava lokší je ještě jednodušší. Maximálně jemně nastrouhané syrové brambory se smíchají s hladkou moukou, vodou a přidá se sůl. Musí vzniknout husté těsto, které se nelepí. Placky o velikosti malého talíře se pak pečou na suché horké plotně. Lokše se pak mažou sádlem a mohou se jíst i samotné. Většinou se ale do lokší »zabalí« husí nebo kachní játra a takto plněné lokše se podávají jako příloha k pečené huse nebo kachně. Toto, na žaludek velice náročné jídlo, se zpravidla konzumuje na slavnostech vinobraní ve vinařských oblastech kolem Bratislavy, Modry a Pezinku. Plněné lokše s pečenou husou, kachnou nebo jen samotné plněné lokše ale na rozdíl od brynzových halušek nedostanete všude. V Bratislavě a okolí, případně na celém území západního Slovenska pouze v několika lepších restauracích, v dalších oblastech Slovenska jen velice výjimečně. Na středním Slovensku například lokše většina lidí vůbec nezná a nikdy o nich neslyšela. Halušky i lokše mají základ v mouce a bramborách. Totéž platí i pro východoslovenskou specialitu - bramborové koule plněné uzeným masem. Znovu se jedná o jednoduché bramborové těsto, z něhož se udělají koule plněné uzeným masem a vaří se ve vodě. Podávají se s kyselým zelím. Toto jídlo dostanete pouze v několika restauracích na východě Slovenska, ale není zdaleka tak oblíbené jako halušky nebo lokše. I zde však platí, že mnohem lepší gastronomickou zkušenost zažijete v případě, kdy vás na plněné koule, stejně jako halušky či lokše pozvou známí nebo rodina. Jak Slováci s oblibou říkají, doma vás rodina nebo přátelé neošidí.
Slovenské kuchyni vládne mouka a brambory
Kromě tohoto takřka národního pokrm u ale existují i jiné pochoutky, které Slováci rádi a často připravují. Například plněné lokše, nebo tradiční oravská kapustnice (zelňačka). Ta musí být předně pořádně hustá, ale co je nejdůležitější, když vám ji přinesou, nesmíte zapomenout, že na zelňačku je nutno naložit pořádnou porci kysané smetany a zamíchat. Jinak není zelňačka podle Oravců zelňačkou. Brynzové halušky si na Slovensku můžete objednat na mnoha místech. Znalci se ale shodují, že většinou nejsou moc dobré a výjimka zde bohužel potvrzuje pravidlo. Příprava dobrých halušek má totiž jistá pravidla a pakliže nejsou dodržena, výsledek je znát. Platí to i navzdory tomu, že recept je až směšně jednoduchý. Stačí nastrouhat syrové brambory, přidat polohrubou mouku, vejce, vodu a zpracovat těsto. T o se pak »háže« (po kouskách, tedy jedna haluška za druhou) do vařící a mírně osolené vody. Jakmile haluška vyplave na hladinu, je hotová. A pak je nutno dodržet následující: uvařené halušky se neproplachují, ale ještě za horka se do nich musí zamíchat brynza. Hned poté se kladou na talíř, posypou osmaženými kousky špeku (podle chuti), hned se jedí. Ideální je, když jsou jakoby slepeny brynzou. V restauracích halušky proplachují, nechávají je ve větším množství ve velkých hrncích a brynzou (bohužel téměř vždy ředěnou mlékem) pouze zalejí halušky na talíři. Se špekem se v restauraci na halušky mnohdy vyleje i spálený olej a ten nemá na pravých brynzových haluškách co dělat. Příprava lokší je ještě jednodušší. Maximálně jemně nastrouhané syrové brambory se smíchají s hladkou moukou, vodou a přidá se sůl. Musí vzniknout husté těsto, které se nelepí. Placky o velikosti malého talíře se pak pečou na suché horké plotně. Lokše se pak mažou sádlem a mohou se jíst i samotné. Většinou se ale do lokší »zabalí« husí nebo kachní játra a takto plněné lokše se podávají jako příloha k pečené huse nebo kachně. Toto, na žaludek velice náročné jídlo, se zpravidla konzumuje na slavnostech vinobraní ve vinařských oblastech kolem Bratislavy, Modry a Pezinku. Plněné lokše s pečenou husou, kachnou nebo jen samotné plněné lokše ale na rozdíl od brynzových halušek nedostanete všude. V Bratislavě a okolí, případně na celém území západního Slovenska pouze v několika lepších restauracích, v dalších oblastech Slovenska jen velice výjimečně. Na středním Slovensku například lokše většina lidí vůbec nezná a nikdy o nich neslyšela. Halušky i lokše mají základ v mouce a bramborách. Totéž platí i pro východoslovenskou specialitu - bramborové koule plněné uzeným masem. Znovu se jedná o jednoduché bramborové těsto, z něhož se udělají koule plněné uzeným masem a vaří se ve vodě. Podávají se s kyselým zelím. Toto jídlo dostanete pouze v několika restauracích na východě Slovenska, ale není zdaleka tak oblíbené jako halušky nebo lokše. I zde však platí, že mnohem lepší gastronomickou zkušenost zažijete v případě, kdy vás na plněné koule, stejně jako halušky či lokše pozvou známí nebo rodina. Jak Slováci s oblibou říkají, doma vás rodina nebo přátelé neošidí.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou
Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Na co zírá mašinfíra: Parní babičkou z Vrchlabí s Krakonošem v zádech
Dnešní Mašinfíra nás zavede na krátkou trať, která vede přímo do krkonošské metropole, do Vrchlabí....
Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku
Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...
Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce
Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu
Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...
Prodej rodinného domu 142 m2, pozemek 655 m2
Těšetice, okres Znojmo
7 975 000 Kč